Reguli noi în spațiul Schengen

SCHENGEN, LUXEMBOURG - MAY 11: A road sign greets visitors to the town of Schengen where the 1985 European Schengen Agreement was signed on May 11, 2016 in Schengen, Luxembourg. The Schengen Agreement, which led to the creation of Europe's borderless Schengen Area, was signed on 14 June 1985 in the small hamlet of Schengen at the tri-border point of Germany, Luxembourg and France. (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o reformă ca Codului Schengen, menită mai ales să clarifice cadrul prevăzut pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne ale spaţiului european de liberă circulaţie şi să armonizeze restricţiile în caz de urgenţă sanitară, relatează AFP.

Reforma, asupra căreia negociatorii au ajuns la un acord în februarie, urmăreşte de asemenea să controleze mişcările migratorii în interiorul spaţiului Schengen şi să răspundă situaţiilor de instrumentalizare a migranţilor de către statele terţe.

Astfel, un stat membru al UE va putea „să transfere cetăţeni din state terţe reţinuţi în zonele de graniţă şi aflaţi ilegal pe teritoriul său către statul membru de unde au sosit direct”. „Arestarea va trebui să se desfăşoare într-un cadru de cooperare bilaterală”, precizează un comunicat al Consiliului UE.

Pentru a combate tentativele unor state terţe de a orchestra sosirea migranţilor în blocul comunitar, cum au fost acuzate Rusia şi Belarusul că procedează în scop de destabilizare, noile reguli vor permite de asemenea statelor UE să limiteze numărul punctelor de trecere la frontiere.

Noile reguli de asemenea vor permite impunerea de măsuri obligatorii la nivel european pentru a restrânge accesul în blocul comunitar pentru cetăţenii din state terţe în cazuri de urgenţă sanitară de mare amploare, putând fi astfel impuse inclusiv teste şi măsuri de carantină, după ce în timpul pandemiei de COVID-19 Bruxellesul nu a putut emite decât recomandări la adresa statelor membre pentru a încerca să armonizeze restricţiile impuse călătorilor la intrarea în UE.

În interiorul spaţiului Schengen, ce cuprinde 27 de ţări – dintre care 23 membre ale UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia -, precum şi două ţări admise doar cu frontierele aeriene şi navale (România şi Bulgaria), peste 400 de milioane de persoane pot să circule în principiu fără a fi supuse controalelor la graniţe.

Însă începând din 2015, invocând presiunea migratorie şi/sau ameninţarea teroristă, mai multe state membre au reintrodus controale de identitate la frontiere, în prezent în vigoare în opt dintre ele.

Aceste controale sunt autorizate de Codul Schengen ca măsură excepţională, în caz de ameninţare gravă pentru ordinea publică ori pentru securitatea internă a unui stat, dar numai în mod provizoriu şi pentru o durată ce nu poate depăşi şase luni, dispoziţie de care nu au ţinut cont statele care au recurs la controale.

Reforma acum adoptată prevede că în caz de ameninţare gravă pentru securitatea sa, un stat poate autoriza controale la frontierele sale pentru o durată maximă de doi ani, cu posibilitatea prelungirii încă un an.

Dar aceste state vor trebui să evalueze necesitatea şi proporţionalitatea controalelor şi să determine dacă obiectivele urmărite nu pot fi atinse prin măsuri alternative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Interesant… deci „un stat membru al UE va putea „să transfere cetăţeni din state terţe reţinuţi în zonele de graniţă şi aflaţi ilegal pe teritoriul său către statul membru de unde au sosit direct”.
    Adica Austria va putea transfera migrantii in HU dar nu sa-i trimita acasa. Ungaria va putea transfera in RO ilegalii care au intrat prin RO.
    Dar HU, RO de ex nu vor putea transfera migrantii ilegali in Serbia pe unde au intrat. Nici italienii sau spaniolii nu au unde returna ilegalii. In schimb scapa nemtii si francezii de ei.
    Cu alte cuvinte UE vrea migranti dar in paguba romaniei si Ungariei (in zona asta a EU).

  2. Este minunat! Romania este tinuta la usa spatiului Schengen, dar ramane un spatiu exceptional pentru „cazarea” unor emigranti, nedoriti, ajunsi in spatiul Schengen! Sa fim mandri si fericiti, ca suntem bagati in seama! Vivat!

  3. Penibil… Jenant… Rușinos… Descalificabil… Minciună de colhoz! Și Nicu Ceașcă mințea mai cu talent.

  4. Corect! De prin 2013 și 2017 am scris că shengen-ul va fi control la obligatoriu pașapoarte și nu credea nimeni. Acum împing migranții din alte țări in Romania fara nicio bază reală sau legală! Ați uitat de cota de migranți care migranți au migrat spre Europa și Occident cu acte românești furnizate la taraba pe 1-2-3 mii euro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.