Pericol pe piața gazelor: Dispar vânzătorii

Modul în care a fost concepută Legea plafonării prețului la gaze va aduce o concetrare a pieții în mâna unui număr extrem de mic de furnizori eliminând speranța a unor Prețuri Corecte la Gaze în anii următori, conform reprezentanților Asociației Energia Inteligentă. România are în momentul de față cca. 50 de furnizori licențiați activi:

– circa 10 sunt furnizori conjuncturali – producători de gaze naturale au consumatori mari de gaze naturale care pentru considerente de echilibrare a consumului au devenit și furnizori – care nu ofertează gaze pe piața consumatorilor casnici;
– circa 30 sunt furnizori mici de gaze integral cu capital romanesc, care în general sunt și distribuitori de gaze în anumite zone restrânse din România și cu capital operațional funcțional dimensionat pentru un rulaj de cash-flow de 3 luni;
– circa 10 furnizori de gaze, aproape exclusiv firme multinaționale, fără probleme reale de rulaj.

Furnizorii de pe piața de gaze din România achiziționează gaze naturale, pentru a-și asigura cu gaze portofoliul de clienți de pe piață în mod tradițional în lunile aprilie și octombrie. Astfel, în luna aprilie 2021 s-au achizitionat gaze la un preț mediu ponderat de 73,61 lei/MWh (conform site-ului ANRE). Furnizorii au achiziționat gaze după luna octombrie 2021, la prețuri de până la 500 lei/MWh (conform site-ului BRM). Conform Legii Plafonării, furnizorii indiferent de prețul gazelor achiziționate trebuie să vândă gazele populației la maxim 250 lei/MWh (preț gaze marfă), urmând ca diferența față de prețul de achiziție să fie acoperit de stat. Aceasta se prezintă publicului. În fapt legea plafonării stabilește că furnizorul primește doar diferența între prețul mediu al gazelor achiziționate în perioada aprilie 2021 – martie 2022, respectiv pentru luna decembrie 2021 este media martie 2021 – noiembrie 2021, pentru luna ianuarie 2022 – media martie 2021 – decembrie 2021 etc. Astfel, analizând situația prețurilor gazelor achiziționate / vândute de furnizori în piață, nici un furnizor nu va primi în anul 2021 bani de la stat pentru diferența între prețul gazelor achiziționate și cel al gazelor vândute la preț plafonat.

Această situație va face cel mai probabil, ca furnizorii mici să nu mai aibă în luna ianuarie 2022 cash-ul necesar pentru a putea plăti gazele care urmează să le fie livrate sau să depună garanțiile pentru contractele de echilibrare etc. și apreciem că luna ianuarie 2022 mulți dintre furnizori vor rămâne fără licența de furnizare gaze. Piața de gaze riscă să se restrâgă la cca. 10 furnizori de gaze activi importanți (exceptându-i pe cei conjuncturali), respectiv vom asista la o concretrare puternică a pieței de gaze în care vor fi prezente aproape exclusiv firme multinaționale sau cu capital extern.

”15 ani de creștere a pieței de gaze vor fi șterse cu buretele unei legi de plafonare a prețului prost făcute sau poate intenționat facute pentru un anumit scop: eliminarea unor furnizori și îmbogățirea altora.Dorințele neoLiberale ale unor conducători din România, urmează să se îndeplinească în perioada următoare, doar că modelele similare europene plasau capitalul autohton în rândul firmelor care urmau să compună oligopolul din piață”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Ascociației Energia Inteligentă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Pentru utilitățile publice trebuie schimbată paradigma în sensul că statul ar trebui să furnizeze serviciile după principiul nonprofitului. Exemplul concret este Ungaria, țară care a înființat în 2015, de la zero, o Companie Națională de utilități publice (curent electric și gaze naturale) ce face concurență acelorași căpușe străine ce sug și de pe la noi ( https://www.mvmnext.hu/ ). Important nu este caracterul național al acestei companii ci principiul după care funcționează, NONPROFITUL. Ungurii nu sunt proști și optează acolo unde are rețele Compania Națională pentru aceasta. Pe măsură ce compania acoperă întreg teritoriul, sunt eliminate natural de pe piață căpușele străine ahtiate după PROFIT în defavoarea cetățeanului.
    Trebuie doar copiat modelul maghiar. Simplu, eficient și cu siguranță în beneficiul cetățeanului maghiar. Și cred că este posibil și în România să avem o astfel de companie, când apare și la noi un Viktoraș ce-și iubește neamul cu nevoile lui cu tot.

