Reorganizare în stilul lui Silvi Ifrim

Spitalul Colentina din București este terenul unui nou conflict dintr-o serie lungă de neînțelegeri între conducere și medici, serie ce pare departe de a se fi încheiat. Astfel, o nouă decizie a managerului Silvi Ifrim a ajuns vineri în atenția publică, după ce conducerea unității sanitare a spus că dorește desființarea mai multor cabinete ale Secției Dermatologie 2.

Totul a început vineri, la prânz. „În jurul orei 12.30, managerul spitalului, dr. Silvi Ifrim, a venit în timpul consultațiilor, spunând că desființează cabinetele de dermatologie pentru a aduce paturi pentru Secția de Oncologie. Pacienții care vin la noi au boli de piele, trebuie dezbrăcați și examinați, sunt situații delicate, au nevoie de intimitate, nu pot fi consultați la grămadă, într-un open space, cu alți 10 pacienți. Nemaivorbind de faptul că aceste cabinete sunt la subsol, unde nu pot fi puse paturi și bolnavii nu pot fi internați“, ne-a spus medicul dermatolog Carmen Curea.

Ea a subliniat că, la ora actuală, trei sferturi din activitatea secției se bazează pe foile de zi întocmite pacienților, ceea ce duce la eficientizarea actului medical și a costurilor pe care le necesită internarea. „În contextul tendinței europene ca un bolnav să nu mai stea în spital perioade lungi de timp, este mai rentabil să fie internat doar pe zi, pentru a i se efectua analizele. Acest sistem funcționează foarte bine, internarea peste noapte rămânând doar pentru cazurile grave.“

Explicațiile conducerii

La rândul său, medicul Silvi Ifrim, managerul Spitalului Colentina, neagă luarea unei decizii în acest sens. „Deocamdată nu am luat nicio hotărâre, nu știu încă exact dacă încap paturile sau nu, cum sunt spațiile acolo. Este vorba de un demisol înalt, nu de subsol, cu vedere frumoasă afară.“

Întrebată dacă vrea să aducă paturi pentru bolnavii Secției de Oncologie, ea a afirmat: „prioritatea este Secția de Dermatologie. Eu vreau să se respecte și în realitate ceea ce este prevăzut în structura spitalului. La Secția de Dermatologie 2 există în fapt 12 paturi, din cele 25 câte sunt trecute în documente. Nu vreau să semnez ce nu este real“.

Acuzații de „rețete fictive“

Managerul a fost acuzat de Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale de Protecția Pacienților, de emiterea unor „rețete fictive“ pentru pacienți diabetici și de întocmirea unor „registre false“ de pacienți, precum și de evitarea declarării veniturilor obținute cu ajutorul unor firme și al unei fundații. „O să depunem la Parchet o serie de documente și o sesizare împotriva doamnei Ifrim. Ce mai face doamna ca să se răzbune pe medicii care nu sunt de acord cu stilul său de management? Vrea să desființeze o secție modernă de ambulatoriu care aduce venituri importante spitalului. Vrea să treacă acești medici în cabinete cu paturi de spital, internare continuă, este nemanagerial, dacă vreți. Nu se face așa ceva. Dermatologia se face în principal în ambulatoriu și în internare de zi, internarea continuă se face în cazuri excepționale. (…) Încearcă să desființeze cabinetele de medici dermatologi. Aici e un centru de excelență prin medicii săi. (…) Vrea să se răzbune pe acești medici pentru că șeful de secție vrea să se răzbune pe acești medici. (…) Avem probe că dânsa avea un cabinet privat neautorizat în spital, cu mobilier de acasă“, a declarat Barbu, pentru Agerpres.

Numire cu cântec

Silvi Ifrim a devenit unul dintre cei mai controversați manageri de spital, după ce neurochirurgul Ionuț Gobej s-a plâns, într-o scrisoare publică, de faptul că nu-și poate desfășura activitatea, iar pacienții cu tumori cerebrale grave nu pot fi operați la timp. El a reclamat faptul că personalul din Terapie Intensivă este insuficient, deficit la baza căruia ar sta o decizie a noului manager Silvi Ifrim. Toate acuzațiile au fost ulterior negate de Ifrim. Managerul interimar a fost numit de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, după ce l-a demis pe fostul director Bogdan Andreescu, din cauza unui generator care s-a oprit aproximativ două ore, cauzând grave probleme în desfășurarea activității în spital. Săptămâna trecută, o altă defecțiune a aceluiași generator de la spitalul Colentina a creat mari probleme în sălile de operație din Spitalul Colentina. De data aceasta, nu s-a arătat cu degetul spre niciun vinovat.

Giulia Anghel, Andreea Tudorică

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.