Putin caută cuţit pentru pâinea scumpită de secetă

După ce a jucat rolul pompierului pentru a-şi reface popularitatea lovită de incendiile scăpate de sub control în jurul Moscovei, premierul Vladimir Putin se ia la trântă cu preţul în creştere al pâinii, care a urcat cu până la 20%. Guvernul rus consideră că industria panificaţiei foloseşte seceta care a lovit Rusia pentru a creşte nejustificat preţurile.

„Participanţii necinstiţi de pe piaţă trebuie să înţeleagă că ar fi bine să acţioneze în limitele legii sau pierderile pe care le vor suferi în urma amenzilor vor fi de câteva ori mai mari decât câştigurile pe care vor să le obţină prin instrumente speculative”, a avertizat Putin. Valoarea sancţiunilor poate ajunge la până 15% din cifra de afaceri a companiei. Premierul încurajează şi crearea unei burse a grâului. Vladimir Putin doreşte să menţină inflaţia în limita stabilită la 6-7%, cea mai mică din istoria Federaţiei Ruse, însă consecinţele economice ale secetei ar putea arunca inflaţia la 13,7%, cu 1,5% mai mult decât în 2009, scrie „Moscow Times”.

Potrivit agenţiei de presă SovEcon, specializată în domeniul agriculturii, scumpirea pâinii în Rusia este justificată. „Făina costa 6.000 de ruble tona (200 de dolari) în iunie, iar acum a ajuns la 10.500 de ruble. Este o creştere de 75%. Există condiţii pentru creşterea preţului pâinii la o asemenea evoluţie. Da, există”, spune Andrei Sizov, director al SovEcon.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.