Recorduri pe piața de capital

Bursa de Valori București a avut un an foarte bun în 2017. Patru societăți românești au intrat pe piața de capital, au avut loc 9 listări de obligațiuni corporative, iar capitalizarea companiilor a atins cifre importante.

Noi companii pe bursă și dividende mari

Patru societăți private și-au listat acțiunile pe piața de capital în 2017. DIGI Communications a vândut un pachet de 25,6% din acțiuni, în valoare de 207 milioane de euro, fiind astfel cea mai mare ofertă publică inițială din istoria BVB.

Celelalte companii care au intrat pe piața de capital suntȘ Sphera Franchise Group, cu 25% din acțiuni în valoare de 62 de milioane de euro Transilvania Broker de Asigurare, cu 25% din acțiuni în sumă totală de 2 milioane de euro, AAGES, care a vândut 15% din acțiuni pentru 1,2 milioane de euro.

„Piaţa de capital locală a fost marcată în 2017 de numărul ridicat de IPO-uri, toate cele patru listări venind din sectorul privat, şi de randamente ale dividendelor printre cele mai mari din lume conform analiştilor. Sperăm ca aceste tendinţe să continue în acest an. Într-un context în care costul finanţării este aşteptat să crească în 2018, tot mai multe companii pot lua în considerare listarea la bursă pentru dezvoltarea afacerilor lor,””, spune Lucian Anghel, președintele BVB.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Bursei de Valori București a permis, printr-o hotărâre din 11 decembrie, tranzacționarea pe piața de capital din România a ING Bank NV Amsteram Sucursala București.

Emisiuni de obligațiuni corporative

În domeniul de obligațiuni corporative s-au înrergistrat 9 listări UniCredit Bank – 610 milioane de lei , Globalworth – 550 milioane de euro, International Investment Bank – 300 milioane de lei plus 60 milioane de euro, NE Property Cooperatief – 500 de milioane de euro, Vrancart – 38,25 milioane de lei, Impact Developer&Contractor – 12,52 milioane de euro, Bittnet Systems – 4,5 milioane de lei, Investia Finance – 1 milion de lei, Superbet Betting&Gaming – 9,7 milioane de lei. O premieră pentru BVB este posibilitatea decontării direct în euro.

Capitalizări record

Capitalizarea pe bursă a societăților românești a crescut în 2017 cu 20%, față de anul anterior, ajungând la 20 de miliarde de euro. Suma totală a tranzacțiilor de anul trecut a fost de peste 3 miliarde de euro, mai mare cu 24%, comparativ cu 2016, și cu 28% peste media ultimului deceniu.

Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a fost de 12,1 milioane de euro petnru toate tipurile de instrumente financiare, cu 25% mai mari față de 2016. Și suma medie a acțiunilor tranzacționate zilnic a crescut cu 32%, cel mai mare nivel din ultimii 3 ani.

Acțiunile cumpărate în societățile care fac parte din indicele BET-TR (cele mai lichide companii care distribuie dividende), au fost în creștere cu 19% în 2017. Cu 24% au crescut și pentru societățile din BET-XT-TR (primele 25 cele mai tranzacționate companii).

Lansarea publicației „Made in Romania”

BVB a lansat și primul număr al cărții „Made in Romania”, care s-a dovedit un proiect reușit, motiv pentru care în această lună va apărea și cea de-a doua ediție. Aici sunt publicate poveștile de succes ale unui număr de 15 companii: Performant Network, Agricover, Amber, Autonom Rent-a-Car, Blue Air, Cris-Tim, Electrogrup, FruFru, Ivatherm, IRUM, Lasting System, Smart Bill, Softelligence, Prutul și Vola.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.