România a atins un nou record rușinos: cel mai mare preț la energie din Europa, acuză prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea.
”În loc să gestioneze eficient această situație, guvernarea PSD-PNL a adus sistemul energetic național într-o stare critică, iar românii vor resimți din plin povara acestei crize în lunile ce urmează. Cu prețuri care frizează absurdul și care contribuie din plin la o inflație galopantă, viața pentru milioane de cetățeni s-a degradat, iar competitivitatea firmelor autohtone este distrusă.
Pe 2 septembrie 2024, România a înregistrat o premieră nedorită: prețul energiei a depășit 1000 de euro/MWh, nu pentru o oră, ci pentru două ore consecutive. Așa ceva este inacceptabil într-o țară care ar trebui să aibă resurse energetice suficiente pentru a asigura un preț rezonabil pentru consumatori. Prețurile au explodat începând cu ora 17: 167 euro/MWh, apoi 464 euro/MWh la ora 18, culminând cu peste 1000 de euro/MWh între orele 20 și 21.
Cum am ajuns aici? Simplu. Din 2019 încoace, guvernele PSD și PNL au închis mai multe capacități de producție pe cărbune, înlocuindu-le cu panouri fotovoltaice, care produc energie doar în anumite momente ale zilei și pentru un număr limitat de ore pe an. În lipsa capacităților de producție continuă și a unor soluții de stocare, sistemul energetic a devenit instabil și extrem de vulnerabil la fluctuațiile pieței. Iar rezultatul? Românii plătesc facturi astronomice, în timp ce companiile noastre își pierd competitivitatea.
Mai grav, acest dezastru energetic nu este doar o problemă de moment. Prețurile vor continua să crească, iar de la 1 aprilie 2025, românii vor începe să plătească facturi în baza prețurilor de la acel moment, care, dacă se păstrează ritmul actual, vor fi asemănătoare sau mai mari decât cele din 2021. În timp ce guvernul tace, cetățenii vor resimți și mai puternic impactul acestei crize, în condițiile în care deja avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană”, spune.
Guvernul Ciolacu poate redresa situația?, intreaba prim-vicepreședinte AUR.
”Desigur, dar nu face nimic. În loc să prioritizeze investițiile în infrastructura energetică, guvernul a preferat să ignore realitatea și să se afunde în politici populiste și ineficiente.
De ce nu se iau măsuri? Simplu, pentru că prioritatea acestui guvern nu este binele românilor, ci menținerea puterii și accesul la resursele publice. În loc să creeze un mix energetic stabil și să reducă dependența de importuri, guvernul alege să plătească sume exorbitante, cum s-a întâmplat cu prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, din 2 septembrie, când, pentru intervalul de decontare 22.00-22.15, s-a plătit 67.983 de lei/MWh, adică circa 13.600 de euro/MWh. Acești bani îi primește un producător sau mai mulți pentru a produce și debita în SEN mai puțină energie, nu mai multă.
Pentru români, mesajul este clar: sărăcirea continuă. Într-o țară cu potențial energetic considerabil, plătim cel mai mult pentru energie, iar acest lucru nu este o coincidență, ci rezultatul unor guverne incompetente și corupte, care au distrus sistemul energetic național.
Este imperativ ca aceste probleme să fie rezolvate de urgență, prin măsurile propuse de AUR:
a) Finalizarea și punerea în funcțiune, până la finalul acestui an a celor două centrale pe gaze de la Iernut și de la Brăila, rămase într-un stadiu avansat de construcție;
b) Demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de finalizare a hidrocentralelor din bazinul Jiului;
c) Demararea, de către Hidroelectrica, a lucrărilor de realizare a centralei cu pompaj invers de la Tarnița-Lăpuștești, singura care poate atenua dezechilibrele din sistem;
d) Începerea neîntârziată a lucrărilor la centralele pe gaze de la Mintia și din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu demararea lucrărilor de modernizare a liniilor electrice de transport a energiei electrice, care să permită preluarea producției de electricitate de la aceste noi unități de producție;
e) Cuplarea într-un holding a diverșilor producători deținuți majoritar de stat, pentru a putea comercializa un mix energetic, cu preț constant rezonabil, care să reducă ponderea electricității corespunzătoare Pieței zilei următoare (PZU).
