Raport ONU: Situație gravă a drepturilor omului în Ucraina

Oficiul pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite a raportat marţi că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului şi a condus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor, inclusiv crime extrajudiciare şi tortură, care ar putea echivala cu crime de război, relatează Reuters.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a afirmat în raport că este deosebit de preocupat de torturarea şi relele tratamente aplicate prizonierilor de către forţele ruse şi grupuri armate afiliate, dar a precizat că au existat încălcări ale drepturilor de ambele părţi, notează Reuters.

OHCHR a mai spus că este „foarte preocupat” de „riscurile enorme” prezentate de ostilităţile din apropierea sau la centralele de energie nucleară şi a cerut măsuri imediate pentru demilitarizarea centralei atomice Zaporojie, ocupată de forţele ruse.

Kievul şi Moscova nu au comentat imediat raportul, realizat între 1 februarie şi 31 iulie şi bazat pe activitatea misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina. Amândouă părţile au negat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

„Atacul armat în curs al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi ostilităţile asociate au dus la o situaţie îngrozitoare a drepturilor în întreaga ţară. Conflictul armat a condus la o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului care îi afectează atât pe civili, cât şi pe combatanţi”, se arată în raport.

OHCHR a menţionat că documentează în continuare şi verifică acuzaţiile de ucidere ilegală a sute de civili de către forţele armate ruse în regiunile Kiev, Sumî şi Harkov.

Raportul notează că a documentat, de asemenea, cel puţin şase cazuri de ucidere de civili percepuţi ca trădători pentru presupusa colaborare cu Rusia în zonele ocupate.

Posibile crime de război

OHCHR a declarat că a documentat încălcări de către ambele părţi ale legilor privind drepturile omului şi ale dreptului internaţional privind tratamentul prizonierilor de război şi necombatanţilor.

Acesta a explicat că presupusele încălcări includ execuţii extrajudiciare, tortură şi rele tratamente, violenţă sexuală, ignorarea garantării unui proces echitabil, refuzul asistenţei medicale, lipsa de hrană şi apă şi igiena precară.

„Unele dintre aceste încălcări pot echivala cu crime de război”, se adaugă în raport.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. De drepturile omului in Ruropa,cine se ocupa? Sifilitica se ocupa cu jafurile,daca la aia v-ati gindit.

  2. Noi am vazut cat de preocupata este aceasta organizatie,din 2014 incoace unde se uitau? Violuri,torturi,asasinate etc. comise de ucrainieni impotriva cetatenilor civili-militari din Dombas,mai nou torturi si ucideri a prizonierilor de razboi rusi,(se si filmau ),prajirea din Odessa sau bombardarea- torturarea de catre NATO a locuitorilor unor tari cotropite ilegal si distruse .Organizatia asta ca si altele au credibilitate ZERO.

  3. Bine ca nu au sters din poza jerba Cu photoshopul poti face orice). astept sa apara si numele „scrise „pe cruci de pravoslavnicii rusi….

  4. Oficiul pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite,am inteles din articol ca are dovezi pt.ambele parti,Ukraina si Rusia , ca ar fi comis o gamă largă de încălcări ale drepturilor, inclusiv crime extrajudiciare şi tortură, care ar putea echivala cu crime de război, relatează Reuters.Amândouă părţile Ukraina si Rusia, au negat acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.Acum ramane de vazut ce masuri vor fi luate pt.rusi si la fel pt. ukraineni.

  5. Raportul OHCHR sub auspiciile ONU valoreaza exact cat o ceapa degerata. Nu pentru ca in razboaie, indiferent ca sunt reale sau contrafacute, nu se intampla atrocitati ci pentru ca sunt partinitori cand acuza doar o parte combatanta si excluzivi cand ascund pur si simplu faptele unuia dintre combatanti. ONU cu ajutorul tuturor ,,apendixurilor” detinute in portofoliu este un organism acaparator de resurse diverse prin razboi, deghizat in organizatie de mentinere a pacii si foloseste tactici prin care independenta Consiliului de Securitate al ONU este permanent uzurpata prin metode de constrangere, intimidare si mita folosite pentru a obtine aprobarea membrilor reticenti sau a celor care se opun categoric unui anumit curs de actiune, adica in sprijinul agendei militare SUA-NATO devenind un berbec politic si legitimand aventuri neo-imperiale in beneficiul Pentagonului si prin proxy, al Israelului si prin dublu proxy, al noii ordini mondiale.

  6. „… raportul, realizat între 1 februarie şi 31 iulie …” !!! Sa reamintim celor care nu stiu inca (inclusiv oligofrenilor gen tetea, Rumburak sau deeper) ca „operatiunea militara speciala” a Rusiei a inceput in 24 februarie (deci cu trei saptamini DUPA data de 1 februarie !!), deci e foarte posibil ca cei de la ONU sa de fi deplasat in Ucraina pentru a ancheta asupra abuzurilor, agresiunilor si crimelor Kievului asupra propriei populatii, care le-au fost semnalate !

  7. Cit de spalat pe creier trebuie sa fie cineva ca sa creada ca rusii, dintr-o zona din care se retrageau, sa lase in urma morminte (daca o fi cineva in acestea …) mai aliniate decit in cimitirul Père Lachaise, multe dintre acestea si cu nume sau an al nasterii scrise pe cruci (!! pentru cei care ar zice ca nu le vad, ii asigur ca sint pe partea care in poza nu se vede) ?! … Ca o stire de ultima ora : rusii (sinucigasi cum ii stie toata lumea), dupa ce si-au dat singuri cu rachete in cap la Zaporojie (centrala nucleara) acuma au inceput sa-si saboteze tot singuri gazoductele din Marea Baltica (care, e adevarat, de ceva vreme mai serveau doar ca parc de distractii pentru guvizii si bibanii din zona …) !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.