Rata anuală a inflației. Ce s-a scumpit cel mai mult

boli cardiovasculare, studiu

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 6,72%, în noiembrie, de la 8,07% în octombrie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 6,84%, iar cele nealimentare cu 5,08%, iar serviciile cu 11,18%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Indicele prețurilor de consum anunțată de Institutul de Statistică arată clar tendința de scădere a acesteia, depășind prognozele analiștilor. Astfel, în luna noiembrie 2023 față de noiembrie 2022 nivelul inflației a fost de 6,7%. Comparativ cu decembrie 2022 a fost de 6,3%, în timp ce rata medie a inflației pe ultimele 11 luni a coborât în luna noiembrie la 0,6%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Bilete de avion s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, ajungând să fie în noiembrie 2023 cu 29,56% mai scumpe decât în luna noiembrie 2022.

În ce privește alimentele și băuturile, cel mai mult s-a scumpit berea – 16,17%, brânza de oaie 11,37%, carnea de porc 12,49%, peștele 16%, cartofii 9,52%, produsele de franzelărie cu 9%.

A doua cea mai mare scumpire din ultimul an este cea a tarifelor pentru apă și canalizare + 20,45%, urmată de serviciile poștale cu o scumpire cu 16,17%, îngrijiriile medicale cu o creștere de 15,86%, cărți ziare reviste cu 13,43%, detergenți – 23,58%.

Cele mai mari reduceri de preț de la an la an se regăsesc în cazul uleiului, cu aproape 28% mai puțin în noiembrie 2023 față de noiembrie 2022, făina – aproape 25%, mălaiul aproape 19%, laptele – ieftinire cu 3,5%, zahărul s-a ieftinit cu 4,4% și medicamentele cu aproape 3%.

Rata anuală a inflaţiei scăzuse la 8,1% în luna octombrie 2023, de la 8,8% în septembrie, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4625 Articole
Author

2 Comentarii

  1. au scazut preturile la alimentele de baza zahar, ulei, faina, malai, branza se mentin sau scad la promotie preturile la carne, legume fructe in functie de sezon/post, ar trebui sa creasca pretul la oua pt ca iarna scade productie. A crescut pretul pe piata nu in supermarchet la branza/cas de oi/vaca, iar legumele pt ca sunt revandute fiind luate din supermarket au un pret mai mare, rar sunt legume de la producator. Iar majoritatea nu circula cu avionul, deci nu-i un indicator decat daca trebuie sa para cat mai mare inflatia…

  2. dar fata de acum 2 sau 3 ani care e raportul si evolutia preturilor? asta cu inflatia dupa un an e ca aia cu ala care e pus sa-si bage in casa toate animalele dupa care in firecare an da cate unul afara si zice ca e mai bine!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.