Ce zice Raportul Amnesty International despre România

Raportul Amnesty International privind situaţia drepturilor omului în lume în 2021 consemnează că, în România, organizaţiile neguvernamentale au exprimat preocupări în ce priveşte exercitarea drepturilor de asociere, de întrunire paşnică şi a libertăţii de exprimare, media au expus cazuri de respingeri violente de refugiaţi şi migranţi de la graniţă, iar lucrătorii din sănătate au cerut o mai bună protecţie împotriva COVID-19, transmite Agerpres.

Amnesty aminteşte că în mai anul trecut Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că România trebuie să-şi respecte angajamentele asumate înaintea aderării la UE de a combate corupţia şi de a îndeplini standardele UE privind un sistem juridic corect, capabil să prevină interferenţe politice, iar în iunie Comisia Europeană a raportat un trend pozitiv în ce priveşte reformele judiciare şi lupta împotriva corupţiei.

Libertatea de exprimare, asociere şi întrunire

Zeci de organizaţii ale societăţii civile au adresat în iunie o scrisoare Ministerului Justiţiei exprimându-şi dorinţa de a se implica în demersurile guvernamentale de actualizare a reglementărilor privind asociaţiile şi fundaţiile şi cerând simplificarea procedurilor, alături de garanţiile adecvate împotriva unor decizii discreţionare care ar putea pune în pericol ONG-urile, menţionează Amnesty International.

Raportul aminteşte că în august organizatorii marşului Bucharest Pride au fost amendaţi pentru că au permis participarea a peste 500 de persoane, sancţiune contestată de ONG-ul Accept cu argumentul că restricţiile anticoronavirus privind participarea la acţiuni publice sunt disproporţionate; în iulie, mai multe ONG-uri au atras atenţia că restricţiile legate de pandemie impuse protestelor nu se aplică în mod similar evenimentelor sportive, culturale, religioase sau familiale.

Într-o altă situaţie, în mai, reporteri care investigau presupuse nereguli şi acte de corupţie cu fonduri publice au fost interogaţi de DIICOT după ce un primar i-a acuzat de organizarea unei grupări infracţionale şi şantaj, fapte sancţionabile cu până la cinci ani de închisoare, iar mai multe ONG-uri au avertizat că s-a creat un precedent periculos ce ar putea submina libertatea de exprimare, mai consemnează raportul, precizând că procuratura a închis cazul în iunie.

Dreptul la sănătate

Pandemia de COVID-19 a creat o presiune imensă asupra unui sistem de sănătate deja subfinanţat şi suprasolicitat, subliniază AI, amintind că în mai anul trecut lucrătorii din sănătate au ieşit în stradă pentru a cere creşterea bugetului alocat sănătăţii, îmbunătăţirea protecţiei anti-COVID-19, majorarea salariilor şi scăderea vârstei de pensionare.

Până la sfârşitul lui 2021, 40% din populaţia României era complet vaccinată, iar rata de vaccinare a intrat într-un platou, menţionează AI, reamintind în context că România a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii atribuite COVID-19 în regiunea sa şi una din cele mai ridicate din lume.

Drepturile refugiaţilor şi migranţilor

O anchetă a Lighthouse Reports a expus, în octombrie, faptul că autorităţile din România, asemenea celor din alte ţări ale UE, au respins în mod violent migranţi şi solicitanţi de azil către ţări din afara Uniunii, consemnează raportul la acest capitol.

Discriminare

AI notează că în ianuarie a intrat în vigoare o nouă lege ce pedepseşte infracţiunile de ură împotriva romilor, care continuă să se confrunte cu hărţuire şi discriminare în domenii ca educaţia, locuinţele şi angajarea în câmpul muncii.

În acelaşi timp, a mai constatat AI, persoanele din comunitatea LGBTI continuă să se confrunte cu discriminare sistemică, căsătoriile şi parteneriatele între persoane de acelaşi sex nu sunt încă recunoscute, iar în septembrie Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să ia măsuri referitor la eşecul României de a-şi însuşi decizia CJUE din 2018 privind nevoia de a-şi armoniza legislaţia naţională astfel încât să garanteze libertatea de circulaţie şi reîntregire a familiei în cazul cuplurilor de acelaşi sex.