  2. Pentru energia electrica,gaze naturale,apa si curatenia oraselor nu trebuia sa existe privatizare!Sunt obligatiile fundamentale ale unui stat ca si armata,politia si alte structuri statale
    O tara care-si privatizeaza apa,gazul,energia electrica si curatenia oraselor ,intra in categoria coloniilor!

  3. Sa fim seriosi, au castigat enorm intermediarii care fac parte din categoria mcii investitori. Trebuie urgent o lege in care sa prevada si dreptul cetateanului consumator de a plati exact ce consuma in functie de venitul lunar si NU in functie de ce hotarasc participantii la profit pentru incasari grase care hotarasc preturile!

  4. Romania ca un sat fara caini!. Oare ce-o insemna proverbul romanesc sat fara caini?!. Stau si ma intreb ca prostu!?. Noi, romanii, stiu ca aveam caini si chiar apaream, pe ici,pe colo, prin statistici europene, ca iubim mult animalele. Necazul este ca am ales sa ne conduca nu niste animale, ci niste jivine cu apucaturi de fiare. C-or fi liberali sau socialisti, nici nu mai conteaza. Adeseori stau si ma minunez de apucaturile vecinilor nostri veniti din pusta si nu ma dumiresc daca si ei au intrat in UE. Deci se poate si altfel, nu numai cum vedem la hahalerele din Bucale. Rusine sa va fie, voua, astora de la putere, pentru sacrificiile facute de generatii intregi pentru apararea neamului si a gliei si de care voi va bateti joc!. Situatia in care a ajuns aceasta tara si acest popor este critica, dramatica si voua nici ca va pasa !!. Huoooooooo!

  5. Cea mai tare e aia cu rascumpararea gazelor din Marea Neagra de catre Romgaz de la Exxon. Dupa ce le-am dat degeaba acum au stabilit in AGA sa le cumparam si sa le exploatam noi. Observ ca si Cotidianul publica astfel de articole , dar nici Cotidianul nu ofera informatia pentru intrebarea fara raspuns a fiecarui cititor: Cu cat am dat la Exxon si cu cat rascumparam? Ghici ghicitoarea mea!!!Sa fi dat degeaba ? Se prea poate . Sa revanda Exxon in pierdere ? Cine-i prost sa creada? Sa fie nerentabila extractia? Se prea poate. Sa nu existe gaze deloc ci doar pe hartie? Dracu stie!! Dintr actionarii Romgaz cine castiga cel mai mult , statul sau acei actionari minoritari?Unde se duc profiturile, la stat sau la minoritari??? La hidro cum o fi , pentru cine curge apa ?? Cotidianule, ia fa niste cercetari si uimeste-ne!! Sa pun intrebari n-o fi un capat de tara.

  6. Mor vanzatorii, traiesc speculantii.
    Stat de drept capitalist, tataie!

  7. Băran Gheorghe, întrebările tale sunt legitime. Părerea mea este că sunt gaze în platforma Mării Negre (nu cumpăra Ceaușescu licența pentru platforma Neptun, turcii își exploatează gazele din apele lor teritoriale) dar americanii n-au avut niciodată în gând să le exploateze. Bănuiesc că planul a fost, concesionăm pe mai nimic și revindem la prostovanii care au concesionat pe bani mulți. C-așa-i în tenis!

