Pufuleții  Gusto, vânduți în 32 de țări ale lumii

Pufuleții  Gusto – hrana săracului și capriciul bogatului, vânduți în 32 de țări ale lumii

Peste un million de pungi de pufuleți marca Gusto  se produc zilnic într-o fabrică din orașul prahovean, Băicoi.

Fabrica aparține societății PhoenixY, ai cărei proprietari sunt Cătălin Nour (50 ani) şi Eliodor Apostolescu (50 ani). Compania are o cifră de afaceri de peste 25 de milioane euro și o poveste de succes, tipic românească: aceea de a fi pornit de la zero, imediat după căderea comunismului și a ajunge, azi, în vârful piramidei afacerilor românești.

Istoria „improbabilă” a pufuleților Gusto

În anul 1992, doi studenți la Facultatea de Electrotehnică din cadrul Politehnicii București înființează, la Ploiești, societatea PhoenixY. Inițial, în perioada vacanței de vară, au început să cumpere prafuri pentru înghețată și să o producă, după o rețeta proprie, dezvoltând un sistem de distribuție cu cărucioare stradale. După 4 ani, terminând facultatea și având la dispoziție timp liber și idealismul tinereții au renunțat la activitatea sezonieră și au trecut la o afacere mai solidă : fabricarea pufuletilor. Tinerii absolvenți au început să lucreze în garajul mamei lui Eliodor Apostolescu. Au cumpărat un expandor de la o fabrică din țară, care era o copie nereușită a unui aparat german. Antreprenorii își amintesc cât de prost funcționa acel expandor.

 „Pufuleții ieșeau sau foarte tari sau  gumați, însă, am obsevat că din când în când, mașina scotea câte unul așa cum ne plăcea nouă și cum sunt si cei de acum.  Am cerut ajutorul unui strungar și unui frezor care au refăcut piesele până când am avut norocul să îmi iasă produsul așa cum vroiam“, spune Apostolescu.

Zece ani mai târziu, la un târg din Barcelona, concurenții de pe piața europeană, din același domeniu, au fost surprinși de calitatea pufuleților și mai ales de performanța reglajelor mașinii producătoare, afirmând că ei se chinuie de ani de zile să obțină o astfel de structură.

Motivați de impact, Cătălin Nour şi Eliodor Apostolescu au brevetat tehnologia de expandare. Mai târziu, au avut numeroase cereri de vânzare a licenței, însă au refuzat de fiecare dată.

 „Pentru brevet mi s-au oferit două milioane de dolari și 30% din producția echipamentelor pe tot globul. Am refuzat deoarece știu că noi putem vinde direct, produsul“, afirmă Eliodor Apostolescu.

Deoarece, an de an, afacerea creștea văzând cu ochii, fabrica de la Ploiești a devenit prea mică. Astfel, în 2006, întreaga producție a fost mutată pe un teren de 30 de hectare, la Băicoi.

Va rezista secretul rețetei pufuleților Gusto așa cum rezistă cea de la Coca-Cola? Deși pare simplă (apă, mălai, sare), a crede că poate fi ușor reprodusă, este o naivitate. Pentru a păstra calitatea produsului și a obține textura dorită, PhoenixY  folosește mălai măcinat din porumb cultivat în România, Bulgaria, Austria, Serbia și Ungaria. Este nevoie de porumb cultivat pe soluri diferite și de boabe măcinate prin tehnologii diferite. Dacă ar fi folosit doar porumbul autohton, pufuleții ar ieși foarte uscați, sunt de părere fabricanții.

Jumătate din vânzări se realizează prin export

Pufuleții Gusto sunt comercializați  în 32 de țări, printre care, cele mai îndepărtate sunt Noua Zeelandă, Emiratele Arabe și Statele Unite. PhoenixY a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 26 milioane de euro și a lansat în cinci țări gama de pufuleți Gusto bio cu fructe. Pentru 2019 estimează un avans de 25% și investiții de cinci milioane de euro. Compania deține în portofoliul său peste 300 de coduri de produse diferite, de la pufuleți clasici cu sare la cei cu ciocolată , arahide sărate, arome de cașcaval, inelușe crocante cu pizza sau cu ceapă, pufuleți cu surprize, drajeuri și alune prăjite.

Planurile de dezvoltare PhoenixY  sunt bine stabilite : o majorare a capacității de producție de până la 75 tone/zi și construirea unei fabrici în afară țării care să acopere și nordul Europei.  Astfel, prima fabrică va fi în Germania, la Stuttgart și va fi funcțională până în 2020.

Paternitatea pufuleților

Pufuleții au fost creați de un producător de hrană pentru animale, Corporaţia Flakall din Beloit, Wisconsin, în anul 1935. Pentru a face mâncarea animalelor s-a folosit o râşniţă pentru fulgii de porumb. În timpul procesului de mărunțire, mașinăriile se încălzeau. Astfel, boabele de porumb umezite se transformau în biluțe pufoase care, la contactul cu aerul rece, se întăreau. Un angajat al companiei a observat  acest lucru și și-a zis că ar fi o bună gustare dacă le-ar pune un pic de sare, ulei, condimente. Rezultatul a fost apariţia pufuleţilor. Produsul a avut un succes atât de mare încât corporaţia Flakall şi-a lărgit linia de produse, incluzând gustările pentru oameni, adică celebrii pufuleți diversificați cu arome și gusturi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

6 Comentarii

  1. Bravo frati romani patrioti! Daca vindeati tehnologia, vindeati viitorul copiilor vostrii! Banii se duc repede! Asa dati de lucru unor romani, valorificati materie prima romaneasca si aduceti produs intern brut, nu ca „diaspora”, care doar consuma!( cheltuieli pentru alegeri)!

  2. ” pornit de la zero, imediat după căderea comunismului și a ajunge, azi, ”

    ca daia tara e ajunsa acum extrem de saraca, batjocorita zilnic paste tat. Are vestul cu mult mai mult respect de Ukraina, tara cu mult mai saraca, dar de aia nu spune vestul nicodata nimic. Ba tatarilor, ca spunecti cu gura voastra ceati distrus. Ca daia nu trebea sa distrugeti comunismul. Ba leprelor. Distrugeti tot incalea vastra. Pana nu sunteti deportati napoi in mongolia de un vati tabarat, totasa in prapad si saracie tara va fi. Izolati cu gard de cinci metri cu paza armata tatarimea de bukres, macar asa sa scapati.

  3. Stiati ca in Germania, pufuletii comestibili, sunt folositi la transportul pachetelor cu obiecte fragile pentru protejarea acestora, de exemplu la impachetarea obiectelor din sticla de laborator? Am deschis nu o data asemenea pachete, in care se aflau obiectele fragile impachetate, printre… pufuleti comesibili. Nu-i gluma, nici minciuna.

  4. Chestia cu dezvoltarea unei afaceri in”garaj”a devenit o legenda urbana si a ajuns si in Romania!Nimic mai romantic decat o platitudine plimbata..Mai trebuie sa reapara Cico si o luam iar de la zero…

  5. „Bravo frati romani patrioti!” Da, tineti tehnologia „in tara” si profitul in banci germane si elvetiene!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.