Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie la 7,8 la sută

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2020 este 7,8%, a anunțat luni Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivi INS, indicele preţurilor de consum în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2021 este 100,00%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (noiembrie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 7,4%.

„Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2020 este 7,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2020 – noiembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2019 – noiembrie 2020) este 4,5%”, a informat INS.

De asemenea, conform INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2021 este 100,26%, iar rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 6,7%.

„Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (decembrie 2020 – noiembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2019 – noiembrie 2020) determinată pe baza IAPC este 3,7%”, conform INS.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Asta s-o creda prostii! Desteptii astia de la INS nu ne spune la ce bunuri calculeaza inflatia. Probabil yacht-uri, jeep-ane, viloaice cu piscina, motoare de curse, formula 1 etc. Pai numai in U.S.A. produsele de larg consum s-au scumpit cu 25%. Cine mama masii se mai uita in gura manipulatorilor ordinari care nu observa cu ochiul liber ca produsele de baza s-au scumpit cu peste 40% in Romania.

  2. Deflație rujată?
    Prețurile cresc, salarile nu, ratele de schimb între monede stabile.

  3. La ca si inflatia si evaluarea leului in raport cu euro este tinuta la un nivel minim de BNR pe hartie. Daca BNR ar juca corect un 7-8 lei ar fi egal cu 1 euro. Iar inflatia minim 35%.

  4. Deja era diferenta uriasa intre bogatii si saracii din Romania cu cel putin 13% avantaj venituri bogatii. Acum se mai adauga si rata inflatiei pentru saracitii mentinuti prin lege, la 13% se adauga 6-7% inflatie si ajunge compatriotul roman majoritar la crestere saracie de 19-20% incat nu se poate descurca cu venitul lunar! Sincer, ar trebui ca deindata sa cresca venitul cetateanului mentinut in saracie cu cel putin 20-22% sa poata supravetui!

  5. Nu sunt economist ci doar un biet palmas al tarii mele. De unde dracu a aparut inflatie de 7-8% cand doar curentul s-a scumpit cu 100%, iar gazele cu 300%?. Nu vorbesc de restul produselor alimentare de pe piata care cunosc cresteri de 25-30%. Astia de la INS traiesc doar in birouri, nu au legatura cu viata reala?. Exact ca si menestrelul CATZU, traim din ce in ce mai bine, suntem fericiti, dar nu ne dam seama?!. Cu siguranta ca ziua de azi e mai buna decat cea de maine, iar in comparatie cu ce-o sa patim in ianuarie- februarie 2022, acum suntem in epoca de aur!. Traiasca dragii nostri conducatori, cu lingaii de langa ei!!. Mult nu mai este pana vom da in primire si vor guverna o tara de fantome si naluci!

  6. Imbracaminte in on-line a ajuns la preturi astronomice! Am vorbit cu cativa si dau vina pe costul transportului care acrescut foarte mult, si pe criza artificiala a bumbacului,datorata boicotului unor tari.. In orice caz,o parlita de geaca Miltec costa acum de 2 ori (200%:) mai mult fata de anul trecut,
    Iar la alimente va fi jale, puteti constata singuri
    Inundatia produsa de hartia pe care scrie ‘dolar’,va afecta toate tarile cu rezerve internationale in dolari, prin inflatia exportata de SUA o politica deja cunoscuta
    Va mai dau un exemplu care ne scumpeste viata : in loc ca tara sa construiasca un spital de elita, prefera sa cumpere avioane militare depasite tehnic,din Norvegia, care le da la topit Romaniei pe aproape 0,5 miliarde de euro
    Toti platim imbecilitatea guvernantilor,pensiile nesimtite,un Parlament inutil, autoritati diverse,doar cu numele si lipsa controlului gestionarii banilor proveniti din taxe si impozite

  7. Plandemia nu merge singura. E mai mult o perdea de fum, care mascheaza PLANECONOMIA: saracirea populatiei pentru a deveni dependenta de pomenile de la stat, deci supusa; indatorarea tarilor, pentru a deveni supuse fata de guvernul mondial. Bashca scumpirea energiei si gazelor si interdictia de a arde lemne. In curand se vor aduna cate 10 vecini sa stea toti intr-o camera, sa se incalzeasca unul de la altul.

  8. BNR dictează aici, iar ei nu știu cum să mai minimizeze socul inflației produse exclusiv de piata liberă de energie speculativă. Sunt și alte cauze însă energia este pe primul loc, cu efectul cel mai mare. Îmi aduc aminte foarte bine cum se plângea Isărescu e vremea lui Ponta că e jale, avem deflație. Nu e bine pentru economie. Lasă că va dat Johanis, Orban și Catzu ce trebuie, inclusiv alegătorilor lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.