Regina fructelor, Cătina, domnește la Târgu Cărbunești

Pe o suprafață de 44 de ha, lie Potecaru (45 de ani) a reușit să obțină, în localitatea gorjeană Târgu Cărbunești, cea mai mare cultură de cătină ecologică din România. Cu o investiție de 10.000 euro la hectar, cătina bine valorificată, numită și ginseng-ul portocaliu, poate fi un adevărat tezaur. Producția ajunge la 14-23 de tone de fructe la un hectar.

Am cerut ajutorul lui Dumnezeu, deci aveam experiența miracolului.

Ilie Potecaru: ”Totul a început în 2013, când l-am operat a doua oară pe tatăl meu de cancer, la un spital din Viena. Imediat după operație am aflat că avea metastază generalizată. Practic, a fost supus intervenției parțial pentru că s-a considerat la nivelul echipei care a făcut operația că nu avea sens eliminarea unor țesuturi, fiind metastază generalizată. Mi s-a comunicat în acea zi că mai are maximum trei –patru luni de trăit. A fost un moment foarte greu, simțeam că nu pot să fac nimic pentru el, că nu depinde de mine. Mă mai confruntasem cu o astfel de situație la un moment dat și atunci am cerut ajutorul lui Dumnezeu, deci aveam experiența miracolului. De data aceasta însă mă gândeam și ce ar trebui să fac pentru a-i ușura suferința, psihologic și fizic. Firește, tatăl meu înțelegea situația în care se afla, însă pe mine mă preocupa intens dorința de a nu îl vedea în suferință, mai ales în acel stadiu ultim, de dinaintea morții, cu tot ceea ce ține de el… Nu sunt deloc genul care să caute interpretări în vise, nici nu mă pricep și nici nu sunt astfel construit, însă, probabil din pricina încărcăturii sufletești din acea zi, am avut pur și simplu un vis prin care mi s-a transmis ”să stau liniștit, voi primi vești bune”. Am povestit familiei acest vis, mai mult cu scopul de a-i mai liniști. Ei sunt reticenți la astfel de înțelesuri, mai mult sperau să fie așa, decât să accepte acest lucru ca pe o asigurare. Îmi amintesc că am ajuns la spital cu puțin înainte de prânz, absolut toți oamenii implicați îmi zâmbeau și-mi transmiteau”good news”. Practic, nu înțelegeau ce se întâmpla, marcării și indicatorii arătau altceva, pentru care nu aveau nici un fel de explicație. Toate analizele de după operație se schimbau în bine, din ce în ce mai bine… Cu o zi înainte de intervenție, sunasem sau am fost sunat de prieteni apropiați și de rude, fiecare încerca să găsească o soluție de tratament pentru următoarele luni. După toate veștile bune, care erau cu mult mai bune decât tot ce îmi puteam eu imagina după acel vis, primesc un telefon de la o doamnă din Italia care îmi spune că este cadru medical, colaboratoare a unui medic oncolog de la o importantă clinică din acea țară, și că ar vrea să discutăm, să îmi propună o rețetă pentru recuperarea tatălui meu, după operație. Nu știa că intervenția a fost in mare parte o constatare a dezastrului, urmată de închiderea pacientului. După aproximativ o săptămână, am ajuns în Italia, m-am văzut cu respectivul medic și mi-a dat rețeta, spunându-mi că în România avem cea mai bună cătina din lume, o miere foarte bună și apă pură. Medicul Italian mi-a mai vorbit despre albina românească, curenții de aer care străbat România, calitatea apei din sol, lucruri pe care nu le știusem, activitatea mea de până atunci neavând nici un fel de incidență cu această zonă. Aceasta era rețeta: cătină, miere pură și apă de izvor alcalină. Cum m-am întors acasă, am procurat cătina, am căutat miere, vorbind cu un apicultor pe care îl cunoșteam, și am făcut ”rețeta”. Tatăl meu trăiește, este perfect sănătos, nu a mai avut niciodată reveniri ale bolii. După acel moment, am înțeles că asta trebuie să fac, să pun la dispoziția oamenilor produsul respectiv, fie că sunt sau că nu sunt bolnavi. De atunci, mi-am schimbat în mare domeniul afacerilor și, indirect, viața. ”

