Recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în străinătate, în dezbaterea CCR

Amânat de mai multe ori, dosarul privind căsătoriile încheiate în străinătate între persoane de acelaşi sex reintră în atenţia Curţii Constituţionale.

Aflat de cinci luni la CCR, ultima amânare a avut loc pe data de 27 octombrie, când au fost audiat din nou părţile, inclusiv pe cuplul care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de către un cuplu de homosexuali, format dintr-un român și un american, Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, la Judecătoria sectorului 5, după ce Inspectoratul General pentru Imigrări al României a refuzat să îi acorde cetățeanului american drept de reședință. Judecătoria a admis excepția de neconstituționalitate și a trimis-o către Curtea Constituțională.

Coman a precizat că prin nerecunoaşterea căsătoriei sale în România cu Hamilton, care a avut loc în 2010 în Belgia, nu poate beneficia de dreptul la reşedinţă.

Adrian Coman și Clai Hamilton, alături de Asociația ACCEPT, anunțau la sfârşitul lui septembrie că vor continua să ceară recunoașterea faptului că cei doi formează o familie care are dreptul să se stabilească în țara noastră.

Coaliţia pentru familie a obţinut deja avizul CCR pentru modificarea articolului 48 din Constituţie în sensul definirii familiei ca fiind alcătuită din bărbat si femeie, excluzând posibilitatea căsătoriilor gay.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat ce părere are despre demersul modificării Constituţiei în acest sens, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.