Răsturnare de situație pe frontul din regiunea Harkov

Ucraina a susţinut vineri că a oprit ofensiva lansată în urmă cu două săptămâni de armata rusă în provincia nord-estică Harkov şi că a început un contraatac în acest sector al frontului, vizitat în aceeaşi zi de preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki.

Rusia a lansat pe 10 mai o ofensivă în regiunea ucraineană de graniţă Harkov, unde o ocupat de atunci o serie de localităţi şi a forţat armata ucraineană să-şi consolideze acolo trupele desfăşurând în zonă rezerve preţioase de trupe şi echipamente.

După două săptămâni de lupte, „forţele de apărare ucrainene au oprit trupele ruse” şi „desfăşoară acţiuni contraofensive”, a declarat vineri un ofiţer din Statul Major ucrainean, colonelul Igor Prokhorenko.

Acesta a descris situaţia drept „dificilă”, dar „stabilă şi sub control” pe sectorul de front din Harkov, unde se dau lupte mai ales pentru controlul asupra oraşului Vovceansk, tăiat în două şi unde Kievul acuză Moscova de atrocităţi.

„Inamicul s-a împotmolit complet în lupte de stradă la Vovceansk şi a suferit pierderi foarte importante”, însă armata rusă continuă să trimită rezerve pentru a continua asaltul, a susţinut vineri mai devreme comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

Potrivit Kievului, Rusia încearcă să rupă liniile defensive ale forţelor ucrainene, slăbite de mai mult de doi ani de război, de lipsa soldaţilor şi de criza de echipamente militare provocată de lentoarea ajutorului occidental.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki a anunţat de asemenea vineri că a fost în regiunea Harkov, mai ales pentru şedinţe asupra „apărării regiunii, în special a oraşului Vovceansk”. „Oraşul şi întreaga regiune Harkov merită tot sprijinul, gratitudinea şi respectul nostru”, a scris el pe reţelele de socializare.

După data de 10 mai, circa 11.000 de civili au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în provincia Harkov, în urma ofensivei despre care preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că are ca obiectiv doar crearea unei zone-tampon care să prevină atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.

În ce priveşte alte sectoare ale frontului, tonul generalului Sîrski este mai sumbru, în timp ce Rusia încearcă să profite de faptul că armata ucraineană este slăbită de pierderi şi de lunile în care ajutorul militar american a fost aproape oprit.

Mai la sud de regiunea Harkov, ruşii sunt în ofensivă în apropierea oraşului Kupiansk de aproape un an, iar acum „situaţia este complicată în sectorul Kislivka, unde inamicul încearcă să străpungă apărarea noastră şi să ajungă la râul Oskil”, afirmă comandantul-şef al armatei ucrainene.

Însă „luptele cele mai intense şi cele mai violente se desfăşoară în sectoarele Pokrovsk şi Kurakove. Inamicul încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre pe o secţiune îngustă a frontului între Staromîhailivka şi Berdici”, a mai spus generalul Sîrski.

De asemenea, trupele ruse au înaintat în ultimele zile în apropierea oraşului Ceasov Iar, unde au ocupat din nou două dintre puţinele sate eliberate de armata ucraineană în contraofensiva pe ansamblu eşuată din vara trecută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

13 Comentarii

 1. Mno, acum să vezi ce n-o văs’t Parisul…Mi-i ș’ frică dicăt să mă gândesc…

 2. Potrivit jurnaliştilor americani, în perioada 15-16 iunie, când urmează să aibă loc la Bürgenstock o conferinţă pe tema ucraineană, Biden şi Harris vor fi în California, unde, alături de fostul preşedinte american Barack Obama, jurnalistul Jimmy Kimmel, precum şi actorii George Clooney, Julia Roberts și alte vedete de la Hollywood – susținători ai Partidului Democrat – vor strânge fonduri pentru campania electorală și vor încerca să-i cucerească pe alegători.

  Înainte de mitingul din California, Biden va vizita în continuare Europa. El va participa la întâlnirea G7 din staţiunea italiană Borgo Ignazia, dar nu va ajunge în Elveţia: afacerile interne sunt mai importante decât orice problemă a regimului de la Kiev.

