Regele Charles, moment neplăcut. „Daţi-ne înapoi ce ne-aţi furat!”

Regele Charles a fost acuzat de „genocid” de către o senatoare indigenă în timp ce se afla, luni, la Casa Parlamentului Australiei, Regele Charles efectuează o vizită de nouă zile în Australia, unde este şef de stat, şi în Samoa, cel mai lung turneu al său în străinătate de la încoronarea sa, în mai 2023.

La finalul unui discurs susţinut de regele Charles în Parlamentul australian, senatoarea aborigenă Lidia Thorpe l-a provocat pe monarh strigând lozinci anticoloniale. „Daţi-ne pământul înapoi, daţi-ne înapoi ce ne-aţi furat!”, a scandat parlamentara circa un minut.

Senatoarea independentă, purtând o pelerină de blană, a denunţat ceea ce a numit genocidul indigenilor australieni în epoca colonizării europene a Australiei.

VIDEO


Australia a fost peste un secol colonie britanică, timp în care mii de aborigeni australieni au fost ucişi şi comunităţi întregi au fost strămutate.

Ţara şi-a câştigat independenţa de facto în 1901, însă nu a devenit niciodată republică deplină, regele Charles al III-a deţinând calitatea de şef de stat.

Regele, în vârstă de 75 de ani, a cerut anterior Australiei, o ţară puternic dependentă de industriile miniere, să dea dovadă de leadership în lupta împotriva schimbărilor climatice. „Este în interesul nostru să fim buni manageri ai lumii”, a spus el în primul său discurs în Parlamentul australian în calitate de şef al statului.

„Amploarea şi ferocitatea” dezastrelor naturale se accelerează în Australia, a subliniat regele Charles, precizând că acesta este „un semn inconfundabil al schimbărilor climatice”.

„De aceea, rolul motor internaţional al Australiei în iniţiativele globale ce vizează protejarea climei şi biodiversităţii noastre este de o importanţă capitală”, a insistat el.

La începutul zilei, suveranul a depus o coroană de flori la impozantul Memorial de Război al Australiei, dedicat victimelor australiene ale celor două războaie mondiale şi ale altor conflicte armate.

Charles urma să efectueze o vizită la un laborator al agenţiei ştiinţifice australiene dedicat studiului incendiilor de vegetaţie care devastează în mod regulat regiuni întregi ale ţării.

Ulterior, regele Charles are programată o vizită la Grădinile Botanice Naţionale din Australia, unde va discuta despre impactul încălzirii globale asupra multor specii endemice.

Chloe Pailthorpe şi copiii ei au călătorit la Canberra dintr-un mic oraş situat în apropiere, cu speranţa de a-l vedea pe monarh. „Le-am scris membrilor familiei regale de când aveam în jur de zece ani”, a declarat ea pentru AFP adăugând că şi copiii ei le-au scris acestora. „Ne place ceea ce fac ei”, a explicat ea.

Mai mulţi premieri australieni au lipsit însă de la recepţia organizată în cinstea regelui în Parlament, sugerând că suveranul britanic nu se mai bucură de influenţa de altădată.

Australienii, deşi destul de favorabili monarhiei, nu sunt nici pe departe la fel de entuziasmaţi de coroana britanică ca în 2011, când mii de persoane s-au înghesuit să o vadă pe mama lui Charles, regretata regină Elisabeta a II-a, notează AFP.

Membrii familiei regale britanice au efectuat în trecut şederi de câteva săptămâni în Australia pentru a încuraja susţinerea monarhiei, cu parade desfăşurate pe străzi aglomerate de mulţimi fluturând steaguri.

De data aceasta însă, având în vedere starea fragilă de sănătate a regelui, programul a fost redus. Au fost planificate puţine evenimente care să atragă mulţimi, cu excepţia unui grătar de proporţii la Sydney şi a unui eveniment la opera din acest oraş.

Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Noi ii punem la zid pe cei care nu se supun regulilor stabilite de estabishment, bineinteles ,in favoarea lor.
    Ma refer la d-na Sosoaca ,care are dreptate in ceea ce spune la fel cum are dreptate si senatoarea aborigena.