Cătina va deveni produsul primordial al alimentației omului

Ilie Potecaru: ”Eu cred că această plantă, cătina, va avea o importanță din ce în ce mai mare pentru noi și nu am în vedere doar spațiul românesc, cătina va deveni în scurt timp produsul primordial al alimentației omului. Timpul de așteptare reprezintă doar timpul până când oamenii vor înțelege asta și aici nu mă refer la specialiștii medicinei alternative, la nutriționiști, aceștia deja știu beneficiile cătinei, ci la oamenii simpli în general, nepreocupați de aceste lucruri. Din acest motiv am hotărât să investesc într-o fermă, să cumpăr mult pământ, să cultiv în mod ecologic cătină, fără nici un fel de tratament chimic, să cumpăr familii de albine și să încep producerea rețetei respective pentru toată lumea care dorește cel puțin să o încerce. Așa am ajuns la băutura Melissimo. Chiar și cei sănătoși pot constata o energie absolut incredibilă, produsul asigură vitaminele și o bună parte din elementele necesare funcționării organismului, o deosebită rezistență la oboseală. În tinerețe, am făcut sport, știu foarte bine comportamentul corpului la efort și parametrii fizici ai unui sportiv. Cătina are aproape toate vitaminele și mineralele necesare corpului uman. Melissimo este acum în marile lanțuri alimentare. Produsul nu are conservanți, nu are coloranți artificiali, nu este pasteurizat, nu are potențatori de gust, nu are zahăr, gustul este dat strict de cătina în amestec cu mierea naturală. În plus, este un produs 100% românesc, cum puține se mai găsesc.

10.000 euro pentru un hectar cultivat

Ilie Potecaru: ”Am identificat terenul în județul Gorj, o zonă în apropierea Munților Parâng, nepoluată de industrie sau de un alt tip de agricultură, terenul fiind situat între dealuri, practic o luncă a Râului Gilort, una dintre terasele făcute de acest curs de apă. Terenul nu fusese prada unor culturi intensive, era format în general din pășuni, folosite de crescătorii de animale. Am cumparat aproximativ 55 hectare, comasate, aici, satul Cojani, legat administrativ de orașul Târgu Cărbunești.

Cultivatorul spune ca este foarte greu de găsit un teren cu o astfel de suprafață si că după 1989 s-a facut o mare greșeală cu fragmentarea terenurilor și desființarea asociațiilor agricole. Cătina are avantajul plantei semisălbatice care se adaptează foarte bine, făra mulți dăunatori sau boli specific, iar dacă pregătești bine terenul, faci lucrările la timp, folosești material de calitate, planta se comportă foarte bine în orice condiții. . În plus, pivotul plantei se duce pana la 6m, având ca efect o foarte bună rezistență la secetă.

Ilie Potecaru: ”Costul este aproximativ 10.000 euro pentru un hectar cultivat, incluzând absolut tot, de la pregătirea terenului, material certificat, plantarea,  sistem irigare performant, împrejmuire, pana la sistemul de supraveghere. După plantare, urmează 3 ani în care trebuie să îngrijești foarte bine plantația, în acest timp există doar costuri și nici un fel de profit. In anul 3 începi recoltarea, dar trebuie să investești in tunelul de congelare rapidă, depozitul de congelare , sistemul de batozare și condiționare. După toate aceste investiții și timp, incepi să culegi roadele pentru urmatorii 20 de ani. ”

Românii au fost atât de mințiți înainte și după 1989, încât e foarte greu să mai creadă ceva

Ilie Potecaru: ”În ultimii ani, tot mai mulți propietari de terenuri au înființat culturi de cătină. Sunt mulți cu plantații relativ mici, fără depozite de pastrare la minus 20 grade, fără tunel de congelare rapidă la minus 40 grade, fără condiționare și fără a avea tot lanțul de producție, acolo sunt probleme cu vânzarea.  Plantațiile mari și cooperativele agricole au contracte externe. În țară cererea este relativ mică din multe motive. În principal, cred că este o problemă de informare. Apoi, românii au fost atât de mințiți înainte și după 1989, încât e foarte greu să mai creadă ceva, chiar și în ceea ce înseamnă aceste lucruri simple, ușor accesibile, despre hrană și modul de viață. Tot ca o scuză poate funcționa și situația alimentelor de pe piața românească, foarte puține sunt reale, foarte puține respectă condiția primară a ideii de aliment pentru om, goana isterică după bani a dus la o industrie a falsificării produselor greu de imaginat. Pe piața externă însă cererea crește continuu, an de an. Trebuie doar să ai cantitate, calitate și continuitate.

Cine este Ilie Potecaru, cultivatorul român a celei mai mari suprafete de catină ?

