Radu Mazăre, cercetat în libertate, sub control judiciar

După o ședință de judecată de șase ore, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins miercuri seară propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a primarului PSD al municipiului Constanța, Radu Mazăre. Mazăre va fi cercetat în libertate sub control judiciar.

Prin aceeași decizie a magistraților de la Înalta Curte, a fost pus în libertate și omul de afaceri Avraham Morgenstern, despre care procurorii conduși de Laura Codruța Kovesi susțin că i-ar fi dat mită 175.000 de euro, edilului Constanței, pentru a-şi asigura câştigarea contractului destimat construii locuinţelor sociale din campusul „Henri Coandă”.

La ieșirea din sediul Înalte Curți de Casație și Justiție, Morgenstern nu a vrut să facă declarații pentru ziariștii prezenți acolo.

ACTUALIZARE:

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu este definitivă, ea putând fi contestată la aceeaşi instanţă.

De altfel, reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au precizat, pentru MEDIAFAX, că vor contesta decizia de miercuri seară.

Procurorii DNA l-au reținut marți noapte pe primarul Constanței Radu Mazăre sub acuzația de luare de mită. Alături de Mazăre a mai fost reținut un om de afaceri, Morgenstern Avraham, acuzat de dare de mită. Mazăre este acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri care a construit campusul de locuinţe sociale „Henri Coandă” pentru a ajuta firma acestuia să câştige licitaţie şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

La începutul anului 2011, Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa, arătau procurorii în ordonanța de reținere. 
Pe fondul demarării acestui proiect, susțin procurorii, omul de afaceri Morgenstern Avraham a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. 
Astfel, conform anchetatorilor, în cursul anului 2011, i-ar fi remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). 
„Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicții cunoscute pentru condițiile restrictive privind cooperarea judiciară internațională în materie penală”, potrivit DNA. 
În schimbul acestor sume de bani, Radu Mazăre Radu ar fi efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de Morgenstern Avraham). 
„Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan”, mai arată DNA într-un comunicat transmis marți seară. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.