REVOLTA companiilor de stat contra statului

Reprezentanții a trei dintre marile companii ale statului român, Hidroelectrica, Romgaz și Nuclearelectrica, au avut poziții extrem de dure pe marginea Ordonanței 114, care plafonează prețul la energie electrică și gazele naturale, și a unui ordin ANRE care prevede că producătorii trebuie să vândă energie către populație la un preț reglementat care să le asigure un profit de maxim 5% din suma costurilor justificate. Aceștia spun că statul va fi prejudiciat întrucât profitabilitatea companiilor va scădea drastic.

Oficialii Hidroelectrica susțin că măsurile îngrădesc libertățile constituționale de exercitare a activității economice, fiind încălcată Constituția României. Metodologia ANRE prevedea inițial că Hidroelectrica ar fi trebuit să asigure până la 65% din producţia sa, în perioada 2019-2022, pentru piaţa reglementată a clienţilor casnici, primind un preţ pentru energie egal cu costul de producţia plus 5%. Compania ar fi fost obligată să pună la dispoziţia celor patru Furnizori de Ultimă Instanţă (FUI) şi cantităţi de energie suplimentară pentru consumul populaţiei deservite de FUI, în cazul în care numărul celor care ies din concurenţial şi merg în reglementat va creşte. Potrivit Hidroelectrica, este încălcat principiul proporționalității intervenției statului/obiectivul de interes economic general, în principal, ”Aplicarea Metodologiei în formă actuală, în contradictoriu cu OUG 114/2018, nu va conduce cu preponderenta la reducerea pretului energiei destinat populației, ci va conduce la transferarea profitului către furnizorii de ultima instanță (respective companii private, denumite generic multinaționale), prin asigurarea unor prețuri de achiziționare a energiei electrice cu mult sub prețul de piață. În acest sens, statul român în calitate de acționar majoritar (80,…%) va fi prejudiciat doar de la Hidroelectrica prin reducerea dividendelor aferente profitului cu circa o suma cuprinsă între 700 de milioane și 1,2 miliarde lei. Mai mult decât atât, având în vedere cantitățile reduse de energie pe care Hidroelectrica le va putea oferta pe celelalte piețe concurențiale, pretul energiei electrice pentru celelalte categorii, în special industrie și mari consumatori va crește considerabil, având ca impact final creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor destinate populației”, spun oficialii Hidroelectrica.

La rândul lor, oficialii Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din țară, susțin că cifra de afaceri şi profitabilitatea companiei cad cu 20-25% anul acesta, ca urmare a OUG 114, a declarat Adrian Volintiru, directorul Romgaz. “Din cauza plafonării preţului la gaze la 68 lei/MWh, estimăm un impact de minus 20-25% al cifrei de afaceri în acest an (indicator care a fost 4,9 miliarde de lei anul trecut). De asemenea estimăm o scădere cu acelaşi procent a profitului, ceea ce înseamnă un minus de 420 milioane de lei la profit”, explică Volintiru.

Operatorul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica, va obține, în condițiile vânzării întregii producții de energie disponibilă cu metodologia prețului reglementat ( cost+5%) , un profit brut estimat la 90 de milioane de lei, în scădere cu peste 450 milioane de lei față de nivelul estimat inițial, în condițiile vânzării energiei electrice disponibile pe piață liberă, potrivit sintezei opiniile participanţilor la piaţă cu privire la metodologia propusă de ANRE, potrivit căreia producătorii vor trebui să livreze energie în contracte reglementate cu un profit de 5%.

Nuclearelectrica arată că industria nucleară are ca specific un nivel ridicat al activelor imobilizate, situație generată de investițiile inițiale (costul mare de realizare) ale unei centrale nucleare: „Trebuie avute în vedere prevederile art. 79 alin. 4 lit. c) din Legea energiei și gazelor naturale nr. 123/2012 potrivit cărora principiile ce stau la baza stabilirii prețurilor și tarifelor reglementate pentru activitățile desfășurate în sectorul energiei electrice au în vedere inclusiv ideea potrivit căreia preţurile/tarifele trebuie să asigure o rată rezonabilă a rentabilităţii capitalului investit, stabilită conform reglementărilor emise de autoritatea competentă”. În observaţiile transmise ANRE, Nuclearelectrica susţine scăderea de peste 6 ori a indicatorilor de profitabilitate ai SNN prin vânzarea energiei electrice la prețuri reglementate afectează major ca

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4589 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Desteptii astia de la Hidroelectrica sau Nuclearelectrica,au construit pe banii lor baraje sau centrala nucleara?Profitul in acest caz e un fel de suprataxa la buzunarul omului de rand.Insa o reglementare asemanatoare ar trebui si pentru distributie!

    • la 5% profit, din care statul retine 90% conform unei legi de acum un an, n-o sa mai aiba bani nici de reparatii, ce sa mai vorbim de investitii. eu inteleg ca vrei sa protejezi populatia, dar trebuie avut grija sa nu fie puse pe butuci aceste perle ale economiei. la momentul asta mai mult de jumatate din productia de energie e oprita, din motive de avarii, retehnologizari, etc

    • Si ploaia o aduc de acasa pe banii lor! Din pacate, cu distributia este mai greu, caci nu mai este in mainile statului. Asta s-a privatizat prima, si de aici se scoate profitul cel mai mare.

  2. Cele trei companii au fost construite cu bani de la bugetul de stat, adica din taxe si impozitele platite de populatie, tocmai pentru a servi poporul. Asa ca mucles banditilor. Nu sunt proprietatea voastra sa faceti ce vreti.

  3. aceasta „revolta” a unor oportunisti aroganti si imbuibati (exemple de „reusita” a unor indivizi fara mama ,fara tata in stupida noastra „economie de piata”) este dovada graitoare a slabiciunii statului roman si a guvernului sau (constituit cica pe principii democratice ca fiind al majoritatii!) in fata unor facaturi ca fondul proprietatea (FP), care se dovedeste a avea o influenta hotaratoare (desi au „doar” 20% din „actiunile” entitatilor economice respective fata de 80% ale statului!) atunci cand interesele economice ale acestei minoritati sunt afectate …toata energetica romaneasca este subminata grosolan ( fara raspuns din partea statului!) din cauza acestor trepadusi parasutati si platiti cu de cateva ori mai mult decat energeticienii de valoare (si de BAZA!) doar pentru ca FP-ul sa-si ia cota „grasa” de dividende …nu este de mirare din moment ce „mositorii” FP-ului sunt infiltrati la guvernare cu acest minister cheie al statului roman …degeaba se straduiesc cei din ALDE sa se „bata” prin vorbe cu „statul paralel” daca faptele si interesele economice ii mana la aceasta subminare „interna” a statului (majoritar!) prin mizerabilii lor reprezentanti „revoltati”

    • Aveti dreptate. Si garantez ca FP va intenta actiune in instanta pt profitul „pierdut” de catre Franklin Templeton Investments, administratorul fondului. Vizavi de postarea lui ghro, profitul este calculat dupa scaderea cheltuielilor, recte „reparatii si investitii”, la care se adauga niste stimulente extrem de consistente pt conducere si „board”. Prin OUG 114, asa cum scrie si in articol, se plafoneaza la 5% profitul „adaugat peste preturile justificate”. Niciuna din companii nu sustine ca ii este afectata functionarea, ci profitabilitatea. Pe mine ca si cetatean, ma deranjeaza ca au profit. Ar trebui sa isi acopere costurile corect fundamentate si atat. Profitul respectiv este o renta pe care o extrag de la mine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.