Record fabulos al unei legende de la Soci

Cele 11 „legende”

Jocurile olimpice de la Soci s-au terminat, dar nu şi ecourile, iar analizele sunt la ordinea zilei. La Soci, 11 sportivi s-au detaşat net de ceilalţi peste 2.800 de sportivi aliniaţi la startul celor 98 de probe: este vorba de cei care au adunat între 5 şi 7 participări la jocurile olimpice. Practic, cei 11 sunt singurii sportivi în activitate cu 5, 6 şi 7 participări la jocurile olimpice. Din cei 11, au obţinut medalii 8 sportivi. Un top al celor 11 arată astfel – departajarea între cei care au participat la acelaşi număr de jocuri olimpice a fost făcută în funcţie de calitatea şi numărul medaliilor câştigate de-a lungul anilor.

  1. Albert Demchenko (Rusia) – sanie – JO
  2. Noriaki Kasai (Japonia) – Sărituri de la trambulină – 7 JO
  3. Ole Einar Bjørndalen (Norvegia) – biathlon – 6 JO
  4. Armin Zöggeler (Italia) – sanie – 6 JO
  5. Teemu Selänne (Finlanda) – Hockey – 6 JO
  6. Mario Stecher (Austria) – Combinată nordică – 5 JO
  7. Jaromír Jágr (Cehia) – Hockey – 5 JO
  8. Kimmo Samuel Timonen (Finlanda) – Hockey – 5 JO
  9. Lee Kyou-hyuk (Coreea de Sud) – patinaj viteză – 5 JO
  10. Sergei Dolidovich (Belarus) – Cross country – 5 JO
  11. Hubertus of Hohenlohe-Langenburg (Mexic) – ski alpin – 5 JO

Record fabulos pentru o legendă

Terminarea jocurilor olimpice nu a însemnat pentru majoritatea competitorilor începerea unei perioade de refacere sau de vacanţă. Din contră. Foarte mulţi au reintrat în circuitele sportive internaţionale (Cupa Mondială la Ski Alpin, Sărituri de la Trambulină, Cross-country, Biathlon ş.a.m.a) sau în competiţiile naţionale. La nici 3 zile după ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, cei 149 de hocheişti din puternia NHL au reintrat în bătăliile de pe patinoarele nord-americane. Şi unul dintre cei 149, cehul Jaromir Jagr, a realizat vineri noaptea un record fabulos. Marcând un gol în meciul în meciul dintre New York Islanders – New Jersey Devils 1-6, Jaromir Jagr a devenit primul jucător în activitate din NHL care a înscris 700 de goluri. Cehul evident se aflat, cu 699 de goluri pe locul 1 în topul marcatorilor în activitate, dar nu intrase încă în selectul club + 700. Jagr se află pe locul 1 şi în clasamentul pasatorilor, cu 1.040 de pase de gol şi, evident, pe locul 1 şi la “puncte” (goluri înscrise + pase de gol), cu 1.740 de puncte.

Prea curând, Jaromir Jagr (42 de ani) nu poate fi ajuns. Are un singur rival în acest moment, pe o altă legendă din top 11 de la Soci, finlandezul Teemu Selanne (44 de ani), care a înscris 682 de goluri, dar la capitolul pase de gol este la distanţă mare, având 768 de “assis”-uri. Hocheistul de pe locul 3, canadianul Jerome Iginia (37 de ani), este departe de amândoi, având 547 de goluri înscrise şi 603 pase de gol.

Jagr, în top 10 all time în NHL

Jagr conduce în topul jucătorilor în activitate din NHL, dar, în acelaşi timp, prin reuşitele sale se află pe locul 7 în clasamentul all time al golgheterilor. El se află la 8 goluri distanţă de canadianul Mark Gartner, cel care este clasat pe locul 6. Pe primul loc al marcatorilor all time în NHL este mega-legenda Wayne Gretzky (Canada) cu 894 de goluri înscrise. De menţionat că finlandezul Teemu Selanne este pe locul 11 all time, la 8 goluri de locul 10. La pase de gol, Jaromir Jagr se află pe locul 9 all time, având posibilitatea să îl depăşească aici pe uriaşul Gordie Howe (Canada), care la 51 de ani a jucat ultimul său sezon în NHL. Howe are 1.049 pase de gol. În clasamentul all time pe puncte, Jaromir Jagr este tot pe locul 7 şi are posibilitatea să avanseze un loc, dacă mai acumulează 15 puncte.

