Dumitru Prunariu, singurul român care a fost în Cosmos, consideră că România pierde teren în cursa spaţială, fiind în urma unor ţări est-europene, precum Ungaria şi Polonia.
„Şi Ungaria şi Polonia au încheiat contracte pentru a lansa cosmonauţi în spaţiul cosmic, ceea ce înseamnă un nivel tehnologic şi de implicare politică la un nivel foarte înalt. Acest lucru se realizează prin contracte private cu firme americane. România este departe de a adera la astfel de activităţi, pentru că fondurile sunt foarte limitate, investiţiile în domeniul cercetării au scăzut mult de tot, iar ţara noastră este aproape pe ultimul loc în Europa în acest domeniu. Există un nivel minim de investiţii în acest domeniu, dacă te-ai plasat sub el, te duci în jos, dacă eşti deasupra lui, poţi începe să urci. Noi suntem sub şi începem să destructurăm anumite activităţi”, a declarat Dumitru Prunariu, marţi, la Cluj, la evenimentul „Space Systems Engineering Workshop”.
El a mai spus că, în urmă cu câţiva ani, România era cea mai dezvoltată ţară din Estul Europei pe linie cosmică.
„Agenţia Spaţială Română, considerată cea mai puternică din această regiune, a fost înfiinţată în 1991. Din păcate, în momentul de faţă, Guvernul nu a mai acordat aceeaşi atenţie domeniului spaţial, în primul rând din cauza necunoaşterii contextului în care se desfăşoară acest proces. Nu numai ştiinţa este importantă aici, ci şi integrarea politică prin spaţiu. Spaţiul şi securitatea sunt domenii abordate la nivelul UE. Din cauza acestor neînţelegeri, nu s-au plătit ani de-a rândul contribuţiile României la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), iar acum este numită în funcţia de conducere o persoană care nu a avut tangenţă cu acest nivel şi care face doar administraţie. Din păcate, aşteptăm vremuri mai bune”, a punctat Dumitru Prunariu.
Asociaţia SPACE TECH, împreună cu IEEE Divizia Română AP-S (Societatea Antene şi Propagare) şi IEEE Divizia Română COM -S (Societatea de Comunicaţii), organizează, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), evenimentul „Space Systems Engineering Workshop”.
La manifestarea desfăşurată la Cluj-Napoca participă peste 100 de profesionişti din sectorul spaţial. Printre invitaţi se numără şi Nickolaos Panagiotopoulos, expert în avionică şi reprezentant al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), precum şi Danai Bournou, reprezentant al organizaţiei internaţionale SME4Space.
N-am ințeles bre,. A fost romania in ”cursa spațială” ?? E, că n-am știut,. Am crezut că e de șoareci,.
România era cea mai dezvoltată ţară din Estul Europei pe linie cosmică plus astrologică. Producea plăcuțele cu sdelano v cccp, prunariu trebuia să le nituiască pe module spațiale rusești. Din neatenție ăia au decolat cu tot cu el, ba l-au mai adus și întreg acasă.
il macina ,e clar,trebuia sa ajungem pe Luna pana acum daca guvernul ciolacu gasea solutii potrivite
cursa spatiala? :))) astea erau minciunile si manipularile razboiului rece. ca si acum. drum bun pe marteee! pe veeenus!! caaa acoolooo a iesit grauuu’ la heeectaaar!
Cat teren a avut Romania in respectiva cursa? De-ar fi 100mp am putea sa ne permitem sa pierdem 1-2mp, dar nu mai mult ca picam de pe bolta celesta.
a facut cariera cu SOVIETICII!
-in mod normal dupa ’89 trebuia degradat militar.
La batrinete unii se dilesc mai mult decit altii.
Teren în cursa spațială?
Da, dar castiga teren in Spatiul Sanchien.
în urmă cu câţiva ani, România era cea mai dezvoltată ţară din Estul Europei pe linie cosmică.POATE CU CÂTEVA DECENII! Ș-APOI CHELULUI NUMA TICHIE DE MĂRGĂRITAR ÎI MAI TREBUIE? CU 342 MILIARDE DATORIE NE MAI TREBUIE ZBORURI ÎN COSMOS? NU NI-S DESTULE VIZITELE DE RINOCERIZARE,ELEFANTIZARE,ANTILOPIZARE,CAPUNVERZIZARE ȘI RABATIZARE -ALE GLOBE-ZBUREȚULUI?
Asa,Si ? Le dam ceata in cursa turistica cu Iohannis ,merita omul un loc in cartea recorrdurilor.Nu ne trebuie noua cursa spatiala cand il avem pe aerianul nostru nemtesc.