  8. De ce ar fi pericol bre,..Doar la român e oricum cu autoservire. Ca din robinetul de motorină al armatei americane, trecute la pierderi iminente, tradiționale..Merge bre ș-așa..

  9. Romania este producătoare de energie electrică și de gaze naturale și statul le vinde la fraieri la preturile de import. Huuo hoților cu multinaționalele voastre cu tot!

  10. Marele bozgor, romanii sunt la robinetul de motorina al americanilor, iar Marko Atila si Olos Gyergyei au fost la robinetul bugetului de stat al Romaniei, au fost condamnati si au fugit in Ungaria, deci sunt nevinovati.

  11. este singurul profit care ramane in tara si poate fi folosit in Bugetul anual, restul pleaca sub forma de ”pierderi” la ”saracii” lumii cum sunt germanii, francezi si austriecii, toti invatati sa se imbogateasca din tarile subjugate cand erau imperii prin jaf si crima si pana un eveniment geologic nu le va lua piuitul vor tot cauta profit nemuncit…Echilibrarea lumii va veni in ziua cand se va ”scutura” Pamantul de lumea civilizata…de doua mii de ani o cauta Judecata, poate o vor gasi…

  12. Ce profit rămâne în țară? Al cui? De la cine se obține profit?

    Operatorii de utilități publice nu ar trebui să facă profit. Nu este firesc să se facă profit din activități ce vizează întreaga comunitate. Cazul flagrant este distribuția de apă care este de fapt monopol. Nicio localitate de pe planetă nu are cel puțin două rețele de apă și canalizare paralele la care să opteze consumatorii. În cazul monopolurilor până și un retardat face profit și nepunându-se în discuție competiția nu este firesc să se facă profit. În ce privește apa tendința este de a se renunța la concesionările care au fost făcute în trecut ( http://www.remunicipalisation.org/ ). Bineînțeles, în țările independente nu și în colonii sau multicolonii cum a devenit România!

  13. INCORECT FORMULAT TITLUL „DISPAR VANZATORII PE PIATA GAZELOR „,DUPA CE S-A VAZUT DEZASTRUL PROVOCAT DE IRESPONSABILITATEA GUVERNANTILOR ,DUPA SCANDALUL CARE INCA NU S-A STINS ,CACIALMAUA ASA ZISEI LIBERALIZARI A PIETII (GAZELOR SI ENERGIEI )TRASA ROMANILOR PRIN ACEEA CARE POARTA NUMELE DE ANRE -AGENTIE A STATULUI CU ROL DE REGLEMENTARE SUB A CARUI AVIZARE S-AU NASCUT PESTE NOAPTE ZECI DE FIRME DE SPECULANTI ZISE SI VANZATORI DE ENERGIE SI GAZE ,LACOMIA ACESTOR SACALI A ARUNCAT PRETURILE IN AER !,
    ACELAS ANRE S-A FACUT CA DOARME IN FRONT ,IAR ASA ZISA BURSA NU ERA DECAT O FACATURA CARE SA ACOPERE HOTIILE.
    CUM MANIPULAREA ROMANILOR TINE DE NIVELUL DE EDUCATIE si DE LIPSA INFORMATIILOR CORECTE ,GASCA LEPRELOR SI-A FACUT JOCUL MURDAR.
    CAZUL ESTE UNUL PENAL DE MANIPULARE A ASAZISEI PIETE ,DOAR CA DNA INCA NU SE AUTOSESIZEAZA PINA NU DISPAR URMELE SI PINA NU SE ASEAZA CEATA ,AIA CARE II SCOATE BASMA CURATA PE ASA ZISII VANZATORI DE ASOCIERE FRAUDULOASA .
    CA LA NOI LA NIMENEA.
    SI PENTRU CA BASCALIA CONTINUA VEZI ARTICOLUL DE TOT RASUL DE IERI !13.12.2021 Resursele de gaze romanesti din M Neagra ameninta Rusia !.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.