Războiul Romgaz-Elcen riscă să lase Bucureştiul fără căldură

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş a ameninţat că va sista livrările de gaze către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de energie termică al Bucureştiului, dacă societatea din Capitală nu prezintă până la 15 noiembrie un program ferm de stingere a datoriilor pe care le are faţă de Romgaz. Deocamdată, Consiliul de Administraţie al Romgaz a aprobat prelungirea contractului cu Elcen doar pentru o lună de zile. „Neprezentarea programului menționat va conduce la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015. Decizia are la bază discuții avansate la cele mai înalte foruri de decizie în ceea ce privește identificarea și întrevederea de soluții favorabile pentru asigurarea plății contravalorii gazelor naturale furnizate către S.C. Electrocentrale București S.A., dar în situația în care acestea nu pot fi dovedite în mod real se va proceda la sistarea furnizărilor de gaze naturale începând cu data de 16 noiembrie 2015”, se spune într-un comunicat al Romgaz.

Acest avertisment vine la mai puţin de o lună de la o altă ameninţare a companiei medieşene, conform căreia va tăia gazul începând cu 15 octombrie din cauza unei datorii de 362 milioane de lei. Directorul Elcen, Marcel Nicolaescu, a ieşit într-o conferinţă de presă şi a ţinut să-i liniştească pe locuitorii Capitalei, încă branşaţi la sistemul centralizat de încălzire, că nu vor îngheţa la iarnă. Acesta a estimat că până la 10 octombrie va fi semnat protocolul cu Romgaz. Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis prelungirea până la 15 octombrie a contractului de furnizare de gaze naturale către Elcen. Contractul în derulare, în baza căruia se derulează relaţiile comerciale între Romgaz şi Elcen, expira la 30 septembrie.

„Facem eforturi mari în perioada următoare cu contractele de energie electrică, respectiv bonusurile pe care le obţinem în piaţa de energie electrică. De asemenea, ne gândim la eşalonarea acestei datorii, dacă este cazul, eventual să depunem şi ceva garanţii, ipoteci pe anumite active din patrimoniul nostru, să eşalonăm aceasta datorie în perioada următoare şi să putem să beneficiem de gaze pentru a furniza apa caldă şi căldura bucureştenilor. Eu sunt convins că vom rezolva. Am convenit cu Romgaz să facem această eşalonare ca de la 16 octombrie să avem gaze pentru toată perioada iernii 2015 – 2016”, a spus Nicolaescu. Numai că în data de 16 octombrie a venit un alt avertisment de la Mediaş!

Potrvit lui Nicoalescu, restanţele la Romgaz sunt determinate de faptul că Elcen nu a reuşit să încaseze partea de subvenţie care se aprobă de Consiliul General al Capitalei. „Preţul gigacaloriei în Bucureşti are două componente. O componentă pe care o plăteşte cetăţeanul bucureştean, şi o plăteşte la timp, în termen, şi o componentă care este asigurată prin bugetul Consiliului General, care se aprobă odată cu bugetul pe întreaga Capitală. În fiecare an, bugetul acesta, care ar trebui să susţina 50% pentru cealaltă componentă, nu se aprobă decat cu minimum 200 – 300 de milioane (de lei, n. r.) în fiecare an. Înmulţiţi 8 ani, din 2008 până în 2015, datoria de bază, adică debitul principal, prin care noi am livrat marfă Radet, apă caldă şi căldură, noi n-am încasat 560 de milioane. La acestea, se adaugă dobânzi şi penalitati care duc la aproape un miliard. Aici este vina Consiliului General de-a lungul anilor că nu bugetează mai bine pentru a asigura cei 50%. Datoria cea mai mare este la Romgaz”, a declarat Nicolăescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.