Republica Moldova are un nou guvern

Diplomatul Iurie Leancă a fost învestit în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Parlamentul de la Chişinău a votat joi seara, prin vot nominal, pentru învestirea guvernului care va fi condus de fostul ministru de externe.

Pentru noul guvern au votat 58 dintre cei 101 de deputaţi de la Chişinău, după ce tot joi a fost constituită o nouă alianţă majoritară de centru-dreapta – Coaliţia Pro-Europeană.

Opoziţia comunistă a părăsit şedinţa parlamentului înainte de procesul de vot şi a criticat cu duritate atât programul de guvernare, cât şi componenţa executivului, referindu-se în special la unii miniştri pe ale căror nume au fost deschise dosare penale

Aproximativ o treime dintre membrii noului guvern au fost schimbaţi, iar executivul îşi propune să continue procesul de integrare europeană a ţării.

Noul guvern este rezultatul unor negocieri de lungă durată care s-au desfăşurat în contextul unei crize politice de proporţii în fosta coaliţie majoritară, Alianţa pentru Integrare Europeană, relatează Agerpres.

Una din marile provocări ale actualului executiv va fi continuarea negocierilor cu UE pentru semnarea Acordului de asociere, după ce tratativele au fost compromise din cauza crizei politice, existând riscul ca Republica Moldova să nu îl parafeze în cadrul summitului Parteneriatului Estic ce se va desfăşura în luna noiembrie.

Programul de guvernare este alcătuit pentru o perioadă de aproximativ 18 luni, după care în Republica Moldova urmează să se desfăşoare alegeri parlamentare

Iurie Leancă este prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat (centru-dreapta), condus de fostul premier Vlad Filat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.