  2. „…timp în care mii de aborigeni australieni au fost ucişi şi comunităţi întregi au fost strămutate”?
    Erau zece mii cu totu’, aborigenii, cînd britișii au călcat acolo! Un aborigen la 700 de kilometri pătrați. Nici măcar n-aveau nevoie de lockdown sau de mască ca să nu se contamineze cu covizii ioropeniși!
    N-ar fi mai bine să vedeți voi ce-i ACU’ prin Gaza și Liban, cu GENOCIDUL patronat de O.N.U. amerloc, șî de „comunităţi întregi au fost strămutate”?! $$oroșeilor……[Rumburak]

  3. CHARLIE, ealizasem că ești NĂROD Decis și Permanent.
    Dar NU te știam ȘI Mitocan …
    STRĂMOȘII Mitocanilor erau ROBI pe la METOH-uri, adică MITOACE, Filaiale de Mânăstriri

  4. Senatoarea chiar nu arata deloc a fi ,,aborigena,, in schimb arata a femeie alba si pe deasupra foarte instarita …. o jmekerita !

  5. AUSTRALIA ÎȘI VEDE DE DRUMUL EI ! CHINEZII SUNT APROAPE MAJORITARI -EI SUNT UN POPOR HARNIC ȘI DEȘTEPT-CU EI SUNT INDONEZIENII,FILIPINEZII –AȘA CĂ „ MAIESTATE-CHARLES -HAI LA VISCRI –

  6. Australia ma nu Austria scrie clar la rubrica e o confuzie de tari. Austria e icişa, Australia e coloşa de acişa mai ceva de icişa.

  7. @ Sii
    Doar NIMICURILE caută vinovați pt. a justifica stagnarea lor în fundul WC-ului.
    Ce ți-au făcut Austriecii și Turcii pe vremea lu’ Ceașcă ??

    Mioriticii singuri își trădează și își vând patria, bopor de hoți si șarlatani ! România nu se poate dezvolta decât sub o mâna de fier.

  8. Mai bine venea Cearli la noi la Viscri la o palinca 🍶 hatz,, mai aduceam si miere de albine si iesea mai frumos. Ce stie triburile alea despre palinca?

  9. Senatoarea imblanita are dreptate: Anglia sa le dea inapoi dreptul de a fi antropofagi, cum se practica inainte de venirea englezilor in Australia si cum se mai practica si acum prin Papua Noua Guinee.
    Anglia le-a adus civilizatia. Fara englezi, Australia ar fi fost si acum precum tarile acelea africane in care principala preocupare a bastinasilor este sa se masacreze intre ei, nu tara de nota 10 de acum.
    In plus matrakuka aia nu-i aborigena cum nu-s eu acum imparatul Chinei……[Rumburak]

  10. @Charlie, ești idhy./ot „baiete”. Trăiești într-o bula, australia cam de multișor a ajuns un adevărat lagăr!

  11. @Sii, Ar trebui sa ceri neaparat despagubiri: de la turci, pentru ca nu au transformat Principatele in pasalac; E adevarat ca le-au pus la un moment dat sefi cu de la ei putere, dar asta numai cand romanii nu si-au mai putut pune, sau mentine singuri. De la austrieci,(cel putin) pentru : drumurile pe care le-au facut in Bucovina, pentru prezervarea si administrarea model a padurilor, pentru inventarierea si prezervarea monumentelor de arhitectura din aceiasi Bucovina. Si ar mai fi. Pentru prezent :daca observi, nu austriecii taie padurile Romaniei, ci chiar romanii, care- in prealabil- le-au vandut austriecilor. E drept ca le-au vandut( inchiriat) si petrolul, dar asta a fost vointa preconstituita a Europei, cehii au dat Skoda, ungurii Rabba, altii alta,iar noi am dat ce-am avut in pamant.

  12. „Aborigeana” cred ca e „suveranista” precum omoloaga ShoshoTROACA…Ce-nseamna DEMOCRATIA in Australia, asa ceva in „republicile rosii”
    ale URSS-Rasputin s-ar solda cel putin cu detasarea definitiva intr-un lagar din Siberia…

  13. Spectacol la scena deschisa de „elite”. In conditii normale, doamna indigena nici n-ar fi aflat ca printisorul vamp a descins la Aiustralia.

  14. @Sii
    „Datoria nu e a noastra, e a urmasilor nostrii, a urmasilor urmasilor nostri, in vecii vecilor.”
    Bineinteles era vorba de o cu totul alta datorie, dar se potriveste.

  15. noi ce ar trebui sa le cerem la turci si austrieci?
    Ba din contra ei ne jefuiesc in continuare!
    Si ne mai pun si la colt!
    Pana nu scapam de actuala clasa de politicieni, o sa ajundem la 500 miliarde. Datorie!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.