 3. `„Răsturnare de situație pe frontul din regiunea Harkov /?Mai la sud de regiunea Harkov, ruşii sunt în ofensivă în apropierea oraşului Kupiansk de aproape un an, iar acum „situaţia este complicată în sectorul Kislivka, unde inamicul încearcă să străpungă apărarea noastră şi să ajungă la râul Oskil”, =din victorie-n greșeală /la înfrângerea finală // CINE PREVEDE: UCRAINENII APUCĂ SĂ CONTRUIASCĂ ORAȘUL SUBTERAN ,„POD ZEMLI HARKIV” PE CELE 26 HA PROPUSE ? NU DE ALTA -DA SĂ VEDEM DACĂ O SCRISOARE DE LA KARKIV -A UNUI SOLDAT RUS VA SUNA CAM AȘA: DEȘI INTRARĂ SUB PĂMÂNT/NOI MERSEM DUPĂ DÂNSUL!?

 4. Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a avertizat că încep să apară fisuri în unitatea dintre statele membre UE cu privire la situația din Ucraina.

  Într-un interviu acordat TVE, diplomatul a remarcat că acum există o țară care nu mai dorește să participe la acordarea asistenței militare Ucrainei. „Atenție, începem să vedem crăpături în această unitate”, a spus el. Potrivit lui Borrell, nu există o poziție unică în UE și cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu.

  Diplomatul crede că comunitatea trebuie să arate lumii că nu există standarde duble în Uniunea Europeană. „Dar, din păcate, lumea de astăzi crede că le avem”, a conchis el.

 5. Iar stiri de la NEXTA! Nu e nicio rasturnare a situatiei, doar visele khazarilor. Vorbim dupa 27 mai.

 6. Toate televiziunile din occident sunt in delir.Ucraina a deschis abatoare pe linia frontului si proceseaza de zor carne de rus.Eu ma ocup de altceva.Dupa ce am vazut in interviul de astazi pe Ursula clipind din ochi cu o frecventa iesita din comun l-am intrebat pe Google ce se intimpla? Google imi spune ca numarul aprox. de clipiri pe minut sunt 15-20.Dca numarul e mai mare atunci exista cauze,una dintre ele fiind drogurile (anfetamine,LSD,extasis).Chestia asta am mai vazut-o la Gidea,Ciuvica si multi altii.Despre Zelenski stie toata lumea,dar Zelenski nu e singurul.

 7. in ritmul in care trupele rusesti pierd combatanti … cred ca in 7-8 luni,, raman si fara armata si fara populatie,, sa vedem cine munceste ditamai federatia…

 8. Păi și imensul arsenal care începe sa vină în Ucraina sa nu fie folosit pe ruși ? Ar fi mare păcat. Ucraina sa mărească atacurile pe teritoriul Rusiei, adică rafinării, fabrici, stații electrice, noduri feroviare, nu ținte civile double tap cum face Rusia, apoi pe teritoriul Ucrainei sa toace în continuare mareata armată a doua a lumii, în curând va da o mână de ajutor și F16, nu va fi game changer, dar va fi un plus.

 9. Da cam asta vrea Putin, stop joc un pic, ridicati sanctiunile, cumparati gaz si petrol ne inarmam cat duce trenu, ( ca acum stim ca doar razboi e prietenul nostru !) iar apoi va aratam noi ….

 10. „Diplomatul crede că comunitatea trebuie să arate lumii că nu există standarde duble în Uniunea Europeană”
  Pai atunci ori cereti pace si in Ucraina, nu numai in Gaza ori cereti continuarea razboiului si in Gaza nu numai in Ucraina.
  Nici macar nu incercati sa explicati de ce nu pomeniti de pace in Ucraina, de cum pot fi salvate sute de mii de vieti (spre milion)! In schimb incercati sa ne sensibilizati in legatura cu bietii teroristi din Gaza. Cica aia din Hamas care au macelarit civilii israelieni s-au regrupat din nou in nordul Gaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.