Real Madrid a câştigat lejer Supercupa Europei

Care a fost elementul de mare interes al finalei. Cea mai tare bancă de rezerve din istoria fotbalului mondial. Diferenţă astronomică între valoarea de piaţă a titularilor Realului faţă de cei ai Sevillei. Spania conduce cu 11 supercupe a Europei.

Real Madrid – FC Sevilla 2-0 (1-0)

Cea de a 40-a finală a Supercupei Europei s-a încheiat cu victoria clară a campioanei Europei, Real Madrid, 2-0 cu câştigătoarea Europa League, FC Sevilla. A fost a doua finală spaniolă, după cea din 2006, dintre FC Sevilla şi FC Barcelona, încheiată cu scorul de 3-0 în favoarea primei echipe.

Marţi seara, niciun minut nu s-a pus problema echipei învingătoare, nici măcar în primele 29 de minute când tabela de marcaj indica scorul de 0-0. S-a văzut de la început că între cele două echipe este o foarte mare diferenţă de valoare şi că minuni nu se pot întâmpla. Madrilenii au dominat categoric cele 90+3 minute de joc, au avut multe situaţii de gol şi foarte rar au permis andaluzienilor să se apropie de poarta lor. Doar două situaţii de gol au avut cei de la FC Sevilla şi doar în ultimele 5 minute ale meciului au asediat careul advers. Sevilla nu putea emite vreo pretenţie în faţa Realului, nu doar pentru că există o mare diferenţă de valoare între cele două grupări ci şi din cauză că omul lor de gol, Carlos Bacca, a fost cel mai slab om de pe teren. Figurant este puţin spus. A evoluat chiar şi sub nivelul unui număr „9” de la o echipă prăfuită din Liga 1. În schimb la andaluzieni am văzut un Denis Suarez împrumutat de la FC Barcelona B, care are 20 de ani şi se anunţă un viitor mare jucător.

Interes pentru noile achiziţii

Cu toate că se ştia cine va câştiga, meciul Real-Sevilla a fost aşteptat cu un mare interes de către foarte multă lume. Motivul, conducerea Realului anunţase că achiziţiile de lux, Tony Kroos şi James Rodriguez vor juca din primul minut. Germanul a avut o evoluţie excelentă, filtrând cele mai multe mingi la centrul terenului, pasele sale fiind excelente. De altfel, publicaţia spaniolă AS, i-a acordat lui Kroos 3 stele, acelaşi calificativ mai primindu-l doar Ronaldo.

În schimb, columbianul James Rodriguez, golgheterul mondialelor din Brazilia a avut o prestaţie modestă (o singură stea în AS). Rodriguez a jucat mult mai retras decât la naţionala Columbiei (unde era un fel de vârf 2) şi mai mult pe partea stângă. De fapt, Rodriguez nu avea loc „în faţă” pentru că zona era ocupată de trioul Bale, Benzema, Ronaldo. Mai există o explicaţie a evoluţiei modeste a lui Rodriguez: la naţionala Columbiei (şi la Monaco) el era un „prim-solist”. Aici, la Real Madrid el nu este decât un „instrumentist” într-o super orchestră. La naţională jucau mai mulţi colegi pentru el, la Real aşa ceva nu se va întâmpla. Ţinând cont de aceste elemente, există riscul ca Rodriguez să nu se adapteze la Real. Şi, nu este exclus ca el să rămână pe bancă – atenţie, în acest moment Angel Di Maria nu prinde echipe – şi să fie împrumutat în iarnă la o altă echipă ca să aibă jocuri în picioare. Probabil după primele meciuri de campionat se va vedea dacă Rodriguez se integrează sau va fi un „corp străin” în echipă.

Casetă tehnică

Cardiff: 20 de grade

City Stadium: gazon excellent

Spectatori: 30.854

Arbitru: Mark Clattenburg (Anglia)

Asistenţi: Simon Beck şi Stuart Burt (Anglia)

Al patrulea oficial: Darren England (Anglia)

Adiţionali: Michael Oliver şi Anthony Taylor (Anglia)

Au înscris: 1-0 (min.30 – C.Ronaldo) 2-0 (min.49 – C.Ronaldo)

Cartonaşe galbene : Carvajal, Kroos – Navarro, Vitolo

Real Madrid: Casillas – Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Fabio Coentrao (min.84-Marcelo) – Modric (min.86-Illarramendi), Kroos, James Rodríguez (min.72-Isco) – Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo

Antrenor: Carlo Ancelotti (Italia)

FC Sevilla: Beto – Coke (min.84-Figueiras), Fazio, Pareja, Navarro – Carriço, Krychowiak – Vitolo, Vidal Parreu (min.66-Aspas), Denis Suárez (min.78-Antonio Reyes) – Carlos Bacca.