Ilie Potecaru: ”Sunt un om care s-a ocupat de comerț, construcții, servicii, imobiliare și agricultură. Dacă vă referiți la nou înființata Mănăstire Cojani, din vecinătatea fermei mele, plecând de la repunerea în circuit a bisericii construite de familia Generalului Gheorghe Magheru, trebuie făcută în mod obligatoriu precizarea că eu am construit această mănăstire ca antreprenor, fondurile fiind în marea lor majoritate de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Contribuția personală a fost pentru lucrări care nu pot fi decontate din bani publici. Împreună cu un prieten, ne îngrijim de cele necesare funcționării acestei mănăstiri. E adevărat însă că, de-a lungul timpului, înainte de întâmplările cu un mare conținut de miracol din viața mea, am fost atent cu spațiul spiritual al neamului nostru, cel creștin ortodox, sunt lucruri pe care le-am finanțat integral, enumăr doar trei, nu pentru lauda care anulează fapta, ci pentru ca și alți oameni care au această posibilitate să facă la fel. Cele trei pe care le enumăr acum sunt proiecte în care am fost implicat sufletește mai mult: am finanțat pictura unei foarte mari biserici din Drumul Taberei, fiind impresionat de vocația preoților slujitori de acolo, doi frați, am plătit racla din argint în care se află moaștele Sfântului Antonie de la Iezer, un sfânt de origine aromână. Mereu am fost impresionat de ce au făcut aromânii pentru noi. Și cei din trecut, dar și cei din prezent. În mod real, familiile Gojdu, Mocioni și Șaguna ne-au redat Ardealul în mod indirect, au salvat viața culturală din acea parte a României, care atunci se confunda cu viața religioasă, au finanțat educația românilor care, ulterior, au fost actanții Unirii. Nu în ultimul rând, jugul austro-ungar a fost semnificativ ușurat prin contribuția și prin statutul acestora în cadrul pârghiilor de putere ale imperiului. Și astăzi este cam la fel cu importanța lor, vedeți ce se întâmplă inclusiv în sport, cine sunt cei care creează și cei care furnizează jucătorii de fotbal. Mai mult, și asta este cu adevărat amuzant pentru noi, românii, deși aromânii sunt cunoscuți a fi cei mai zgârciți cu putință, ei sunt totuși cei mai darnici pentru noi. A treia mențiune este refacerea parțială a bisericii din comuna în care s-a născut tatăl meu.

Cătina hrănește celulele sănătoase făcând organismul invincibil in competiția cu boala

Descoperiți cătina” este sloganul care îl animă pe Ilie Potecaru în a merge mai departe si a împartasi celorlalti, beneficiile extraordinare ale acestui miracol pe care natura l-a oferit oamenilor.

Ilie Potecaru: ” Îmi doresc să descopere cât mai mulți oameni Melissimo, să fie sănătoși și voioși. Proprietățile cătinei sunt suficiente pentru o alimentație corectă, cătina este o bombă de vitamine, are efect cicatrizant, imunostimulator, depurativ, citoprotector, apărând celulele de tot ce este toxic și nociv, are efect antiinflamator și antibacterian, ajută la refacerea rănilor, mai ales în caz de arsuri. Practic, cătina hrănește și întărește celulele sănătoase făcând organismul invincibil in competiția cu boala. Descoperiți cătina! Cu mențiunea că aceea care se vinde în piețe la tarabe este oxidată din cauza procedeului de recoltare, cătina are un singur defect, oxidează imediat in momentul rănirii fructului, pierzându-și proprietățile. Recoltarea ei se face prin sacrificarea arborelui pentru un an, prin tăierea crengilor, anul următor fiind doar pentru refacerea sa, apoi, cu fructele pe crengi, se procedează la congelarea rapidă în tuneluri de congelare rapidă, fructele fiind scuturate ulterior de pe crengi, după ce în prealabil au fost înghețate la minus 40 grade Celsius. ”

Un milion de euro, cifra de afaceri

Pentru 2020, Ilie Potecaru si-a propus să creeze o fabrică, de data asta pe fonduri europene, în care să transforme cătina în tot ce se poate și în tot ce face bine organismului uman, în special, uleiul de cătină, pur, obținut din sâmburi, care are un proces mai greu de producție , dar care are beneficii multiple. În prezent, toate produsele sunt procesate în fabrica de la Valenii de Munte.

Ilie Potecaru: ” Productia, propriu-zis, a început în toamna anului trecut, fiind primul an cu recoltă, până acum doar s-a investit. Practic din prima producție cifra de afaceri este în jur de un milion de euro.

Cătina atrage atenția multor cercetători din întreaga lume, în special pentru valorile sale nutritive și medicinale. Concentrația de vitamina C a fructelor sale este mult mai mare decât cea a portocalei, de 25 de ori mai mare decât a căpșunilor și de 5 ori mai mare decât cea a kiwi-ului. Conținutul de vitamina E îl depășește pe cel de grâu, porumb și soia. În Europa și Asia, preparatele de ulei de cătină sunt utilizate în spitale pentru tratarea arsurilor, a plăgilor și a altor complicații ale pielii. Pentru uz intern, cătina este folosită pentru tratamentul și prevenirea ulcerelor stomacale și duodenale, hiperlipemiei sângelui, ochilor duși, gingivitei și bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea sau boli arteriale și coronariene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

5 Comentarii

  1. Foarte interesant articol de presă.Unde găsim Melissimo și la ce preț?

  2. Aceste produse nu au ajuns si in Cluj-Napoca? Daca da, unde se pot găsi?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.