În Elveția Referendum inedit

Elveţienii au votat la limită în favoarea creşterii vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani, potrivit proiecţiilor publicate de institutul gsf.bern şi de alte media, relatează AFP.

Potrivit proiecţiilor publicate înainte de ora 13.00 (11.00 GMT), „Da”-ul a câştigat cu 51%.

În schimb, o altă iniţiativă care încerca să obţină interzicerea creşterii intensive a animalelor, a fost respinsă detaşat, cu 63% din voturi împotrivă.

După două tentative eşuate în 2004 şi 2007, Berna a încercat să adune suficiente voturi pentru „a stabiliza” sistemul de asigurări sociale, supus unei enorme presiuni în contextul în care speranţa de viaţă creşte iar generaţia baby-boomers a ajuns la vârsta de încheiere a vieţii active.

Partea cea mai controversată a reformei cere ca, la fel ca bărbaţii, femeile să muncească până la 65 de ani înainte de a ieşi la pensie, un an mai mult decât în prezent.

Parlamentul a aprobat anul trecut măsurile cheie ale reformei pensiilor, care includ de asemenea o creştere a TVA (adoptată cu 56% duminică), dar partidele şi sindicatele de stânga au denunţat o reformă „pe spatele femeilor” şi au forţat referendumul.

Opozanţii reformei au subliniat discriminarea salarială care continuă să afecteze femeile şi au estimat că este incorect să fie crescută vârsta de pensionare pentru ele fără ca mai întâi să fie rezolvate aceste inegalităţi.

Partizanii „Da”-ului au afirmat că nu este nerezonabil să li se ceară femeilor să lucreze un an în plus, având în vedere datele economice şi demografice.

În 2020, femeile din Elveţia au primit pensii inferioare cu aproape 35% celor ale bărbaţilor, potrivit Ministerului Economiei din Elveţia.

Potrivit proiecţiilor, cantoanele francofone s-au pronunţat împotriva reformei, în timp ce cele germanice s-au pronunţat pentru.

Propunerea de a interzice creşterea intensivă a animalelor, care ar fi dus la eliminarea fermelor industriale într-o ţară încă foarte rurală chiar dacă agricultura nu reprezintă prea mult din avuţia naţională, a fost respinsă cu un vot fără apel.

Guvernul, parlamentul şi organizaţiile reprezentative ale crescătorilor s-au opus cu fermitate iniţiativei.

Potrivit legilor în vigoare, fermele nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de pui pentru carne sau 300 de viţei, spre deosebire de fermele industriale uriaşe din alte ţări. Berna a ameninţat de asemenea că noile reguli ar duce la o creştere semnificativă a preţurilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

11 Comentarii

  1. Okeeeee! Atentie la nuanta si substrat, ce se urmareste prin acest sondaj! In primul rand, in elvetia nu se cresc animale in stil industrial 50-100 bucati la un loc, au maximum 20 vaci la o ferma, si cam 20 oi, 10-20 porci la o ferma cu cotet personal, dar fiecare are uriasul teren si cotet in care locuieste! Vacile au la fel un urias grajd, sunt legate de gat cat sunt in grajd si peste noapte! Gainile, curcile, curcanii si orice pasare de curte, doar in aer liber traieste inclusiv cotetul unde merg sa faca oua e in camp. La cat spatiu agricol exista in elvetia, nici nu ar trebui sa ii agatam cu ceva necurat. Din acest punct de vedere e o capcana aruncata prin care se urmareste posibilul import de carne interzis sau nu de la crescatorii industriali din strainatate! Sau, poate ca a fost o forma decizionala ca cetatenii vor carne la consum! Inca ceva, in elvetia nu la toate magazinele comerciale exista la vanzare alcool si tigari, a fost nevoie de un referendum facut de primarie si afaceristi daca cetatenii sunt deacord cu introducerea acestor produse in magazinele comerciale din zona! Si au introdus doar cu acceptul cetatenilor pentru ca totul, in general, e in functie de dorinta cetatenilor si cresterea afacerilor din cantonul sau locatia respectiva! Sunt amanunte despre care nimeni nu scoate o vorba, doar daca traiesti acolo vezi modificarile!

