Regele vine pe sub Arcul de Triumf, nu pleacă

Casa Regală a României a actualizat programul funeraliilor Regelui Mihai, anunţând că în ziua înmormântării, după ceremonia din Piaţa Palatului Regal, trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi dus pe un afet de tun până la Patriarhie. Ulterior, va fi dus la Curtea de Argeş cu Trenul Regal.

„În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, după scurta ceremonie religioasă şi militară din Piaţa Palatului Regal, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De asemenea, după slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi urcat într-o maşină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat apoi de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal.“

Surse apropiate organizatorilor funeraliilor regale au atras atenția asupra unor aspecte privitoare la acest eveniment. Astfel, în ceea ce privește tractarea afetului de tun pe care se va afla sicriul regal, inițial s-a avut în vedere ca acesta să fie tras de cai. Dar s-a renunțat la variantă, întrucât nu s-au găsit unii care să fie instruiți în acest sens. O a doua variantă propusă a fost ca afetul de tun să fie tractat de un TAB. Dar atunci când Familia Regală a aflat că acesta ar fi urmat să fie de fabricație sovietică, nu a fost de acord, astfel că s-a renunțat și la această opțiune. Până la urmă, s-a acceptat varianta ca afetul de tun să fie tractat de un vehicul militar american marca Humvee.

Alte discuții au avut în vedere faptul că trecerea cortegiului pe sub Arcul de Triumf se va face înaintea slujbei religioase care va avea loc la Patriarhia Română. Se afirmă că acest semn de respect național ar fi trebuit să aibă loc după slujbă, atunci când Majestatea Sa pornea cu adevărat pe „ultimul drum“. Este drept că aceasta ar fi însemnat ca întregul cortegiu funerar să se facă pe contrasens, pe bulevardul Kiseleff. Însă această variantă ar fi fost respinsă de Primăria Capitalei, decizie care a stârnit comentarii deosebit de critice: „Odată la 90 de ani se putea face asta în onoarea Regelui. Pentru orice fleac de competiție se poate bloca tot centrul Capitalei. Păcat, mare păcat pentru noi și pentru istoria noastră“.

Comunicatul familiei regale menționează că, pentru a respecta solemnitatea ceremoniei, reprezentanții presei, nici măcar ai TVR, nu vor avea acces în timpul slujbei. Se pare că „Trinitas“, televiziunea Patriarhiei Române, va putea filma întreaga ceremonie. Este de sperat că toate aceste aspecte vor fi rezolvate: funeraliile regale fac parte din evenimentele cu adevărat istorice.

Luni, începând cu ora 15.00, în Parlamentul României va avea loc o ședință comună solemnă dedicată memoriei Regelui Mihai, ședință la care va participa și președintele Klaus Iohannis. Site-ul Administrației Prezidențiale consemnează participarea președintelui la „ședința solemnă comună a Parlamentului dedicată omagierii personalității Majestății Sale Regele Mihai I“.

În același context, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat duminică că la înmormântarea Regelui Mihai va participa prinţul Charles, dar şi un reprezentant al Casei Regale a Spaniei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. „…Gara Regala Baneasa…” Sictir…?! Sa tina cineva rostu la actualizari ca nu cumva sa tot actualizati si dupa ce il inmormantati…?!

  2. Ati innebunit cu regele…ii pavoazati biografia, o umflati cu pompa.Mihai a fost un „domnisor”, un cocon ghinionist, prea fraged si molatic pentru a face vreun act maret.Putea sa ramana in tara, sa intre la parnaie alaturi de martirii neamului, si abia atunci ar fi intervenit marile monahii ale lumii.Toti regii de la acea vreme au scapat cu viata.Asa ca, degeaba faceti valuri.Pe gardul Palatului Regal sunt prea putine flori si lumanari

  3. Regele si Onoarea sunt un test foarte bun pentru a discerne cine in ce categorie este. E foarte placut sa vad cum sunt oparitzi cei de neam socialist si institutzionalizatzii sekuitatzii – sau securitatzii – cum va place. Mai ales un rege cu merite – ceea ce era cu adevarta sensul de rege – meritrocrat – ales in razboi de obicei – cuma a fost si regele Mihai -asta i scoate din putinele lor mintzi pe bozgorei – cei fara neam si Dumnezeu… Regi Europeni sunt doar momai ale puterilor imperiale , Regele Mihai era chiar ultimul de felul lui.

    • Glumesti, ca sa nu spun delirezi. Care sint aceste marete fapte regale de care defunctul s-a invrednicit? Pactul comunistii pentru deschiderea frontului, rasplatit printr-un sejur confortabil in Elvetia pe renta viagera achitata de Romania, probabil chiar si de URSS (memoriile lui Sudoplatov)? Cumva semnarea ca primarul a Declaratiei de la Budapesta, dupa o viata de lincezeala? Sau poate cadorisirea cu bunuri care nu au apartinut niciodata personal fostului suveran?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.