Referendum pentru pensionari. Rezultatele

UPDATE Elveţienii, a căror populaţie îmbătrânită se confruntă cu o creştere a costului vieţii, au votat duminică în favoarea celei de-a 13-a pensii, potrivit rezultatelor aproape finale ale consultării, prezentate de AFP. Pe de altă parte, iniţiativa privind vârsta de pensionare de 66 de ani a fost respinsă de 74,7% dintre participanţii la referendum.

Propunerea privind a 13-a pensie a primit 58,2% din voturile din ţară, potrivit acestor rezultate provizorii, care arată de asemenea că a obţinut majoritatea voturilor în mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene, o condiţie pentru adoptarea sa, potrivit AFP.

Elveţienii au fost chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra a două propuneri cruciale pentru pensionari: plata celei de a 13-a pensii şi o majorare a vârstei de pensionare, informează AFP, preluată de Agerpres.

Sondajele de opinia arătau că o propunere vizând majorarea, treptată, a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani, pare sortită eşecului. În schimb, cea de a doua propunere, vizând acordarea celei de a 13-a pensii în fiecare an, similar cu cel de al 13-lea salariu de care beneficiază numeroase persoane active din Elveţia şi alte state europene, are şanse să fie adoptată. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de gfs.bern pentru postul public de televiziune SSR, 53% din cei intervievaţi au declarat că susţin iniţiativa, în timp ce 43% sunt împotrivă.

În prezent, pensia medie de asigurări sociale de stat în Elveţia este plafonată la 2.450 de franci (2.570 de euro) pentru o persoană singură şi 3.675 de franci pentru un cuplu căsătorit. Este vorba de sume insuficiente pentru o ţară considerată una din cele mai scumpe din lume. De exemplu, chiria pentru un apartament de trei camere într-un oraş din Elveţia este de cel puţin 3.000 de franci (3.150 de euro) iar o cafea costă mai mult de cinci franci.

„La fel ca peste tot, există o criză a puterii de cumpărare în Elveţia. Nivelul de viaţă al pensionarilor s-a erodat”, a explicat Pierre-Yves Maillard preşedintele Uniunii federaţiilor sindicale din Elveţia (SGB), care militează pentru un vor favorabil la referendumul de duminică şi speră că iniţiativa va avea câştig de cauză.

Partidele de stânga susţin iniţiativa, dar lor li se opun vehement partidele de dreapta şi cele de centru. Guvernul şi parlamentul elveţian se opun şi ele. Guvernul afirmă că majorarea propusă ar costa mai mult de patru miliarde de franci pe an, avertizând că ar fi nevoie de majorarea impozitelor şi de asemenea ar putea ameninţa stabilitatea financiară a sistemului de asigurări sociale. De asemenea, autorităţile federale precizează că modificarea propusă ar însemna mai mulţi bani pentru toţi pensionarii, indiferent de situaţia lor financiară.

Electorii se vor pronunţa de asemenea asupra unei propuneri formulată de organizaţia de tineret a Partidului Liberal vizând majorarea treptată a vârstei de pensionare, de la 65 până la 66 de ani pe parcursul următorului deceniu, pentru a asigura sustenabilitatea finanţării sistemului de pensii. Însă această iniţiativă nu pare să aibă şase de reuşită în condiţiile în care ultimele sondaje arată că doar 35% din cei intervievaţi sunt favorabili unei astfel de măsuri în timp ce 63% sunt împotrivă.

Votul vine la mai puţin de două săptămâni după ce alegătorii elveţieni au decis, la limită, majorarea vârstei de pensionare pentru femei, de la 64 până la 65 de ani, acelaşi nivel ca şi pentru bărbaţi.

Duminică, birourile de vot nu vor fi deschise decât pentru câteva ore urmând a fi închise la prânz (10.00 GMT) iar primele rezultate sunt aşteptate în cursul după-amiezii.

Referendumurile sunt o obişnuinţă în sistemul de democraţie directă din Elveţia, mai multe astfel de plebiscite având loc în fiecare an. Pentru ca o iniţiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorităţii alegătorilor precum şi de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Si eu care Credeam ca Referundumul este in Romania ! De a 13 Pensie dinIanuarie 2024 Mancam Gaura de la Covrigul lui Ciolacul cu 13 virgula 18 la suta !

  2. Sa vin sa ia exemplu de la noi: pensionarea la 70 de ani si ciu-ciu pensia marita sau a 13-a.

  3. De ce moare prostu’ !?? De drumul lung , de grija pensiilor din țara cantoanelor ( unde toți dictatorii lumii și oligarhii își țin jafurile asupra popoarelor !!! ) și …DE CE NU CÂȘTIGĂ ukRUINA ( prin NATO sau invers ) !!!

  4. Unul a cerut Ajutorul de Înmormântare d la Primărie atat timp cat este in Viatza ca sa Mănânce Banii ! Ca dupa ce Moare nu mai poate sa Mănânce Banii !

  5. in rromania, la cati pensionari speciali si de lux o sa avem in vreo 5 ani, o sa munciti pana plecati de la munca in sicriu… si banii cotizati o sa ramana la „stat”

  6. „şi o majorare a vârstei de pensionare”

    pe vremea crizei boc-basedie,2009 samd
    erau 2 boshorogi tembeli in tramvai:
    ” ne-a taiat penzia dar a salvat Tara! ”

    penzia cica nu conteaza sa fie groasa
    ci sa fie lunga….
    (groasa si lunga nu strica totusi)

  7. De ce nu spun și cine votează, ce condiții trebuie sa îndeplinească alegătorul și ce conțin, textul acelor întrebări sa știți fiecare despre ce este vorba, referitor la modul cum se desfășoară sondajele? Desfășurarea referendumului e prin posta cu plic tur retur gratuit și online!
    Da!, se fac sondaje pentru aproape orice in favoarea cetățenilor, partenerii sociali din comerț nu fac niciun pas fara referendum sau pliante prin care anunță proiectele lor alaturi de un număr de telefon la care sa apeleze în caz de nevoie, de obicei, numerele de telefon sunt ale patronilor de magazine(aceste numere sunt afișate pe pereții fiecărui magazin la vedere) patroni care sunt in politica voluntari în Elveția, nu că în Romania! Doar cei care sunt cetățeni elvețieni votează la sigur, restul, obligatoriu trebuie să aibă: acte de ședere în Elveția care se obțin: după 5+5 ani în caz de căsătorie cu un elvețian sau cetățean care are permis de munca B și partenerul sau partenera sa fi locuit și muncit cu acte în regulă 5 ani in același domiciliu cu partenerul/a plus asigurare de sănătate+, și persoanele singure 10 ani permis C pentru munca și ședere în Elveția, dar doar numai după 10 ani de locuit continuu fara pauza, adică, 6 luni acasă și 6 luni in Elveția. Referendumul conține întrebări cu subanteles și se interpretează, este o forma de democrație respectată, dar sa nu uitam, cetățenii ies și contesta masiv daca ceva nu le convine, nu ca în România, ies în stradă la miting și sunt amendați sau ultragiați de poliție și jandarmerie! Așadar, completați articolul cu ceea ce am scris, este realitatea din terenul de departe de Romania.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.