Retro NHL

În NHL activează 30 de echipe: 23 din SUA şi 7 din Canada. Paradoxal însă, jucătorii canadieni sunt “majoritari” în NHL: 478, faţă de 219 câţi sunt din SUA. Dintre statele europene, cei mai mulţi jucători sunt din: Suedia – 69, Cehia – 37, Rusia – 32, Finlanda – 30 şi Slovacia – 14. În total 15 ţări din Europa au jucători în NHL.

Este interesant însă de văzut câteva “borne” în relaţia Europa – NHL:

  • Primul hocheist dintr-un campionat din Europa care ajunge în liga nord-americană este suedezul Ulf Sterner, care joacă doar 4 meciuri în sezonul 1964/65 la New Zork Rangers. Sterner a fost unul dintre cei mai valoroşi jucători ai Suediei, jucând în echipa naţională între 1960 şi 1973.
  • Primul hocheist dintr-un stat comunist care obţine legal dreptul de a juca în NHL este Jaroslav Jiric, din Cehoslovacia. El a jucat 3 meciuri pentru St.Louis Blues în 1970. Anterior, în sezonul 1969/70, Jiric a jucat în CHL, o ligă profesionistă secundară de hochei. Jiric a jucat pentru naţionala ţării sale între 1959 şi 1969 şi a făcut parte dintr-una dintre cele mai celebre linii de atac din lume, Jaroslav Holik – Jiri Holik – Jiri. De menţionat că Jiri a fost un un caz izolat privind acceptul de a juca în SUA.
  • Primul hocheist dintr-un stat comunist care a defectat şi a jucat în ligile americane a fost celebrul Vaclav Nedomansky, cel mai bun produs al hocheiului ceh din ultimii 50 de ani. Nedomansky a jucat între 1974 şi 1977 la Toronto Toros/Birmingham Blues în WHA (între 1972 şi 1979 a doua ligă profesionistă ca valoare după NHL) şi între 1977 şi 1983 în NHL 5 sezoane la Detroit Red Wings şi câte o jumătate de sezon la St.Louis Blues şi New York Rangers, de unde s-a retras la vârsta de 38 de ani. A jucat în naţionala Cehoslovaciei între 1962 şi 1974 şi a făcut parte dintr-o linie de atac de vis în anii ’60 şi ’70, Nedomansky – Cerny – Pryl.

Cehoslovacii, preferaţii canadienilor

Între 1978 şi 1988, unul mare număr de hocheişti cehoslovaci de mare valoare au defectat şi au ajuns în NHL, direct sau via unor ligi nord-americane mai mici. De menţionat că echipele din Canada au fost interesate de cehoslovaci, fiind cunoscute nenumărate tentative de convingere a acestora să defecteze. Jiri Crha, Vitezslav Durris, Miroslav Fricer, Jan Ludwig, Petr Svoboda, Petr Klim, Michal Pivonka, Frank Musil, Petr Prajsler, David Volek sunt printre numele mari care au fugit şi Cehoslovacia şi au ajuns în NHL. În 1980 se întâmplă însă o catastrofă: cei mai buni hocheişti ai momentului din Cehoslovacia, fraţii Peter şi Anton Stastny, defectează în Canada. Pentru a preveni hemoragia, autorităţile comuniste au decis să acorde drept de joc legal în străinătate pentru hocheişti, dar numai după împlinirea împlinirea vârstei de 30 de ani şi după terminarea Campionatului mondial din anul în crus. În 1981, Ivan Hlinka, un mare atacant, şi Jiri Bubla au fost cei dintâi cehoslovaci care au primit dreptul să joace în NHL. Până la căderea comunismului nu au fost mulţi care au primit acest drept. Din URSS avem un singur nume sonor care a defectat, Helmut Balderis, în 1989.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.