Reţeaua din Portul Constanţa vorbea codat despre mită: „Palmă”, „gâlgâială” sau „sendviş”

Şpaga la vama Agigea era literă de lege. Contrabandiştii arestaţi le-au spus procurorilor DNA că indiferent dacă aveau marfă legală sau fără acte, tot trebuia plătită o taxă. Iar vameşii şi complicii lor din port vorbeau codat când se refereau la bani.

Procurorii DNA au strâns nu mai puţin de 80 de volume de interceptări, în care referirea la şpagă se făcea cifrat. Astfel, într-una dintre discuţiile dintre comisionarii vamali şi reprezentanţii portului se vorbeşte despre 3 sandvişuri, pe care anchetatorii le consideră bani, scrie realitatea.net.

Discuţie vameş – comisionar vamal

– Să-mi aduci şi mie 3 „sandvişuri”!

– Bine, mai târziu.

1 „sandviş” = 1.000 euro

Într-o altă interceptare, un inspector întreabă dacă unul dintre contrabandişti şi-a plătit amenda, adică şpaga, spun anchetatorii.

Discuţie inspector vamal – comisionar vamal

– Şi-a plătit ăla „amenda”?

– Nu ştiu, o să-l întreb şi te-anunţ.

„Amenda” = mită pentru trecerea unui container

De altfel, anchetatorii susţin că alte două cuvinte folosite frecvent când era vorba de mită sunt … „Gâlgâială” şi „Palmă”.

Unul dintre cei care beneficia de traficul de influenţă din portul Constanţa le-a spus anchetatorilor că a făcut plângere la poliţie încă din anul 2008 şi a descris tot sistemul mafiot din port. Când a văzut că lunile trec şi nimeni nu-l mai întreabă nimic, s-a gândit că şpaga în vamă este cu acordul autorităţilor.

Tot el susţine că oricine trebuia să dea şpagă, chiar dacă marfa din container era legală, nu treceai dacă nu dădeai măcar o mie de euro. Iar dacă nu aveai acte, trebuia să dai cel puţin 3.000 de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.