Tortură şi rele tratamente

Raportul aminteşte şi că în martie anul trecut autorităţile române au închis o anchetă privind ţinerea în detenţie şi torturarea lui Abd al-Rahim al-Nashiri la o închisoare secretă a CIA din România, continuând să refuze recunoaşterea complicităţii sau a deciziei CEDO din 2018 conform căreia România a găzduit o asemenea facilitate secretă şi a fost complice la torturarea şi dispariţia forţată a acestuia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Aceeași ciorbă reincalzită în fiecare an, ți-e scârbă când citești asa ceva!!!..ar trebui ca toata presa normală și educată să combată acest raport tendențios!!,…deasemenea ar trebui făcuți de kkt jurnaliștii securiști care au tot mâncat cu polonicul tot felul știri false !..numai pentru audiența…par exemplu „puiul de securist tolontan ,unul dintre cele mai mari (editat),alti (editat) tapalaga, turcescu, rareș bogdan,…

  2. Drepturile CETĂȚENILOR unde sunt, în rubricile acestei organizații DE CĂ’T?
    Cetățeni arestați abuziv, pe motive inexistente, bătuți individual pe stradă și în secții de Poolițîie de grupuri de milițieni, spreyați în ochi cu substanțe lacrimogene sau paralizante – de analfabeții lu’ Vela și ai altor astfel de șpăgari nemernici puși în postul de Sinistru de Interne, îmbrăcați în uniformele Statului și cu salarii grase plătite de noi – și chiar băgați în spital în urma unor astfel de „tratamente legale”!
    Unde sunt?
    Mă (editat) pe migranți! Nu au ce cauta aici, să fie IMEDIAT EXPULZAȚI!

  3. Tara arde si astia o dau in continuare cu LGBTQ.
    Cu siguranta vom inrola transexualii in armata sa se lupte cu rusii…

  4. Întrebarea este : Cine monitorizează Amnesty International!?
    Sau poate că doar ei au dreptul să monitorizeze…
    Drept pe care nu știu de unde l- au dobândit!

  5. … angajamentele asumate de RO înaintea aderării la UE de a combate corupţia şi de a îndeplini standardele UE privind un sistem juridic corect, capabil să prevină interferenţe politice …
    Băsescu coardă securistă a condus Romania 10 ani, dar inainte de a fi un presedinte de partid, primar al capitalei, nu s-a putut rezolva un dosar simplu ca cel in care se doveadea ca a colaborat cu securitatea. JUSTITIA e varza.
    Romania a achizionat 120 mil de vaccinuri, probabil vreo 15-20 de milioane s-au administrat. Cine plateste paguba, pentru restul de 100 de milioane? CORUPTIA ucide, era lozica lor NU?
    Plătesc de 25 de ani asigurari de sanatate, in medie pe an am beneficiat de zero lei medicamente, tratamente, consultatii, analize. Cand am avut o problema grava cu jr, a trebuit sa ajung in Spania pentru o operatie, tot platit din buzunarul meu. Cazare, doctor, spital, transport etc. Un rom cand are o problema stiti ce face? Merge direct la urgente, se plange ca de ce asteapta atat de mult ca o/il doare toate cele, apoi primeste tratament, mancare, cazare, servicii medicale. Un ucrainean, beneficiaza de servicii medicale in regim de urgenta, ca na situatia o cere. Ce am primit eu saptamana asta, dupa 25 de ani de cotizare la medicul de familie? A, dar nu ati sunat inainte, avem 25 de pacienti azi, va programez joi sau vineri? Serios, dupa ce am stat deja jumatate de ora ca fraierul la usa? SANATATE varza.
    Totul este anapoda, vezi ce salarizare dau unui roman, si cat primeste un strain care lucreaza la noi, etc etc etc
    Amnesy international, asa ar trebui sa se numeasca aceasta institutie.

  6. Sa dea 40 la Suta la Pensii , ca sunt Pensiile Mici si au crescut Preturile la Mici ! 4 lei un Mic !

  7. Amnesty International este o organizatie sionista, sponsorizata tot de Soros, care-si permite tot felul de obraznicii si se amesteca in viata popoarelor. Romanii, inclusiv cei care nu au opitune religioasa, detesta homosexualitatea, tolerand totusi aceasta comunitate, dar cu conditia sa se ” joace ” in interiorul ei, nu sa defileze pe strazi. La fel si cu minoritatile etnice, care si-au luat nasul la purtare si pretind drepturi mai multe decat are majoritatea.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.