Restaurantul „La Cocoşatu'”, în presa americană

Legenda micilor merge mai departe, după moartea patronului Ion Oiţă, care s-a spânzurat în luna decembrie, scrie presa străină. Jurnaliştii străini au făcut un portret al fostului patron de la „Cocoşatu'” la o lună după ce moartea lui a şocat România şi a ţinut capul de afiş în presa românească, scrie „The Washington Post”, care îl numeşte „Regele Micilor”.
Ştirea scrisă de The Associated Press a fost preluată de ABC News, care scrie că fostul patron este încă plâns de simpatizanţii micilor serviţi la restaurantul din nordul Capitalei.

Printre cei care au mâncat la acest restaurant se numără celebrul autor brazilian Paulo Coelho, soprana Mariana Nicolesco, dar şi preşedintele Traian Băsescu, potrivit presei internaţionale, care spune despre micii de aici că sunt „unii dintre cei mai buni din Balcani”.

„Moartea sa ne-a afectat pe toţi. Pierderea sa este irecuperabilă, dar restaurantul va merge înainte”, a declarat partenerul său de afaceri, Andrei Alexandru, cel care este cunoscut drept Sandu Cocoşatu’, renume pe care l-a primit după 40 de ani în care a stat aplecat peste grătar.

Sandu Cocoşatu’ şi Ion Oiţă s-au întâlnit în anul 1975 şi au deschis „La Cocoşatu'” împreuna, în 1996.

„Era deosebit. Ştia cum să vorbească cu toţi, cu cei de jos, dar şi cu cei de sus. Unii dintre noi suntem aici de 15 ani, a ajutat pe toată lumea”, a declarat Andrei Alexandru, joi, cu ochii înlăcrimaţi.

Viaţa şi afacerea merg înainte atât pentru angajaţi, cât şi pentru restaurant. Clienţii care coboară din maşinile scumpe parcate în faţa localului vin pentru a mânca mici cu muştar, salată de ardei copţi alături de un pahar de bere.

„Aici vin români şi străini, săraci şi bogaţi”, a completat Sandu Cocoşatu’.

„«La Cocoşatu’» nu este un restaurant cu fiţe. Veţi întâlni muncitori, bancheri şi doctori care mănăncă aici în fiecare zi”, spune Theodor Oltean, un stomatolog care trăieşte în Germania, fost patron al unui restaurant la Bucureşti, care trece pe aici de fiecare dată când se întoarce în România.

„Folosesc cele mai proaspete ingrediente, iar cartofii prăjiţi sunt pregătiţi în bucătărie, nu importaţi congelaţi din Amsterdam”, a mai afirmat Oltean.

Andrei Alexandru spune că micii se prepară din cea mai proaspătă carne, dar nu divulgă reţeta secretă.

Potrivit „Washington Post”, micii nu sunt tradiţionali bucătăriei româneşti, ci îşi au originile în Turcia din perioada Imperiului Otoman şi reprezintă un obicei culinar din Balcani.

Pentru Sandu Cocoşatu’, aceştia nu sunt doar mici, sunt o moştenire de la fostul patron pe care îl numeşte „Împăratul Micilor în lume”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.