Eurodeputat italian: Discutăm despre distrugerea democraţiei în Ungaria, însă, acelaşi lucru se întâmplă şi în România
Plenul Parlamentului European din Strasbourg a găzduit miercuri seară o dezbatere asupra demersului Comisiei Europene de a declanşa procedura de încălcare a Tratatelor Uniunii Europene de către Ungaria. Procedura, cunoscută ca „infringement”, vizează aspectele legate de statutul băncii centrale, a procesului de selecţie a judecătorilor, precum şi o serie de acţiuni din partea guvernului maghiar care contravin dreptului comunitar.
Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „De peste un an, Parlamentul European acuză faptul că în Ungaria, dar nu numai, ci şi în România şi Bulgaria, se produc derapaje anti-democratice care reprezintă un conflict deschis cu valorile, cultura şi normele juridice europene.
De peste un an, aceste fapte se acumulează iar decizia Comisiei Europene de astăzi, de a deschide procedura de infringement vine doar să confirme justeţea îngrijorărilor noastre.
De peste un an de zile, în Ungaria dar şi în România există un asalt asupra Parlamentului Naţional, asupra partidelor de opoziţie, asupra sindicatelor, asupra libertăţii presei. De peste un an Comisia Europeană este fie timidă, fie tăcută. În aceste condiţii vă întreb doamna vicepreşedinte Reding: Este astăzi domnul preşedinte Barroso, împreună cu dumneavoastră parte a conspiraţiei de stânga, de care în mod halucinant vorbesc distinşi colegi din PPE? Sau dumneavoastră luaţi act de aceste fapte?
Cer în aceste vremuri tulburi Comisiei Europene să nu tacă şi să activeze ca gardian al Tratatelor” a conchis eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru.
De asemenea, eurodeputatul italian Pino Arlacchi, reprezentant al grupului S&D şi fost vice-secretar al ONU, a atras atenţia asupra derapajelor anti-democratice din România: „Discutăm despre distrugerea democraţiei în Ungaria, însă, cam acelaşi lucru se întâmplă şi în România. Ambele cazuri prezintă de asemenea caracteristici similare cu ceea ce se întâmpla în Italia lui Berlusconi. Vedem acum că atât în România cât şi în Ungaria puterea se concentrează în mâna preşedintelui. Liderii din cele două state consideră că din moment ce au câştigat alegerile pot face tot ceea ce îşi doresc pornind de la structura constituţională a statelor lor, modificând-o în funcţie de dorinţele lor. Jocurile s-au făcut!
Liderii populişti au aceleaşi obiective peste tot. Doresc să domine parlamentul, presa şi toţi ceilalţi actori importanţi. Vedem că în România, preşedinţia foloseşte serviciile secrete şi poliţia pentru a intimida opoziţia şi opozanţii. În acelaşi timp televiziunea publică a devenit un mijloc de propagandă publică iar presa din România este considerată a fi un fel de ameninţare la adresa securităţii naţionale.
Este absolut îngrozitor faptul că alegerile într-un stat european sunt organizate de structuri cât se poate de anacronice ca Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aşa cum se întâmplă în România acum.
Mii de oameni au ieşit pe străzi în România şi îşi cer drepturile iar noi trebuie să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a păstra principiile care stau la baza Uniunii.”
Intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru este disponibilă la acest link:
Intervenţia eurodeputatului Pino Arlacchi este disponibilă la acest link:
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.