Rata şomajului în zona euro a atins un nivel record în luna mai

Rata şomajului în zona euro a atins în luna mai 2012 nivelul record de 11,1% din populaţia activă, faţă de 11% în luna aprilie, conform datelor publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat), informează Agerpres.

În Uniunea Europeană, rata şomajului a crescut de la 10,3% în mai, de la 10,2% în aprilie. România se situează sub media din UE cu o rată a şomajului de 7,4%.

O rată a şomajului de 11% nu a fost înregistrată niciodată de la crearea zonei euro în 1999, iar analiştii se aşteptau ca acest nivel să fie atins încă din luna aprilie, ţinând cont de agravarea crizei datoriilor.

De asemenea, este pentru a 13-a lună consecutiv în care rata şomajului în zona euro este mai mare de 10%. În decursul ultimului an, 1,82 milioane de persoane au îngroşat rândurile şomerilor în zona euro care numără în prezent 17,561 milioane şomeri.

În rândul statelor membre UE, Spania se situează de departe pe primul loc cu o rată a şomajului de 24,6%, urmată de Grecia unde şomajul se situa la 21,9% în luna martie. Diferenţe semnificative se constată între ţările din sudul Europei şi cele din nord. Cele mai scăzute rate ale şomajului se înregistrează în Austria (4,1%), Olanda (5,1%), Luxemburg (5,4%) şi Germania (5,6%).

Potrivit analiştilor, situaţia nu se va îmbunătăţi în viitorul apropiat, în condiţiile în care zona euro se îndreaptă spre o contracţie a activităţii economice în al doilea trimestru. Analiştii prognozează că rata şomajului în zona euro va ajunge la 11,5% în cursul anului, cu decalaje semnificative în rândul statelor membre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.