Ramona Mănescu era obligată să convoace Comitetul ministerial de urgenţă

Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, devenit lege prin HG 741/2008, spune foarte clar, la art. 4, pct. 1, al. a, că, în cazul unui accident de aviaţie civilă, structura care preia comanda este „Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor”. Condus de Ramona Mănescu.

Lucrurile sînt cît se poate de clare. Dincolo de emoţiile uriaşe generate de moartea studentei Aureliei Ion, ale cărei lacrimi de durere îi îngheţaseră pe obraz, din punct de vedere legal, primul responsabil pentru tragedia din Apuseni este ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Faptul că Radu Stroe s-a băgat în seamă şi a preluat o acţiune în care, după cum s-a văzut, nu avea nici autoritate şi nici competenţă legală, nu trebuie s-o scutească de răspundere pe Ramona Mănescu din simplul motiv că nu a făcut nimic şi, deci, ca în cazul lui Gîgă, cum să fii sancţionat dacă nu faci nimic.

Angel radios, femeie sensibilă, Ramona Mănescu ştie bine că a ajuns ministru doar pentru că soţul ei, primarul Rareş Mănescu, este un apropiat al liderului PNL Crin Antonescu. Orice alte argumente sfidează şi inteligenţa muştei.

Cine se uită în CV-ul Ramonei Mănescu vede limpede că femeia aceasta nu are nimic de-a face cu vreo activitate, în general, în afară de măcăiturile politice pe la organizaţiile de tineret ale PNL. Cu ele, Ramona Mănescu a ajuns pe listele europarlamentare, făcînd parte din comisiile PE de cultură, educaţie sau dezvoltare regională.

Apoi, dintr-odată, politruca lui Mănescu a fost numită direct ministrul Transporturilor, cu toate că habar nu avea cu ce să mănîncă treaba asta mare. La întrebările nedumerite ale ziariştilor, conducerea PNL a răspuns în stilul băsescian: „chiar dacă nu ştie, va învăţa”!

Şi, iată, la primul eveniment care implica direct ministerul pe care-l conduce, Ramona Mănescu a dovedit că nu ştia nici măcar legile după care se desfăşoară activitatea sa!

Pentru că văd pe la televiziuni ţuţerii familiei Mănescu cum încearcă s-o absolve pe Ramona de orice responsabilitate în această tragedie aviatică, prezentăm mai jos cadrul legal care arată că ministrul transporturilor este direct responsabil în cazul unei tragedii aviatice:

Se vede cît se poate de limpede că, în cazul accidentelor aviatice civile, RESPONSABILITATEA APARŢINE EXCLUSIV MINISTERULUI TRANSPORTURILOR!

Restul sînt poveşti pentru fătucile de la televizor care cred că s-a rupt portanţa avionului! După cum se vede în fragmentele citate din Regulamentul aprobat de guvernul Tăriceanu încă din 2008, astfel de operaţiuni nu se desfăşoară la întîmplare, ci după proceduri clare: sistemul de alertă, stabilirea coordonatelor, modul de căutare şi salvare a oamenilor, etc.

Iată şi Schema întregului sistem care trebuie să acţioneze în cazul accidentelor aviatice civile, aşa cum este ea prezentată în acest Regulament, unde se vede cu ochiul liber că atît DECIZIA, cît şi CONTROLUL aparţin Ministerului Transporturilor, adică doamnei Ramona Mănescu:

De aceea, în astfel de situaţii, este nevoie de un centru de coordonare care să pună la un loc informaţiile venite de la diverse structuri, să stabilească exact modul de acţionare! Adică să existe o coordonare a operaţiunilor! Altfel, dacă fiecare face de capul lui ne vom trezi în situaţia din Apuseni, unde veneau anapoda şi salvări SMURD, şi pompieri, şi salvamontişti, şi simpli cetăţeni, care nu aveau habar ce trebuie să facă! Au luat-o după cum le spunea cîte unul: ia-o pe versantul ăla, apoi ia-o pe celălalt, apoi pe altul, aşa cum spuneau profesioniştii de la Off Road Transilvania, cei care au fost dirijaţi în trei direcţii, cu toate că avionul prăbuşit se afla în cea de-a patra!

Întreaga vină pentru acest haos îi aparţine ministrului Ramona Mănescu, cea care habar nu avea de responsabilităţile ei şi care sta liniştită acasă la televizor şi trimitea mesaje de încurajare pe Facebook. 

În realitate, ce s-a întîmplat? Ministrul de Interne, Radu Stroe, credea că toată treaba ţinea de ministerul lui şi i-a dat sarcina acţiunii directe secretarului de stat Cătălin Chiper, care este nimeni altul decît apropiatul familiei Mănescu, căreia îi căra bagajele înainte de alegerile din 2012, el fiind văzut mereu în platourile televiziunilor purtînd geanta lui Rareş Mănescu! Era, mai simplu spus, servitorul familiei Mănescu, căruia, pentru ataşament, i s-a dat acest post, precum şi un loc în consiliul de administraţie la Eximbank, de unde i-a un salariu uriaş!

Aşadar, avea dreptate fostul ministru Radu Stroe cînd spunea la demisie că responsabilitatea nu era a lui, ci a altora. Dar el a fost demis pentru că n-a avut ce face şi s-a băgat în seamă, implicîndu-se într-o chestiune ce nu-l privea, făcînd apoi şi nişte declaraţii ameţitoare, care ne-au făcut să ne întrebăm dacă omul este în toate minţile!

Însă, în opinia mea, toată răspunderea pentru haosul operaţiunii de salvare din Munţii Apuseni aparţine ministrului Ramona Mănescu, care a încălcat în mod grosolan o lege ce-i oferea întreaga procedură ce se foloseşte în astfel de situaţii!

Dacă ne uităm încă o dată pe CV-ul Ramonei Mănescu ne întrebăm, în mod firesc: ce căuta femeia aceasta la conducerea Ministerului Transporturilor, din moment ce nu avea nici o legătură cu acest domeniu? Atunci, la ungere, prietenii ei ne spuneau că e fată bună şi că va învăţa repede ce trebuie să facă. Acum ei ar trebui să răspundă în solidar cu nevasta primarului Mănescu.

Reamintim că, la toată această debandadă, privea nepăsător însuşi premierul Victor Ponta, care, la ora 21.00, în acea seară, începea un dialog neascultat de nimeni cu Puşcalău de la B1 TV. La care, desigur, era atent şi Crin Antonescu, cel care a avut grijă ca Ramona Mănescu să ajungă neapărat ministru, căci, deh!, prietenii ştiu de ce!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.