Răspunsul european la agresivitatea Iranului

Franţa, Italia, Olanda şi Danemarca susţin ideea Marii Britanii de trimitere a unei misiuni navale în Golful Persic, pentru contracararea acţiunilor Iranului.
Conform unor diplomaţi din cadrul Uniunii Europene, interes pentru această idee au manifestat şi Spania, Suedia, Polonia şi Germania. Misiunea navală europeană ar putea fi coordonată de un comandament comun franco-britanic, a declarat un diplomat UE.
Vicepreşedintele Iranului, Eshaq Jahangiri, a respins marţi ideea formării unei coaliţii europene pentru garantarea siguranţei maritime în Golful Persic, avertizând că o asemenea grupare navală va afecta securitatea regională. „Nu este nevoie să fie formată nicio coaliţie, deoarece coaliţiile de acest fel şi prezenţa străinilor în regiune creează doar lipsă de securitate. În afară de a amplifica lipsa de securitate, nu va realiza altceva”, a declarat Eshaq Jahangiri, citat de cotidianul britanic The Guardian.
Marea Britanie va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic, a declarat luni seară ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, în contextul în care Iranul a capturat acum câteva zile un petrolier britanic. „Conform legislaţiei internaţionale, Iranul nu are dreptul de a obstrucţiona trecerea unei nave, nici nu mai vorbesc de trimiterea de militari la bord. Prin urmare, a fost un act de piraterie de stat”, a declarat Jeremy Hunt în Camera Comunelor. „Acum, vom încerca să constituim împreună o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul echipajelor şi navelor prin această regiune esenţială”, a adăugat Jeremy Hunt, subliniind că va discuta despre modul în care această misiune maritimă va colabora cu Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic. Jeremy Hunt a discutat despre acest caz cu miniştrii de Externe din Franţa şi Germania, Jean-Yves Le Drian şi Heiko Maas. Guvernul Angela Merkel a subliniat că va continua să aibă o abordare „diplomatică” în criza cu Iranul.
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat, vineri, capturarea unui petrolier britanic în Strâmtoarea Hormuz, în replică la capturarea în Strâmtoarea Gibraltar a unui vas care ar fi transportat petrol iranian destinat Siriei. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru „nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan”. Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.
Acum două săptămâni, membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană. Administraţia de la Teheran avertizase că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar.
Incidentele maritime intervin într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump. Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a declarat că petrolierul din largul Gibraltarului a fost capturat la solicitarea Statelor Unite.
Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Ce-ar fi ca cel care scrie sa si gandeasca inainte???? Sau cumva dezinformarea este voita??? Marea Britanie s-a facut vinovata de un act de piraterie pentru simplul fapt ca sanctiunile impuse de SUA si UE sunt IRELEVANTE pe plan mondial si nimeni care nu vrea nu are de ce sa le respecte! Un gest iresponsabil cum iresponsabila ar fi si actiunea planuita acum, si ea menita sa distraga atentia de la dezastrul Brexitului! Nici SUA si nici UE nici impreuna si nici in parte nu pot schimba legile internationale de capul lor iar daca incearca s-o faca prin forta si dictat, orice stat sau grup de state lovit in interesele sale este indrituit sa se apere tot cu forta!
    Clicile conducatoare din statele agresive au furat tot de a fost de furat in Europa de Est – acum au nevoie de un razboi pentru a deschide un nou teren de jaf. Atat!

  2. Atentie Europo schizoida! Iran nu-i vreo gluma de tara, gen panarama de Irak, ori vreo gaura de imbuibati ridicoli, gen Arabai Saudita. Iran e natiunea persana, de 80 mil. de oameni.

  3. Sper ca Amerlocia, ca si pudel-ul englez si celelalte slugi europene, sa si-o ia in freza (un alt Vietnam) pentru toate aceste actiuni criminale si samavolnice, avind ca scop jaful (da’ apropo, unde e „zeul razboiului”, armata romana cu ai sai Papagali Cacanii ? Inca nu e pe teren ? Aha … am inteles, pentru curatatul cartofilor e nevoie mai intii de instalarea bucatariilor de campanie …)

  4. Legile internationale nu conteaza. Se trece in faza goana dupa prada. Nu stim cum e in jungla? O sa vedem.

  5. Din aia 80 mil, jumate sunt impotriva regimului ayatolah iranian… vor McDonalds si KFC, Coca Cola si Mtv.
    Vezi ca nu-i cum crezi… 🙂

  6. Nea Tase-Oase ati fost vreodata in Iran? Ati vorbit vreodata cu oameni simpli iranieni?
    Sa va spun o poveste adevarata.
    La inceputul anilor 2000 pe strazi circulau masini din anii „60,Renault 16,Alfa Giulieta,Citroenuri ca in filmele cu jandarmii.Cele mai noi masini erau Lada si Volga.
    Am intalnit un domn mai in varsta care facuse facultatea la Timisoara,vorbea inca bine romaneste.
    Mi-a explicat care este situatia.
    Mult mai rau decat noi sub Ceasca.
    Spui ceva rau despre popalai,a doua zi iti dispare familia pana la gradul 2-3.
    In mediul rural anafalbetismul este peste 50%,singura sursa de informare este imamul la moschee, care interpreteaza Coranul asa cum primeste ordin de la popalaul sef.
    Asa ca mai usor cu marea natiune persana, din 80 mil,50 mil cred ca ar da orice sa scape de regimul terorist.

