Radu Muntean cu „Un etaj mai jos”, la Cannes

Joi, în cea de-a doua zi a Festivalului de Film de la Cannes, a intrat în competiţie România. Lungmetrajul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, a avut două proiecţii la Sala Debussy (la orele 14.30 şi 22.00), în cadrul secţiunii “Un Certain Regard”, prezidată de actriţa Isabella Rossellini. Astăzi, de la ora 11.00, întreaga echipă a filmului s-a întâlnit cu presa, în Sala Buñuel, răspunzând la întrebările criticilor şi jurnaliştilor veniţi din întreaga lume.

Ce anume ne propune regizorul în această nouă creaţie a sa, care va avea premiera mondială pe Croazetă? Un film care are aparenţele unui thriller psihologic, dar care pune în discuţie o problemă de conştiinţă. Pe scurt, iată subiectul: după ce are “ghinionul” de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu, personajul principal al peliculei, trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, Dima, situat cu un etaj mai jos, celălalt este propria sa conştiinţă.

Radu Muntean în timpul filmărilor

Radu Muntean a lucrat la scenariu alături de Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu. El a plecat de la un fapt divers, pe care l-a citit într-un cotidian, iar de aici s-a născut povestea. Eroul său, Sandu Pătraşcu, interpretat de actorul ieşean Teodor Corban, este un om obişnuit, care, într-o bună zi, devine prin tăcere, laşitate, frică, “complice” prin omisiune, indiferenţă, la o crimă. Deşi aude conflictul domestic dintre soţii Dima, preferă să nu intervină. Când poliţia ajunge în apartament, descoperă o crimă. Laura, soţia lui Dima, este găsită fără suflare. Din distribuţie mai fac parte actorii Iulian Postelnciu (Vali Dima), Oxana Moravec (Olga Pătraşcu), Ioana Flora, Ionuţ Bora, Tatiana Iekel, Adrian Văncică, Vlad Ivanov, Mihaela Sârbu, Constantin Drăgănescu, Maria Popistaşu, Adina Lucaciu, Maria Vîlcu şi Alexandru Georgescu.

Un etaj mai jos nu este un film despre eroi, despre genul de oameni care reuşesc a-şi depăşi condiţia şi care duc bătălii curajoase cu propria conştiinţă: este un film despre oameni care, precum noi toţi, au mai multe slăbiciuni decât virtuţi. Nu am dorit să fac acest film pentru a judeca personajele sau pentru a da verdicte, ci pentru a pune sub semnul întrebării noţiuni care, pentru majoritatea dintre noi, trec drept abstracte şi preţioase. Adevăr, morală, conştiinţă, toate sunt elemente accidentale în film; ele sunt subiecte care nu pot fi abordate cu onestitate decât dacă protagonistul este suficient de curajos pentru a face un pas înapoi. Şi asta este ceea ce am şi vrut să fac: să scot publicul din zona lui de confort” – este argumentul regizorului Radu Muntean, pe care-l regăsim în dosarul de prezentare al filmului.

Cunoscutul actor al Naționalului ieșean, Teodor Corban, interpretul principal al filmului, în rolul lui Sandu Pătrașcu

Din echipa lui Radu Muntean mai fac parte directorul de imagine Tudor Lucaciu, Alexandru Radu (montaj), André Rigaut (sunet) şi Sorin Dima (decoruri). Prezenţa regizorului Radu Muntean la Cannes este deja una familiară. El a venit pentru prima oară în 2008, la secţiunea “Quinzaine des Réalisateurs”, cu filmul Boogie, iar în 2010, a deschis tot secţiunea “Un Certain Regard” cu lungmetrajul Marţi, după Crăciun. Săptămâna viitoare va intra în competiţie filmul lui Corneliu Porumboiu, Comoara.

Până atunci, să-i ţinem pumnii lui Radu Muntean, aflat la cel de-al cincilea lungmetraj al său, după filmele de succes Furia, Hârtia va fi albastră, Boogie şi Marţi, după Crăciun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Irina Budeanu 22 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.