PSD vrea scutiri de taxe şi alte facilităţi fiscale

Guvernul este de acord cu propunerile făcute de către social-democraţi, dar le sugerează să ţină cont de unele observaţii, fiind vorba de ajutor de stat. În prezent, parcurile industriale pot beneficia de anumite reduceri de impozite doar dacă obţin acordul consiliilor locale.

Mai mulţi senatori PSD, în frunte cu liderul de grup Ilie Sârbu, au depus la Parlament un proiect prin care vor să schimbe legislaţia referitoare la constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale. Semnatarii proiectului spun că legislaţia în vigoare „nu rezolvă coerent şi complet o chestiune vitală”, anume regimul de facilităţi care să încurajeze astfel de investiţii.

Concret, senatorii PSD propun ca administratorii parcurilor industriale să fie scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetelor locale.

În prezent, consiliile locale sau judeţene (în a căror rază administrativ-teritorială se află parcul industrial respectiv) sunt cele care decid dacă acordă sau nu unele reduceri de impozite pentru bunurile imobile şi terenurile transmise în folosinţa parcului industrial.

Social-democraţii spun însă că autorităţile locale „intervin uneori abuziv şi nejustificat” şi prin urmare nu ar trebui să mai aibă acest drept, de a decide modul în care se acordă facilităţi fiscale.

„Facilităţile acordate sunt practic iluzorii, inconsistente şi lăsate la arbitrariul autorităţilor administraţiei publice locale care intervin, uneori abuziv şi nejustificat, în procesul de acordare în concret a dreptului de a beneficia de aceste facilităţi recunoscute parcurilor industriale”, argumenează cei 24 de senatori social-democraţi, semnatari ai proiectului de lege.

Facilităţile fiscale propuse de PSD

„Titlul de parc industrial conferă administratorului parcului, pe toată durata de existenţă a parcului industrial, de drept, fără îndeplinirea altor formalităţi, următoarele facilităţi:

– scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;

– scutierea de la plata impozitului pe teren corespunzător terenului aferent parcului industrial;

– scutirea de la plata impozitului pe clădiri corespunzător clădirilor care fac parte din structura parcului industrial;

– scutirea de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii;

– alte facilităţi ce pot fi acordate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale”.

În document se precizează că scopul acestei legi este acela de a stimula investiţiile directe, autohtone şi străine, în industria de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, dar şi dezvoltarea IMM-urilor şi crearea de noi locuri de muncă.

Guvernul: Facilităţile fiscale sunt de fapt ajutor de stat

Guvernul a avizat favorabil proiectul PSD, cu unele observaţii, după cum reiese din documentul obţinut de cotidianul.ro. În punctul de vedere transmis către Parlament, cu semnătura premierului Victor Ponta, se precizează că articolul prin care sunt propuse facilităţile fiscale „reprezintă esenţa legii, întrucât, numai datorită interesului investitorilor de a obţine stimulentele fiscale (nedatorarea impozitului pe teren/clădiri), aceştia vor aplica pentru obţinerea titlului de parc industrial”. Întrucât aceste facilităţi fiscale sunt de fapt ajutor de stat, Executivul cere iniţiatorilor proiectului să precizeze care este „obiectivul acordării ajutorului de stat şi condiţiile de acordare a acestuia”.

Dintre facilităţile fiscale propuse de senatorii PSD, Guvernul spune că nu este de acord ca parcurile industriale să fie scutite de taxa pentru eliberarea certificatelor de urbanism, respectiv pentru autorizaţii de construcţie/demolare.

„Nu susţinem acordarea acestor facilităţi, deoarece ar influenţa în mod direct capacitatea autorităţilor administraţiei publice locale de a desfăşura activitatea de urbanism”, se argumentează în document.

În schimb, Executivul apreciază că de scutirea de la impozitul pe teren/clădiri ar trebui să beneficieze şi investitorii care se localizează ulterior obţinerii titlului şi care realizează investiţii în parcul industrial, nu doar administratorul parcului.

Pentru a primi titlul de parc industrial, administratorului parcului trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. De exemplu, să fie legal înmatriculat la registrul comerţuliu ca societate comercială de naţionalitate română şi să nu fie în insolvenţă. Senatorii propun ca terenul aferent parcului să aibă o suprafaţă de minimum cinci hectare cu acces la drum european, naţional sau judeţean şi asigură infrastructura pentru utilităţi. Guvernul propune ca suprafaţa minimă de teren solicitată să rămână de 10 hectare, ca în prezent.

Competenţa de a acorda tilul de parc industrial revine Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În România sunt în prezent 40 de parcuri industriale operaţionale şi alte cinci în curs de amenajare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.