Raport ONU: Politicile de austeritate sunt nocive

Șomajul este un fenomen în creștere în lume și acest trend se va menține pe termen scurt, ca rezultat al politicilor economice în vogă la ora actuală, precum măsurile de securitate și reforma pieței muncii, se arată în raportul Organizației Internaționale a Muncii (ILO) publicat luni la Geneva.

Raymond Torres, autorul principal al „World of Work Report 2012”, susține că tăierile bugetare și reformele privind piața muncii au dus la creșterea șomajului, fără a atinge, în general, ținta de reducere a deficitelor publice.

„Atenția acordată austerității fiscale de multe țări din zona euro provoacă adâncirea crizei locurilor de muncă și ar putea duce la o nouă recesiune în Europa”, crede Torres, adăugând că și țările aflate în curs de dezvoltare ar putea fi afectate de aceste politici.

Potrivit raportului, în 2012 rata globală a șomajului va fi de 6,1% sau 202 milioane de oameni, ceea ce reprezintă o creștere față de 2011, când 196 de milioane de persoane nu au avut un loc de muncă. Pentru 2013, ILO estimează că 207 milioane de persoane vor fi în șomaj.

Rata șomajului este mai ridicată în rândul tinerilor, fenomen cu potențial de revolte sociale în Africa Subsahariană, în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar și în Europa Centrală și de Est și în economiile avansate.

Îngrijorător este și procentul celor care nu și-au găsit un loc de muncă de peste un an, 40% dintre șomeri fiind în această situație.

Din 2007, doar șase economii avansate au reușit o îmbunătățire a ratei șomajului: Austria, Germania, Israel, Luxemburg, Malta și Polonia.

Raymond Torres a criticat dur politicile implementate în Europa. „În Spania, spre exemplu, deficitul a fost redus de la puțin peste 9% din PIB în 2010 la 8,5% în 2011, o reducere foarte mică în raport cu programul drastic de austeritate”, spune el.

În plus, șomajul în Spania atinge niveluri record lună de lună.

„ILO înțelege că deficitele fiscale nu pot rămâne mari pe termen lung. Este important să existe o strategie de consolidare fiscală pe termen lung (…) Dar ritmul trebuie să fie realistic”, este de părere Torres.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.