  7. In primul rind ca Gibraltar-ul e teritoriu SPANIOL din care regina-mama si regina-tata trebuie sa-si ia catrafusele si sa se care de urgenta ! (ca de altfel si din Irlanda de Nord sau prin alte locuri din lumea asta in care in ultimele secole au dat tare cu maciuca si „au civilizat” !) Si, daca o nava iraniana, aflata in ape INTERNATIONALE, e capturata de flota britanica acolo, inseamna ca Gibraltar-ul a devenit un cuib de pirati englezi, un fel de Insula Tortuga sau Curaçao ale secolului 21 !

  8. Nu e mai simplu,mai putin costisitor,sa dea drumul UK navei iraniene sechestrate in Gibraltar in batjocura normelor si legilor apelor internationale?Chiar vrem sa devina europenii carne de tun pentru Arabia Saudita,Israel si Emiratele Arabe?
    Nu ne-am saturat de razboaie inutile strategic, dar purtate pe datorii la bancile Cupolei,ca cele din Afganistan si Irak?Chiar nu mai exista ratiune?Intreb,nu dau cu parul…

  9. Aceste ordine criminale pleaca vesnic din Washington catre totii lakeii si idiotii Europei care isi distrug popoarele si viitorul natiunilor lor pentru interesul Tel Aviv-ului , care comanda Washingtonul!

  10. Chestiunea ar putea fi extrem de interesantă, NU atât că Iranul sau Persia a devenit agresoare în propriul său golf… Persic, ci aș vrea să văd, la lucru, în fine, hiper sofisticatele arme iraniene, tip Keshe, care să facă ko sau de kk, greoaiele batoze de omucidere și distrugere occidentale! Să nu uităm cel puțin acțiunea dronelor răpite americanilor sau tehnica de-a le retrimite rachetele sub nas cu viteza „c”!Finele erei bellice!

  11. @Boulle:Rusia a dezvoltat arme pe baza „Tehnologiei Keshe”si au demonstrat in 2014 pe pielea USS Donald Cook, in Marea Neagra!Se pare ca si Iranul,tara inventatorului!De remarcat faptul ca in al doilea razboi mondial Germania,care avea si armament bacteriologic si chimic, a evitat utilizarea armelor de extinctie in masa,chiar la disperarea infrangerii!Numai SUA a avut sadismul sa bombardeze atomic Japonia(de doua ori)!

  12. M-am uitat cine a trimis oameni in spatiul cosmic: Americanii, rusii, chinezii, indienii si europenii. Restu zero. Astea sunt marile puteri. Daca rusii , chinezii si indienii sunt de partea Iranului….in partea cealalta sunt americanii si europenii.

  13. De ce ati cenzurat un adevar esential?
    TOATA mass media planetara nu mai are ratiunea, ci doar inertia inversarii limbii materne, conform directivelor de la Washington si sa zica : „AGRESIUNE” la ceea ce este „AUTOAPARARE” , doar , doar toata prostimea o sa-i si creada, si sa-i sustina!

  14. Noi romanii nu ne bagam deloc ? Deocamdata nu ! Asteptam ordine de la „Unchiul Sam” ! Probabil ca nu vor intarzia prea mult !

  15. Acum vreo 500 de ani Francis Drake (ii gasiti biografia pe scurt pe Wikipedia, unde cu „pudoare” i se teece peste una din principalele preocupari, pirateria) era decorat de regina Elisabeta I (de altfel, o tanti cam boccie si cam statuta !) cu ordinul portjartierei, pentru jefuirea vaselor spaniole sau portugheze (bine, e vorba de „hotul fura de la hoti”, dar asta e o alta poveste …). Din prada, bineinteles, tanti Lisveta se infrupta copios. Si iata cum in 2019 o alta Elisabeta, a II-a, probabil ca sa-si hraneasca familia de capuse aflate intr-o degenerescenta accentuata, utilizeaza alti pirati, mai moderni dar la fel de agresivi ! Oare cit din petrolul aflat in vasul iranian va ajunge in rezervoarele Rolls-urilor casei regale ?

  16. @Giuseppe: Mai bine te ocupi de pizza si macaroane. Povestea cu USS „Donald Cook” este o gogorita scornita de propaganda rusa. Nu ca Iranul nu ar avea arme redutabile (le-a avut si Irakul) dar, pina una alta, materialul sovietic/rusesc nu a prevalat mai pe nicaieri.

  17. Bai , da’ cum ramane cu petrolierul iranian blocat de … Gibraltar ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.