Putin a pus din nou placa „războiului dezlănţuit de Occident”

Într-un discurs ţinut prin videoconferinţă la summitul BRICS de la Johannesburg, preşedintele rus Vladimir Putin a justificat miercuri invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Liderul de la Kremlin a apreciat că grupul BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, este o contrapondere la influenţa globală a Statelor Unite.

Preşedintele a reluat în discurs teza conform căreia invazia rusă în Ucraina este o reacţie la acţiunile ostile din partea Kievului şi a Occidentului.

Comunitatea democratică internaţională consideră însă că războiul declanşat de invazia din februarie 2022 este o agresiune imperialistă a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Acţiunile noastre în Ucraina sunt dictate de un singur lucru – să punem capăt războiului dezlănţuit de Occident şi sateliţii acestuia împotriva oamenilor care trăiesc în Donbas” (regiunea din estul Ucrainei unde etnicii ruşi luptă pentru secesiune din 2014 – n. red.), a spus Putin. „Vreau să observ că dorinţa lor de a-şi menţine hegemonia în lume, dorinţa unor ţări de a menţine această hegemonie a fost cea care a dus la criza gravă din Ucraina”, a insistat el.

Rusia a afirmat de mai multe ori că este deschisă la dialog pentru încetarea conflictului armat care durează de un an şi jumătate, însă numai dacă se ţine cont de „noile realităţi” create de ocuparea de către forţele ruse a circa o cincime din teritoriul Ucrainei.

Kievul cere retragerea armatei ruse şi restabilirea suveranităţii ucrainene asupra teritoriilor pe care Moscova le-a anexat în urma unor referendumuri nerecunoscute internaţional.

Statele partenere din BRICS nu au condamnat până acum Rusia pentru agresiune şi au devenit mai importante pentru Moscova, care încearcă să atenueze efectele sancţiunilor occidentale prin stimularea comerţului cu Asia, Africa şi America Latină. În discursul transmis la Johannesburg, Putin a cerut o „ordine mondială multipolară”, iar Reuters observă că întărirea BRICS face parte din strategia rusă de subminare a dominaţiei americane.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care le-a prezentat separat în iunie un plan al Africii pentru pace în Ucraina omologilor săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, a răspuns la discursul lui Putin afirmând că BRICS va continua să susţină eforturile de încetare a conflictului.

Putin nu este prezent fizic la evenimentul din 22-24 august, în condiţiile în care pe numele său există din martie un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), sub acuzaţia de crime de război în Ucraina. Moscova a respins acuzaţia şi a susţinut că aceasta este lipsită de sens, deoarece Rusia nu este membră a CPI. Africa de Sud a aderat însă la instanţa respectivă şi ar fi avut obligaţia de a-l aresta. Rusia este reprezentată la summitul de la Johannesburg de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

 1. Ei iata in sfarsit Epilogul :

  BREAKING-NEWS

  Dupa numai 60 zile de cind a devenit in-amical , „periculosul” PRIGOJIN a fost asasinat .
  Avionul cu care se deplasa a fost torpilat patriotic ….

 2. Comunitatea democratică internaţională consideră însă că războiul declanşat de invazia din februarie 2022 este o agresiune imperialistă a Rusiei împotriva Ucrainei.————Care sa fie oare aceasta comunitate democratica internationala ,pt. ca asa cum se comporta, nu prea se potriveste cu denumirea ei ?

 3. „Comunitatea democratică internaţională consideră însă că … ” – CARE ESTE COMUNITATATEA ASTA DEMOCRATICA INTERNATIONALA? Aia care A INVADAT AFGANISTANUL SI A UCIS COPII ACOLO? Aia care A INVADAT IRAKUL, MINTIND, SI A UCIS COPII ACOLO? Aia care A BOMBARDAT IUGOSLAVIA SI A UCIS ACOLO COPII? Aia care A BOMBARDAT LIBIA? CARE?!?

 4. Ce sa spuna si maimutoiul kremlinez? El nici nu recunoaste ca Rusia este in razboi cu Ucraina.

 5. Orice om sanatos la cap intzelege ca scopul razboiului este exterminarea poporului Rus de catre calaii nazishti pushi de CIA la Kiev. Urmeaza Romanii, Maghiarii, Croatzii, Polonezii, Sarbii, etc. totzi vinovatzi ca nu sunt de „rasa Suedeza”.

 6. SUA este creatorul conflictui din Ucraina…De 30 de ani SUA / NATO duce campania Revizionista de schimbare a Ordinii Stategice stabilita prin al Doilea Razboi mondial in care Rudia a invins….Revizionismul NATO a adus Armatele Americane la granitele Rusiei….pregatind al treilea razboi mondial..

 7. „Comunitatea democratică” ??? „internaţională consideră însă că războiul declanşat de invazia din februarie 2022 este o agresiune imperialistă a Rusiei împotriva Ucrainei”…
  Parcă articolu’ ăsta trebuia să fie despre ce a spus Putin către BRICS, nu despre minciunile lu’ $$oroș și ale acoliților lui……[Rumburak]

 8. nu asta e adevarul? Ai tu altul, n-ai pic de jena?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.