Raport: trei incidente implicând Rusia şi statele NATO puteau duce la război

În ultimul an au avut loc zeci de incursiuni aeriene şi navale ale Federaţiei Ruse în statele membre NATO, unele dintre acestea fiind la un pas provocarea unui conflict, arată un studiu întocmit de think-tank-ul European Leadership Network, scrie Financial Times. În doar opt luni de zile s-au înregistrat peste 40 de situaţii “neobişnuite”, iar trei dintre acestea ar fi putut duce la izbucnirea unui conflict.

Publicarea raportului organizaţiei amintite vine la scurt timp după ce fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a avertizat că “lumea este în pragul unui nou război rece”.

Mai grav, situaţia din estul Ucrainei, acolo unde Kievul susţine ca Rusia a sporit cantitatea de tehnică militară şi muniţie oferită rebelilor, vine să alerteze cancelariile occidentale în privinţa riscului izbucnirii unui conflict. OSCE a anunţat că oficialii trimişi in Ucraina au observat, la finalul săptămânii trecute, zeci de tancuri şi piese de artilerie grea care au pătruns în regiunile separatiste venind din Rusia.

Raportul ELN subliniază necesitatea creării unui canal de comunicare între Rusia şi statele NATO care sa mai disipeze din tensiuni, în cazul unui eveniment neprevăzut.

În raportul amintit este descris un caz în care un aparat de spionaj rusesc aproape s-ar fi ciocnit de un avion de pasageri al companiei „Scandinavian Airlines” cu 132 de oameni la bord, care se afla în zbor de la Copenhaga la Roma, pe 3 martie. Este menţionată şi posibila incursiune a unui submarin rus în apele teritoriale ale Suediei, în golful Stockholm, în cursul lunii octombrie, precum şi răpirea unui ofiţer estonian de informaţii de către trupele speciale ruse, chiar de pe teritoriul Estoniei.

Incidentele „se adună într-un tablou profund îngrijorător” al unor încălcări și altor acțiuni periculoase în spațiul aerian, ”pe o arie geografică vastă”, de la Țările Baltice și Marea Neagră, până la frontiere Statelor Unite și Canadei, se mai spune în studiu. Autorii lui cer Kremlinului să „re-evalueze urgent costurile și riscurile” continuării unui asemenea comportament agresiv. Până în luna octombrie, NATO a interceptat peste 100 de avioane rusești, de trei ori mai multe decât anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.