Antrenor: Unai Emery

Total şuturi: 18-11

Şuturi pe spaţiul porţii: 7 – 3

Şuturi spre poartă: 4 – 3

Şuturi blocate: 7 – 5

Intervenţii ale portarilor: 10 – 12

Cornere: 12 – 8

Offsides: 3 – 1

Faze de atac: 119 – 112

Total pase: 535 – 376

Pase corecte: 464 – 303

Mingi recuperate: 57 – 40

Mingi pierdute: 57 – 75

Faulturi comise: 17 – 14

Posesie: 56% – 44%

491 de milioane vs 56 de milioane

O primă explicaţie privind victoria fără drept de apel a celor de la Real Madrid. Redăm garniturile de start ale celor două echipe, de această dată completate cu valoarea de piaţă a fiecărui jucător. Am pus faţă în faţă, conform posturilor pe care joacă fiecare jucător. Valoarea primului „11” al Realului se ridică la 491 de milioane de euro, în timp ce a celor de la FC Sevilla la 56 de milioane de euro.

Casillas: 8 mil. – Beto: 4 mil.

Carvajal: 18 mil. – Coke: 3 mil.

Pepe: 15 mil. – Fazio: 8 mil.

Sergio Ramos: 45 mil. – Pareja: 2,5 mil.

Fabio Coentrao: 20 mil. – Navarro: 1,5 mil.

Luka Modric: 55 mil. – Carriço: 6 mil.

Tony Kroos: 45 mil. – Krychowiak: 5 mil.

James Rodríguez: 60 mil. – Vidal Parreu: 3 mil.

Gareth Bale: 80 mil. – Vitolo: 6 mil.

Karim Benzema: 45 mil. – Denis Suarez: 5 mil.

Cristiano Ronaldo: 100 mil. – Carlos Bacca: 12 mil.

O bancă de peste 200 de milioane

O explicaţie însă şi mai convingătoare privind situaţia de astăzi a Realului din Madrid. Pe City Stadium din Cardiff a avut cea mai valoroasă bancă de rezerve din lume din toate timpurile. 197 de milioane de euro valorează rezervele lui Real Madrid care au fost trecute pe foaia de arbitraj, la care mai poate fi adăugat şi Xavi Alonso, suspendat pentru supercupă. Ce găsim pe banca de rezerve a madrilenilor: un actual campion mondial, un actual vicecampion mondial, doi actuali campioni europeni şi foşti campioni mondiali, al doilea portar al mondialelor din Brazilia, unul dintre cei mai buni fundaşi centrali ai aceeaşi competiţii (Varane), un senator de drept al naţionalei Braziliei şi un internaţional doar de tineret. Iată banca de rezerve a Realului:

Keylor Navas: 10 mil. – Varane: 25 mil., Arbeloa: 5 mil, Marcelo: 25 mil, Angel Di Maria: 50 mil, Isco: 35 mil, Sami Khedira: 35 mil, Illarramendi: 12 mil (Xabi Alonso: 8 mil. – suspendat). Dacă mai adăugăm la cei 9 şi pe Jese şi Nacho Fernandez, avem un „11” care s-ar bate la titlu în orice campionat din lume şi care l-am regăsi cu siguranţă în grupele Ligii Campionilor. Cu o astfel de bancă de rezerve, va fi o uriaşă surpriză dacă Real nu va „rade” tot în sezonul 2014/2015.

Real Madrid aduce Spaniei a 11-a supercupă

Indiferent cine ar fi câştigat la Cardiff, un lucru era clar: în Spania ajungea pentru a 11-a oară trofeul. Până în prezent s-au disputat 40 de finale ale Supercupei Europei, iar pe ţări, situaţia este următoarea:

Spania – 11 trofee

Italia – 9 trofee

Anglia – 7 trofee

Olanda şi Belgia – câte 3

URSS/Rusia – 2

Germania, Portugalia, Scoţia, România, Turcia – câte 1 trofeu.

Cele 40 de trofee au fost câştigate de:

AC Milan – 5

FC Barcelona – 4

FC Liverpool – 3

Real Madrid, Ajax Amsterdam, Anderlecht Bruxelles, Juventus Torino, FC Valencia, Atletico de Madrid – câte 2

FC Porto, Bayern Munchen, Manchester United, Chelsea Londra, FC Sevilla, Dinamo Kiev, Nottingham Forest, Aston Villa, FC Aberdeen, Steaua Bucureşti, Lazio Roma, AC Parma, Galatasaray Istanbul, KV Mechelen, Zenit St Petersburg – câte 1.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.