Poziţiile Israelului şi Iranului la reuniunea Consiliului de Securitate

UPDATE Israelul şi Iranul s-au acuzat reciproc duminică la Naţiunile Unite că sunt principala ameninţare la adresa păcii în Orientul Mijlociu, fiecare cerând Consiliului de Securitate să impună sancţiuni împotriva celuilalt, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Masca a căzut. Iranul, principalul susţinător al terorismului din lume, şi-a expus adevărata faţă de destabilizator al regiunii şi al lumii”, a declarat ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate convocată la iniţiativa sa în urma atacului fără precedent al Teheranului asupra Israelului.”Masca a căzut, trebuie să ne punem mănuşile”, a adăugat el, cerând Consiliului de Securitate să „acţioneze”.

El a solicitat de asemenea Consiliului de Securitate să desemneze Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, drept „organizaţie teroristă” şi să „impună toate sancţiunile posibile împotriva Iranului înainte de a fi prea târziu”.

Diplomatul israelian s-a referit în special la mecanismul „snapback” care le permite membrilor acordului nuclear iranian din 2015 – din care Statele Unite s-au retras în 2018 – să reimpună sancţiuni internaţionale împotriva Teheranului, care au fost ridicate în schimbul angajamentului Iranului de a nu desfăşura activităţi nucleare în scopuri militare.

„Avem o responsabilitate colectivă ca membri ai Consiliului de Securitate să ne asigurăm că Iranul respectă rezoluţiile Consiliului şi încetează încălcările Cartei” ONU, a declarat ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood.

„În zilele următoare, prin consultări cu alte state membre, Statele Unite vor lua în considerare măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere aici, la Naţiunile Unite”, a adăugat el.

Potrivit armatei israeliene, Iranul a trimis în noaptea de sâmbătă spre duminică „un roi de 300 de drone ucigaşe şi rachete balistice şi de croazieră”, un atac pe care israelienii afirmă că l-au dejucat în mare măsură.

Iranul şi-a justificat atacul, numit „Promisiune onestă”, ca fiind un răspuns la lovitura de la 1 aprilie asupra consulatului său din Damasc. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat atacul asupra consulatului, care a luat viaţa a şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei.

„Consiliul de Securitate a eşuat în misiunea sa” prin faptul că nu a condamnat atacul de la 1 aprilie, a declarat ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani. Şi, „în aceste condiţii, Republica Islamică Iran nu a avut de ales decât să-şi exercite dreptul la autoapărare”, a adăugat el, dând asigurări că Teheranul nu doreşte o escaladare, dar va răspunde la „orice ameninţare sau agresiune”.

De asemenea, el a atacat Israelul.

„Este timpul pentru Consiliul de Securitate să-şi asume responsabilităţile şi să facă faţă ameninţării reale la adresa păcii şi securităţii internaţionale”, a spus el. Consiliul „trebuie să ia măsuri punitive urgente pentru a forţa acest regim să oprească genocidul împotriva populaţiei din Gaza”, a adăugat diplomatul iranian.

Atacul Iranului asupra Israelului a avut loc la mai mult de şase luni de la începerea ofensivei Israelului în Fâşia Gaza împotriva mişcării palestiniene Hamas susţinute de Iran, care a escaladat şi mai mult tensiunile dintre cele două ţări inamice.

Majoritatea membrilor Consiliului au făcut apel duminică la „reţinere” pentru a evita escaladarea situaţiei în regiune.

„Nici regiunea, nici lumea nu îşi pot permite mai mult război”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Oamenii din regiune se confruntă cu un pericol real de conflict generalizat devastator. Acesta este momentul pentru dezamorsare şi detensionare”, a insistat el. „Acesta este momentul să arătăm reţinere maximă”, a mai atras atenţia şeful ONU.

„Este vital să evităm orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”, a adăugat el, condamnând atât atacul iranian asupra Israelului, cât şi atacul asupra consulatului iranian din Damasc.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

8 Comentarii

  1. Israelul a bagat-o pe maneca. Iranul a dovedit ca poate lovi mortal, daca vrea, statul sionist. Desi a beneficiat de sprijinul aliatilor occidenta, Israelul s-a dovedit incapabil sa-si apere teritoriul, in ciuda faptului ca atacaul Iranului a fost anuntat din timp si a avut un rol demonstrativ. Ce va urma, v-am spus de zeci de ori! Pentru a slabi cercul de foc al Rusiei din Europa, SUA si Israelul vor invada Iranul, unde vor suferi o infrangere usturatoare. Dupa aventura persana, Israelul se va confrunta la randul lui cu o invazie ruso-musulmana, care va duce la ocuparea lui, ceea ce va face ca faza armata a WW3 sa se transforme dintr-un razboi conventional intr-un razboi nuclear.

  2. oricum absolut inutile si fara persepctive pentru viata pozitiile criminalilor inclusiv a celor din consiliul de securitate… criminalii isi justifica existenta, ca daca n-ar fi ei ar fi dezastru… mint de rup!

    ce tupeu pe israel: repet si o voi face intr-una: netnyahu stia de atacul hamas inainte ca acesta sa se intimple. netanyahu a ales sa-si sacrifice oamenii in schimbul avantajului de a actiona din pozitia de vitime. baga batul prin gard iarnului de foarte multi ani si era de asteptat ca la un moment dat va prelua initiativa. a vrut sa o preia din pozitia de victima, criminalul. consiliul de securitate de la onu este absolut inutil. e un fel de prostituat platit sa presteze. cu scuzele de rigoare voi folosi inventind masculinul pentru a se prostitua. ciudat sa nu exista varianta masculina pentru ca derivat din a se prostitua… uitati-va la netanyahu si la putin si la biden, de iohannis nici nu mai spun ca mai nou are ore la salon, ce fetze bine intretinute semn ca vor sa prcatice prostitutia pina la adinci batrineti…

  3. … nu aveți senzația de un ”déjà vu”? Occidentul colectiv și ”lumea civilizată” să nu pățească în Orientul Mijlociu ce pățesc acum în Estul Europei, în Ucraina. Tot așa au intrat în forță și se pare că vor ieși extrem de șifonați din această aventură. Tot așa au desconsiderat Rusia, și-au supraestimat forțele, tehnica și tehnologiile militare și acum nu mai știu pe unde să scoată cămașa. O întrebare ar trebui să-și pună toată lumea: câte rachete antiaeriene mai au prin depozite? că de produs… nu prea fac față, că trotinete zburătoare care să epuizeze performantele sisteme antiaerine, iranienii au.

  4. Iranul trebuie scărpinat și excitat până se hotărăște să blocheze Strâmtoarea Ormuz. Numai așa America și Europa vor intra iremediabil în colaps. Dacă o țară precum Yemen, în care luptătorii sunt încălțați cu sandale și poartă iatagane la brâu, aflată în război cu o coaliție internațională, a reușit să paralizeze transporturile prin Marea Roșie, imaginați-vă ce poate face Iranul cu Strâmtoarea Ormuz. Asta va însemna să ajungem la cel puțin 80 de lei litrul de benzină la pompă. Iranul dispune de armată și de tehnologie adevărată și face manevre militare în comun cu Russia și China, nu cu eroica armată română.

  5. Ce bine ca Pamantul e rotund si caile de comunicare maritime sunt limitate.Cu sau fara masca ,vrei nu vrei, treci pe la Ormuz.Orice nas are un nasic.

  6. israel sa isi ia colonistii nazisti din Cisiordania daca vrea sa coexiste cu palestina bibi cu al sau 7 oct aka 911 ii s-a demascat mare criminal pentru nurnberg 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.