Dacă nu acționăm acum, românii vor fi condamnați la sărăcie energetică, iar economia noastră va fi pusă în genunchi. Hai să oprim această prăbușire cât încă nu este prea târziu!”, conchide Lulea.
adica sa nu mai fim o colonie de rang 3? pai asta ar insemna razboi cu NATO, prostilor!
Povesti…
Pretul e corect.avand in vedere ca noi plarim si pt ucrainieni chiar nu e scump..
…realitatea nu poate fi negata decat de nebuni!…hai sa vedem ce au de spus trolii in solda…desi si aur greseste, sistemul energetic este unul dintre sistemele strategice, de siguranta nationala!…cu tot ce tine de acesta, inclusiv mineritul, indiferent ca ne referim la carbune, gaze sau uraniu…pt necunoscatori, cociocul avea rezerve de carbune pt inca 300 de ani, la nivelul consumului din 89, mai mare de patru pana la sase ori decat este in prezent…de ce ai trece centralele pe carbune pe gaz, pe care poti sa-l folosesti in industria ingrasamintelor, adica a mancarii?…si care se vor epuiza, in noile conditii, mult mai repede?…
…de ce spun ca aur greseste?…simplu: a propus recuperarea tuturor acestor resurse si a infrastructurii prin justa si dreapta despagubire…chiar si prin acele paguboase si tradatoare contracte de privatizare, noul proprietar era obligat sa faca anumite investitii…nu le-a facut nimeni, de aici si harnicia actuala determinata de frica schimbarii clasei politice, de posibilitatea accederii la putere ale unor necumparati!…problema este ca au avut un interval de timp in care sa onoreze obligatiile, si asta se poate stabili f usor, daca nu au disparut contractele, cum s-a intamplat la bechtel…
Iarna și mai vorbim !
Când vom livra la mare greu și MAXIMILOR PRIETENI ai României, UrCracii !
măR🤮g …
● mElena PoMpa 1 – BoMba ●
…nu, solutia este rezilierea fara despagubiri si ridicarea de pretentii!…reunificarea intr-un sistem integrat-vezi ceo-si mixtul energetic…este primul pas ce trebuie facut daca mai vrem sa existam ca tara…razbunarea putem sa o amanam, important este sa supravietuim in prima instanta…dupa, mai vedem daca ii judecam pe spoliatori sau ii executam sumar…se practica…
Gubernia a pus avocat la Energie numai că energia are alte legi decât dă palavramentu’.Data viitoare să pună vreun activist curcubău, ca să fie pe plac ursulinei&kamarila.Sa vezi atunci energie.
Multumita urmasilor Bratienilor.
Drept recunostinta pentru intreaga activitate de binefacere de ministru al energiei, pe liberalul Virgil Popescu, PNL si l-au facut europarlamentar, primind in schimb multe voturi.
Tot ce se-ntîmplă cu orice fel de energie (electrică, țiței, gaze, cărbune, lemn) este hoție și minciună. AUR doar zgîrie peretele cu unghia după cum îi stă bine unui partid de opoziție oficală, care se face că-i de opoziție, ce, de fapt, e tot al puterii care-o fi.
Nemaiavînd industrie, consumul de curent e mult mai mic față de înainte 1989. Nu cred că se importă deloc, e doar minciună acopritoare la furt. Nimeni din afară nu poate ști în ce parte se scurge energia electrică prin cabluri, dacă se exportă sau se importă, dacă centralele nucleare, dacă sînt dump-loaduri (preluatoare de suprasarcină) consumă mai mult decît fac. Nu știu nici majoritatea dintre angajați ce doar citesc aparate ce nu știu cum măsoară, unde, cum sînt legate.
Rumînu e patriot bre,. Nu are rușine, are doar tupeu,.și capul sec.
De vina sunt speculantii intermediari incurajati de ANRE si asa zis Bursa de energie,adica serviciile, nu producatorii
o parte din energia electrică a României se duce moca în Ucraina și Republica Moldova, despre ce vorbim..
Cum al de Videanu si Basescu au disparut din spatiul politic asta e alta o modalitate a monta borduri suprapuse, complet inutil, pe 7 nivele.
Intermediari bisnitari lasati mostenire de guvernarea de dreapta pro-europeana la umflat artificial preturi la energie. Asta dupa ce-au inchis industrie si facilitati de productie, PSD in cardasie cu ei.
Raman doar declaratii politice ca se va schimba ceca, nu se va schimba mare lucru.
Calin 11:01 foarte corecte deductii.
