RAFO – alt proprietar, alte promisiuni neonorate

Rafinăria RAFO Onești, fosta perlă industrială a Moldovei, a fost preluată la mai puțin de două luni de la ultima tranzacție de către un grup de investitori belgieni, în frunte cu Daniel Goldenberg.

La data de 25 iulie 96,51% din acțiunile RAFO au trecut de la compania Petrochemical Holding prin societatea Result-4-You BVBA, controlată de Vitali Cebanu din Republica Moldova. Mișcarea fost surprinzătoare pentru că Cebanu, care a cumpărat pachetul majoritar de la oligarhul rus Iakov Goldovskyi, a promis că repune ușor-ușor situația pe picioare și că rafinăria va începe să producă iar carburanți, fără pierderi. Mai mult, Cebanu a dezvăluit că au și fost identificate companii care vor livra petrol rafinăriei, fără plata în avans ca urmare a unor “relații foarte bune”.

Promisiunile de modernizare și de repornire a rafinăriei din Onești nu sunt o noutate pentru că acestea au apărut încă de pe vremea acționarului majoritar Iakov Goldovskiy. Rusul a dat speranțe rafinorilor însă la finele anului trecut ANAF a pus sechestru asigurător pe RAFO în contul datoriilor unui acționar minoritar, societatea Prospecțiuni a lui Ovidiu Tender, care deține doar 2,70% din capitalul social. Goldovskiy a considerat că aceasta este o dovadă că va fi tot timpul împiedicat în proiectele sale și a renunțat la Rafo. Nici noul acționar, Daniel Goldenberg, nu e departe de predecesorii săi.

Astăzi, 385 de salariaţi care mai lucrează în prezent în rafinărie au protestat în faţa sediului administrativ, acuzând conducerea unităţii că nu înaintează actele de disponibilizare colectivă şi intrare în faliment a firmei. Conform liderului de sindicat Ion Marian, angajaţii nu şi-au mai primit salariile din luna ianuarie, iar din februarie bunurile rafinăriei se află sub sechestru.

„Angajaţii nu şi-au mai primit salariile din luna ianuarie, iar din februarie bunurile RAFO se află sub sechestru instituit de instanţă în urma unei cereri formulate de un acţionar minoritar. De marţi dimineaţă, RAFO nu mai are nici curent electric, furnizarea fiind sistată pentru neplata de mai bine de trei luni a facturilor către furnizor. Acest fapt, au atenţionat salariaţii astăzi în cadrul mitingului, pune în pericol instalaţiile aflate în conservare de mai bine de patru ani. Acestea puteau fi repuse în funcţiune rapid tocmai pentru că se află într-o stare bună şi pretabilă la redeschiderea producţiei în cazul în care patronatul ar decide”, a spus Ion Marian.

Protestatarii și preşedintele Consiliului de Administraţie al RAFO, Miroslav Dermenjiev, susțin că Goldenberg nu a mai dat niciun semn că ar intenţiona să repună unitatea în producţie. În plus, nu acceptă nici intrarea în faliment a rafinăriei. Intrarea în faliment şi disponibilizarea personalului ar permite salariaţilor să obţină plăţi compensatorii, restanţele salariale începând din ianuarie 2016 şi intrarea în şomaj.

Exact aceste cereri le formulează protestatarii de la RAFO care solicită conducerii un protocol scris în această privinţă. Până pe 3 august noul acționar trebuia să achite către RAFO cinci milioane de euro, care închideau toate obligațiile salariale, bugetare și comerciale.

Conform unei scrisori primite de la Iakov Goldovskiy, noul proprietar se pare că nu a achitat nici ce datorau către Petrochemical. RAFO se află în stare de conservare de 5 ani şi are în prezent 385 de salariaţi activi. Compania a depus la Tribunalul Bacău documentaţia cu privire la deschiderea procedurii de faliment, concomitent cu semnarea unui contract de vânzare a acţiunilor către o firmă austriacă, a declarat recent pentru Agerpres, Ion Marian, consilier PR la firma profilată pe rafinarea ţiţeiului din Oneşti.

Rafinăria RAFO Onești a fost privatizată în anul 2001 prin preluarea pachetului majoritar de acțiuni (59,9%) de către consorțiul format din Imperial Oil (deținută de Corneliu Iacobov) și Canyon Servicos (Portugalia) pentru suma de 7,48 milioane dolari. Firma britanică Balkan Petroleum a preluat de la acest consorțiu pachetul majoritar în anul 2003. Compania Calder-A (parte a grupului Petrochemical Holding) a achiziționat Balkan Petroleum în noiembrie 2006, devenind acționarul majoritar.

Rafinăria nu mai produce nimic, iar acţionarul Goldovskyi a decis vânzarea ei la fier vechi. Anul trecut, oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu, care au controlat Rafo și Carom Onești, au fost condamnați definitive de Curtea de Apel București pentru spolierea celor două foste societăți de stat. De altfel, la un moment dat, Rafo a fost principalul datornic la bugetele de stat ale României, datoriile de peste 300 milioane de euro, fiind plătite de Goldovskyi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.