Republica Moldova ar putea adera la UE ”în doi pași”

Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova că Republica Moldova ar putea deveni membră a Uniunii Europene până în anul 2030 „în doi pași”. Inițial, aderarea nu va viza și regiunea transnistreană pentru ca procesul să nu fie blocat.

Maia Sandu a precizat că nu este posibil ca R. Moldova să devină membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna “să îi dăm Kremlinului drept de veto”:

„Bineînțeles că vrem să ne integrăm cu regiunea transnistreană și, așa cum s-a întâmplat și până acum, regiunea transnistreană beneficiază de anumite elemente de apropiere cu UE, inclusiv Acordul de Liber Schimb se aplică și în regiunea transnistreană. Ați văzut că s-au produs și acolo schimbări în structura comerțului, fiindcă jumătate din exporturi merg în UE (…). Ne dorim o rezolvare politică a conflictului, dar nu putem să punem problema în felul în care R. Moldova devine membru al UE doar după rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că asta ar însemna să îi dăm Kremlinului drept de veto pe procesul de integrare europeană a R. Moldova. Lucrăm și la problema conflictului transnistrean, dar nu creăm din asta un impediment și în primul rând Bruxellesul spune acest lucru, ceea ce este foarte important”, a declarat președinta Maia Sandu luni-seară, în cadrul unui interviu la „Radio Moldova”.

Potrivit șefei statului, „admitem că, în cel mai rău caz, vom face integrarea europeană în doi pași”.

„Primul pas – malul drept și după aceea – malul stâng. În momentul în care oamenii de pe malul stâng vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localităților noastre, vor dori și ei să meargă pe aceeași cale. Ei cred că și astăzi își doresc, doar că este Federația Rusă care își dorește din răsputeri să mențină aceeași situație”, a explicat Maia Sandu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Iar, ca de obicei, ne-au dus cu zăhărelul. Ne-au aruncat unirea-n ochi ca să ne dezbine cu UE-u.

  2. Maia deja face planurile. Daca UE si-a propus sa includa toate societatile ratate din Europa atunci viitorul e usor de ghicit. Daca maine pica Putin si Rusia intra in vreo criza interna de durata occidentalii vor uita de promisiuni. Maia nu sesizeaza nuanțele.

  3. Da de ce sa nu spunem lucrurilor pe nume ? Regiunea Transnistria apartine de drept Ucrainei,din punct de vedere istoric n-a fost a noastra.Tot ce se intampla acum in Delta Dunarii e din cauza boilor de la Chisnau pentru ca in 1992 ,odata cu disparitia urss-ului ,au refuzat sa cedeze Transnistria la schimb cu Bugeacul.Acum Republica Moldova avea iesire la Marea Neagra ,porturile de la Delta Dunarii si nu ne mai frecau ucrainenii cu graul si rusii cu dronele lor.Pur si simplu politicenii moldoveni din 92 prin refuzul lor au fost de acord sa transfere un focar de razboi in interiorul Republicii Moldova si astfel numai probleme.Acum ,,progresista,,Maia Sandu vrea sa renunte la Transnistria in ,,doi pasi,, ca nu este nici o garantie ca nistrenii vor vrea in Uniunea Europeana ,in loc sa caute sa faca schimb cu regiunea Cernauti.

  4. Chiar în trei pași,dar sa fie.Valoarea europeană supremă este:pacea.Pe când orcii lui axon nu apreciază așa ceva,decat crima ,violul ,deportarea,furtul(apetență pentru mașini de spălat,precum și colaci pentru wc).Tot așa și cu Hamas, Hezbollah,fatah,OEP,SI.Bravo Maia Sandu,bravo moldoveni.Dar să știți,troli mizerabili,că și ruși moldoveni doresc Evropa și nu Siberia.Cine îmi dă dreptul să spun:,,mizerabili”?Nimeni.Dar nici voi nu aveți voie să refuzați provocarea mea pe fața.Ca și când ați fi inocenți.Nu sunteți!Cand adaug un epitet mai buruienos , să știți că acela e muncit ore-n sir,nu cumva sa jignesc peste măsură dar nici sa fie mai moale decât merită trepădușii mizerabili.Totul este cântărit la gram.Chiar fac o concesie:folosesc un epitet mai dulce decât merita,ca acum,fata de pramatiile pomenite.Nu vă supărați.Marghita,11°, plouă.

  5. Nu numai Ucraiiina a fost locuită, în cea mai mare parte, de români. Crimeea a fost a Moldovei; vezi scrisoarea trimisă de Ștefan cel Mare la Veneția. Acolo scrire limpede că, din cap, „dacă pierd Cetatea Albă și Chilia nu mai pot RECĂPĂTA Crimeea.
    Cultura Cucuteni se întindea din Moldova de azi pînă pe la Kiev.
    De început un articol bun de Miron Manega: Cine sunt, de fapt, ucrainienii?

  6. „vor vedea cum cresc standardele de viață, cum cresc pensiile, salariile, cum se îmbunătățește viața în localităților noastre” = stand-up comedy !!!

  7. @ ale, pai vedem prin comparatie intre Baltice si R Moldova. In ’92 erau la acelasi nivel.

  8. Niciodata nimeni n-ar fi dat iesirea la Dunare in schimbul Transnistriei, mai ales ca regiunea era si a ramas o insula militara ruseasca. De unde scoti astfel de vrajeli credibile doar pentru capatanile useriste spalate?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.