Proteste la Chișinău: „CEC-ul la gunoi, diaspora-i cu noi!”

Alegători nemulțumiți de modul în care a fost organizat turul II al scrutinului prezidențial din Republica Moldova protestează în aceste momente în fața sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC). Aceștia cer demisia conducerii CEC și invalidarea alegerilor.

„CEC-ul la gunoi, diaspora-i cu noi!” strigă protestatarii. Protestul este pașnic și până acum nu s-au înregistrat incidente, informează Radio Chișinău.

În același timp, pe rețelele de socializare este distribuit anunțul potrivit căruia la ora 23:45 tinerii vor ieși la monumentul lui Ștefan cel Mare din Chișinău cu o lumânare, în semn de doliu scrie infoprut.ro

Pene de curent la secțiile de vot, turism electoral, obstrucționarea votului în diaspora, tipărirea buletinelor de vot în limba rusă sunt câteva dintre problemele reclamate de votanții la alegerile prezidențiale.

Diaspora a lansat deja în mediul online o petiție prin care cere demisia Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului Afacerilor Externe.

„Cerem demisia conducerii Comisiei Electorale a R. Moldova și a Ministerului de Externe pentru neglijarea gravă și îngrădirea dreptului la vot a cetățenilor moldoveni care au vrut să voteze în statele europene.

În Dublin (Irlanda), Mestre, Bologna, Parma (Italia), Paris (Franța), București (România), Londra (Marea Britanie), Moscova (Rusia) și în alte orașe au fost epuizate buletinele de vot cu mult timp înainte de închiderea secțiilor de votare, iar sute de oameni au stat degeaba în cozi lungi pentru a vota.

Suntem în prezența unei iresponsabilități foarte grave în raport cu alegătorii din diasporă. Dreptul la vot este unul fundamental și este prevăzut în Constituția RM (art. 38) și în Codul Electoral.
Articolul 2 alin. (3) din Codul Electoral prevede că „Cetăţenii Republicii Moldova care domiciliază în afara ţării beneficiază de drepturi electorale depline în condiţiile prezentului cod. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare sînt obligate să creeze condiţii pentru ca cetăţenii să-şi exercite liber drepturile lor electorale”. Articolul 65 din Codul Electoral stipulează procedura prin care pot fi contestate încălcările din procesul electoral.

Mai mult, înaintea scrutinului, cei de la CEC a fost rugați să suplimenteze numărul buletinelor de vot în secțiile de votare de peste hotare, solicitări care au fost ignorate.

Avem toate premisele pentru a acuza CEC-ul și MAEIE de intenție în limitarea dreptului la vot pentru cetățenii de peste hotare, sau cel puțin de neglijență gravă în organizarea procesului de votare. Considerăm că conducătorii celor două instituții nu mai au dreptul moral de a continua în funcții și cerem demisia acestora!”, scriu protestatarii în mediul online.

După procesarea a 92,07% din procesele verbale, socialistul Igor Dodon a obținut 55,85% dintre voturi și liderul PAS Maia Sandu – 44,2%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.