Reacția Uniunii Judecătorilor în cazul ordonanței în dispută

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) solicită Guvernului să revină asupra dispozițiilor din ordonanța de urgență privind Codurile ce nu au intrat încă în vigoare și să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, UNJR „condamnă modul profund netransparent” în care, marți, Guvernul României a ales să modifice Codul penal și Codul de procedură penală, fără o dezbatere reală și efectivă și prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

„Acest mod de acțiune este cu atât mai inadecvat cu cât Ministrul Justiției a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanța de urgență, fără să mai aștepte avizul Consiliului, încalcând în acest mod competențele acestuia. Menționăm că dreptul Parlamentului și al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat. Cu toate acestea, orice modificare a legislației penale necesită existența prealabilă a unor dezbateri solide și analiza reală a tuturor posibilelor argumente în favoarea sau în defavoarea unor modificări. Or, dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justiției sunt departe de a atinge acest deziderat”, se arată în comunicat.

În același timp, UNJR subliniază că la baza unor dezbateri constructive stă informarea corectă a cetățenilor, motiv pentru care cere tuturor instituțiilor implicate să facă toate eforturile necesare în acest scop.

„UNJR a subliniat în mod constant faptul că promovarea unor modificări ale legislației penale prin intermediul Ordonanțelor de Urgență nu este permisă decât în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, după cum prevede în mod imperativ art. 115 din Constituție, intrucat competenta primara de legiferare revine in primul rand Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legiuitoare. Existența unor practici din trecut nu poate legitimă un atare demers atunci când acesta vine în contradicție cu normă constituțională. UNJR a solicitat încă de la momentul în care proiectul acestor acte normative a apărut în spațiul public ca modificarea să nu se facă prin Ordonanța de Urgență, ci în Parlament, în urma unor dezbateri în care să fie implicați toți actorii interesați, inclusiv societatea civilă și profesioniștii dreptului. Acest lucru era cu atât mai necesar cu cât interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore în rândul societății.

În concluzie, UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispozițiilor ce nu au intrat încă în vigoare și să le transmită în Parlament sub formă unui proiect de lege, unde să fie dezbatute în mod real și efectiv”, se mai precizează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8523 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.