E imposibil de dovedit cat si cum „importa” statul roman capturat asa-zisii megawati. Probabil de la sine insusi…
Important e ca pretul sa creasca coordonat in toate tarile, sa sufoce economia. Oamenii revoltati vor cere apoi ordine.
Si vor primi, una noua, nou-nouta…
Și când te gândești ,că regimul Ceaușescu ți-a lasă țară cu zero datorii ,energie electrică la cherem ,că să aibă fiecare român acces ,iar la 35 uite in ce hal ai ajuns sub influența altor stăpânii, occidentali cică ,de data adta
Pentru acest dezastru sunt devină guvernul Orban și cancerul PNL ,care a instalat la frâiele ministerului energie ,pe asasinul economic Virgil Popescu
Fără o suluție concretă (care nu există) ‘vorbim vorbe și discutăm discuții’, astea sunt costurile ‘Europei Unite’, adicătelea, statut de colonie, așa cum a spus-o Ilie Șerbănescu!
Doar Austria lui V Popescu ne mai poate ajuta , prin vorbe meșteșugite și specialiști speciali de înaltă ținută , meniți a argumenta cu vorbe de duh , specula energetica generalizată a PNL . Va mulțămim dragilor si vă vom invita la brațul PNTcd să luați o pauza că nu mai suportam energia voastră atât de scumpă și draga străinilor care va susțin și ghideaza .
…pt calin si sustinatori: daca le ai oleaca cu aritmetica si documentarea poti ajunge la adevar…vezi cat produceam in 89, vezi cat mai producem acum…vezi cat consumam atunci si vezi cat consumam acum!…consumatorul casnic avea o pondere de maxim 20% atunci, in conditiile in care acum se apropie de 70%…in conditiile in care si-a redus consumul fata de cutuma cu 10%…iar industria cu peste 80%…sunt cifre verificabile, tre doar sa muncesti putin…doar un exemplu: bucurestiul avea 6 termocentrale, fiecare putere instalata 50 mw/ora…mai are 2…intre timp a disparut peste 90% din industria orasului, mare consumatoare de energie-aveam inclusiv topitorii pe inductie, daca stii ce inseamna asta…
@ tomlin
România n-are nevoie de străini pt ai fi jefuita,
ea e jefuita de proprii sai guvernanți trădători.
Cu asa conducători, n-ai nevoie de dușmani străini !
Deși România se confruntă cu prețuri mari la energie, premierul Ciolacu a demonstrat că este deschis la discuții și cu siguranță va veni cu măsuri pentru a sprijini consumatorii și a reglementa mai bine acest sector
Trebuie să fim înțelegători și să pricepem odată pentru totdeauna că pentru a putea da energie gratis Republicii Moldova și cui va mai vrea energie gratis trebuie mărite prețurile la consumatorul final român că are de unde. Abia ce s-au preamărit cea mai mare parte din pensii. Ar trebui făcută strigare că poate mai sunt în afara țării clienți care vor energie gratis. Să nu pierdem oportunitatea de a fi filantropi.
Dulapul si Colacu sunt cu protocolul, promisiunile si generozitatea bolnava, prostiti cu banisori (pentru cele mentionate mai inainte), adevarul ca romani sunt coate goale mate fripte – le merita cu varf si indesat, de 35 de ani tot aventurieri si mincinosi, bagabonti si cutre si-au votat (nici nu trece anul, iar cumatru lui Udrea si camaradul de vanatoare a lui Haissam ne v-a educa in alde pensii si in/si despre religie „cinste si corectitudine, abnegatie si daruire” – merita dupa notele de la bacalaureat si facultate).
Decanul plavanului nesimțit in lux, a profesionalizat și susținut escrocheriile și înșelătoriile prin lege! Au prejudiciat financiar statul român și cetatenilor le-a retezat sănătatea definitiv! Romania a ajuns, prin guvernele politice, cea mai furata și escrocată tara de pe glob, tara declarată de hoiturile din politica românească că fiind plina de infractori și bolnavi irecuperabili și nu e bășcălie! Daca nu e așa, de ce împing orice învinuire spre Romania și spre cetățenii români?
Nu este vina lui Ciolacu pentru fiecare lucru marunt! Tara a intrat de mult in ruina si acum se lucreaza cu ce avem
CÂT va mai dura SISTEMUL Distrugător de TARĂ?
CE este în CĂPUȚELE lor, ale Ăstora PUȘI Sus, în Cărcile NOASTRE?