  2. Macar in Elvetia se fac referendumuri (e drept, poate citeodata cam exagerat de multe, uneori si pentru nimicuri) dar macar se fac, se cere in mod cu adevarat democratic parerea poporului ! Nu ca in alte „democratii” in care niste canalii care cred ca pot face si decide orice dupa ce au fost alese, nemaidind socoteala la nimeni, iau decizii de capul lor.

  3. sa voteze DA pt pensionarea la 65, peste 70% traiesc in orase, speranta de viata e de 81 pt barbati si 85 de ani pt femei…peste 62% sunt germani, mai robusti…iar cresterea animalelor reprezinta siguranta lor alimentara implicit turism…sigur ca si-au aparat productia votand NU, numai in Romania s-a putut sa apara legi impotriva cresterii animalelor, pt ca PNL/USR sau/si PSD mananca Vaca Kobe au bani sunt bugetari de lux, notari, avocati si intreprinzator.

  4. Au votat să muncească mai mult ? Următorul referendum este să voteze micșorarea salariului ……nu există idioțenii mai mari :)))))) trăim în minciuni

  5. Un mesaj pentru asociațile femeilor din românia, în atenția D-nei Ministru Firea,
    Nu am văzut nici o luare de poziție referitor la drama prin care trec femeile din Iran!…și mai grav a fost ucisă o tânără de 22 de ani pentru avea fata descoperită!!!…
    Rușine, rușine!!!…sunt manifestații în toată lumea de susținere a revendicărilor femeilor din Iran și pe voi va doare în bască!..trebuie să vă dea voie Mutul și Gyuri ?…
    O țineți langa cu naziștii dîn ukraina sorosistă și nu vedeti mai departe,…
    Unde sunteți doamnelor?…vă e frică să manifestați pentru un drept al vostru?…unde sunt femeile PNL-iste,PSD-iste?…
    Unde-i societatea civilă?…
    Treziți-vă!

  6. Mai crede cineva în rezultatul votului? Deciziile sunt luate, votul este doar legiferearea lor. Era IMPOSIBIL ca elvetienii, un popor ”RELAX”, sa voteze împotriva femeilor. Semnalul clar: daca vaccinul nu a functionat (înca) pentru reducerea populatiei de peste 70 ani, îi vor toca prin munca. Sunt parintii vostrii, LEGUMELOR!

  7. Astia barbati…….. de 2 franci ! Trimit femeile la munca in baston, sau vor sa scape de ele de acasa ? Ce sistem de pensii au, sau sunt urate foc ?

  8. Da! Exista si acest referendum ca femeile sa lucreze pana la 65 ani si dupa, sa iasa la pensue. Sa nu uitat ca, elvetia este plina de femei in orice conducere statala si privata, sunt mame dar creeaza si conditii pentru progenituri la crese, gradinite si scoli si chiar sunt conditii foarte bune. Sa nu uitam ca elevii de la 16-17 ani se pot angaja pe un procent de 20-25% din program, primesc ajutorcde la stat, daca vir sa mearga la facultate, pot munci sa se intretina sar locuiesc separat de parinti si tot ajutati de stat. Si pot continua.

  9. care vot? ala numarat de „cine trebuie”? MANIPULARE!! CE OM SANATOS LA CAP VOTEAZA ASA CEVA? IN CONDITIILE IN CARE INCEPAND CU 50+ INCEPI SA PIERZI PUTEREA DE MUNCA SI SANATATEA, LOCUL DE MUNCA FIIND REPARTIZAT UNUI TANAR, USOR DE „MODELAT” aka #spalat pe creieri, pana cand se trezeste si pleaca.
    in zilele satanei nimic nu mai este asa cum se declara. totul este manipulare si minciuna.

  10. Ai dezbina si pe astia bre…Prea se asezara closca si stateau confortabil pe francu lor.Era la mintea cocosului ca dupa ce americanii au incalecat euro facand mare dolaru,sa vina randul francului elvetian.Pas cu Pas.Urmarea pe Romania e ca cei cu banii bagati in franc vor iesi beliti bre..La fel cei de au rate de platit la banci bre.Asei cum graia un clasic in viata..Ghi-ni-on.Romanii miei.Dragii miei rumani.

  11. Elvetia intradevar are un statut si o mentalitate speciala.Metoda referendumului pt.situatii ce privesc natiunea este nu un pas ci un salt inaintea altor .democratii’.Noi delegam pe altii sa ne impuna ce ne este favorabil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.