Sa piarda orice trebuie sa inceapa acel. Cu o guwernarea de pe azi pe maine, fara vreo planificare minimala ce sa piarda. Nici guwernarea nu stie ce, de doua mandate.
Mai sta presedintele pierde-vara un mandat cincinal, Musk se va muta pe Marte.
Educatia e la pamant. Universitatile ramase mult in spate. „Industria de varf”, aproape inexistenta. Prospera cazinouri, pacanele si pariuri sportive.
Hai ca-i culmea, Romania e mai mult decat aeriana, adica spatiala, din 1945, dupa 1989 Partidul si Securitatea contribuind decisiv la parasirea definitiva a atmosferei terestre…Nostalgia lui Prunariu e impartasita de majoritatea postacilor dislocati pe forum!
Nostalgia iepocii de Aur cand Ceausescu colabora pe toate planurile cu URSS, mai ales dupa 1968…
Da? I-auzi! N-aş fi crezut!
‘Penibilitate la purtător’, acest lucru nu intră în zona de interes al României / românilor ! Ifose !
Un fost muncitor de la montaj și un fost lăcătuș mecanic, în fruntea companiei Avioane Craiova. În trei ani, firma nu a modernizat niciun avion pentru MApN.
Un eșec usturător: După trei ani de contract și cu banii alocați, Avioane Craiova nu a modernizat încă niciun avion IAR-99
La 3 ani de la semnarea contractului cu Fabrica Avioane Craiova pentru modernizarea a 10 avioane militare de antrenament ale MApN, avionul IAR-99 Standard Modernizat (SM) a rămas doar pe hârtie. Fabrica de stat Avioane Craiova nu a fost în stare să procure toate piesele necesare modernizării, deși banii pentru proiect au fost alocați, transmite jurnalistul Adelin Petrișor într-un reportaj TVR. Armata a oferit peste 55 de milioane de euro pentru modernizarea a 10 aparate IAR-99.
Astronauți sau extratereștri sunt același drac …pentru cine crede sunt creația serviciilor re inteligence și bulgarii au astronaut toți sunt făcuți să credem că omul a ajuns pe Lună (-120 grade noaptea si +150 grade ziua nu exista o poza cu pământul după lună ….) …din apă se poate face vin (se udă vița de vie și cresc struguri) dar pe lună nu vom ajunge niste in 10.000 de ani
(editat) persoana este bre maxtor (inteligent pseudonim). Cu cine ar fi trebuit Romania in perioada comunista sa fie partener si sa zboare in cosmos ? Cu SUA ? iar imbecilitatea asta cu luarea gradelor este chiar cretina. Ar trebui, in primul rand sa fie degradati tortionarii comunisti. S-a intamplat asa ceva ? Asa ca nu mai fi (editat). Avem si noi un concetatean care a zburat in cosmos. Sa ne mandrim cu el nu sa fim useristo-johanistici.
Avem de toate,spatiul cosmic ne lipseste. Si Levantul…
bey,se vede clar aici k mai prostak k romanul nu se exista !
Cum a iesit un roman din,, cazanul cu smoala ,, toti idiotii sar sa-l aduca inapoi !
cei mai cretini indivizi din istoria omenirii,in frunte cu haholul Charlie,sunt fatati in romanika !!!
Să sperăm că anul viitor îl vom trimite pe locatarul de la cotroceni în spațiu limitat !…
Aoleu, Laika, Laika!!! Noi pierdem cursa asta pamanteasca si matale vrei sa castigam cursa cosmica!!! Cu cine, bre, cu cine? Cu neamul nostru care emigreaza pe rupte? Cu tara care se umple cu toti strainii asiatici, africani sau evrei? Hai zau, nu mai fi asa de imponderabil! Sa ma ierti, n-am vrut sa fiu dur sau nepoliticos, dar…
Nu intotdeauna statul este de luat ca referinta.
ESA, NASA pot fi depasite de China. Dar Musk ca privat pastreaza avansul ca nu e socialism.
Implicarea statului mai mult incetineste, implicarea politica dauneaza si saboteaza prin coruptie, dupa cum s-a vazut.
omul de rand, nu cel scolit, mai crede idi oțenia cu aselenizarea, nicio șansă sa se mai indrepte ceva. Culmea este ca si cei mai scoliti trebuie sa fie corecti politic si sa foloseasca polonicul. (Inclusiv cosmonautul nostru.) Habarnismul a triumfat definitiv si se mai si fălește.
Aia cu Luna e depasita am înțeles ca au lucrat romanii prin ESA la roverul de pe Marte care ne trimite poze.