Rezervele de gaze ale României scad alarmant

România se confruntă cu o scădere accelerată a rezervelor de gaze din depozitele subterane, o situație care reflectă o tendință similară la nivel european. Pe 12 ianuarie, datele Gas Infrastructure Europe (GIE) arată că depozitele de gaze ale României erau umplute doar în proporție de 59,58%, echivalentul a 20,17 TWh de gaz. Această scădere semnificativă față de nivelul de 100% atins la finalul lunii septembrie vine pe fondul unui sezon rece care a debutat mai devreme decât de obicei, dar și al creșterii constante a consumului intern și al exporturilor către Republica Moldova.
De ce se golește atât de rapid rezerva de gaze?
Unul dintre principalele motive este debutul timpurii al sezonului rece din acest an, care a determinat o utilizare mai rapidă a gazelor stocate. Astfel, gazele au început să fie extrase din depozite încă dinainte de mijlocul lunii octombrie, mult mai devreme decât în alți ani. În plus, temperaturile scăzute din prima parte a sezonului de încălzire au contribuit la creșterea necesarului de consum intern.
Un alt factor important este exportul constant de gaze către Republica Moldova, care a absorbit o parte semnificativă din rezerva disponibilă. Chiar și în această perioadă de iarnă, România a continuat să fie un exportator net de gaze, cu ieșiri zilnice către Moldova și Ungaria care depășeau cantitățile de gaze importate din Bulgaria. De exemplu, în data de 12 ianuarie, România a importat 5,4 milioane de metri cubi de gaze, în timp ce a exportat 6,8 milioane de metri cubi.
În acest context, ritmul de extracție zilnică a gazelor din depozite a atins un nivel de 240-250 GWh/zi, o valoare mai mare decât în sezoanele anterioare. Mai mult, în prezent, extracția zilnică depășește chiar și producția internă de gaze, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea acestei tendințe pe termen lung.
O situație similară în întreaga Europă
Această problemă nu este specifică doar României. Europa se confruntă cu o golire rapidă a depozitelor de gaze, la o viteză nemaivăzută în ultimii șapte ani. Conform datelor Bloomberg, gradul de umplere a depozitelor europene a scăzut la 66% pe 12 ianuarie 2025, comparativ cu 86% în aceeași perioadă a anului trecut. Această scădere rapidă a rezervelor ridică îngrijorări cu privire la capacitatea de a reumple depozitele pentru sezonul următor, iar acest lucru ar putea avea un impact semnificativ asupra prețurilor pe termen scurt.
În ciuda faptului că nu există un risc imediat de deficit de gaze, golirea rapidă a rezervelor ar putea face procesul de reumplere mai dificil și mai costisitor. De asemenea, acest lucru ar putea influența stabilitatea prețurilor pe piața europeană, ceea ce ar putea afecta consumatorii și industriile din întreaga regiune.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 5100 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Na mă,. Și pe cine deranjează bre ? Doar ai molecule, acolo undeva in Marea Neagră,.chiar de deja promise altora,.Iar directorii iși incasează miile de euroi drept primă de fiecare zi..că poate a mai nimerit la lucru..vorba vine ”la lucru”…Deci care-i problema ?? Frig in case ?? Păi mai pune o pătură bre,.incă n-ai invățat ?

  2. Cosmine, ai grija ce articole scrii, ca adevarul deranjeaza si s-ar putea sa te trezesti cu Burduja facand plangere la DIICOT pe numele tau. Sincer sa fiu, sunt uimit ca acum vreo 10-15 ani aveam jurnalisti de specialitate care cereau si obtineau date de pe la ministere, azi se merge pe burta, nimeni nu intreaba, daca intreaba nimeni nu raspunde decat cu plimbat la alt ghiseu fix in ultima zi cand sunt obligati sa raspunda… daca ai ceva noroc sa ai niste surse la burse sau la operatorii nationali sa dea din casa, ma rog, atat timp cat nu o sa decida regimul ca si datele astea sunt secrete de stat

  3. Cineva minte la greu. Conform prim ministrului slovac, doar Slovacia exporta catre Ucraina 2.4 mwh zilnic. Cum poate Ucraina sa exporte electricitate, cand ei nu au suficient pentru consum, propriu, stau in frig, pe intineric. Daca ne aducem bine aminte, conducta prin care se tranzita gaze catre vest, mergea in revers transit, iar gazele importante prin Nord Stream ajungeau in Ucraina.
    Cel care te intilezi, „Niste Date”, esti dus cu pluta rau de tot. Centrala de la Zaporojie, daca produce, produce pentru Rusia, nu pentru tara vecina si pretena

  4. Au mințit toți în frunte cu Burduja că avem rezervoarele pline pentru toată iarna lui 2024-2025! Acum spun că rezervoarele se golesc rapid! Cum bre sa se golească rapid daca temperatura conform ANM a fost peste 10-12 grade la nivelul țării? Ați exportat peste limita admisă în republica moldova și ukraina, escrocilor și acum, chinuiți o națiune!

  5. ne-au spus burdujenii ca avem atatea gaze ca putem sa dam si la unguri si la austrieci, ba chiar la nemti! Aproape moca putem sa le dam! Sa faca ungurii ingraseminte si petrochimie ca noi nu avem traditie!!!!

  6. In principal nu. Ucraina are propriile rezerve de gas si e autosuficienta. Produce 18.7 miliarde metri cubi si consuma 19 (2022). In 2023 consumul a scazut usor la 18.7 mdmc. Diferenta nu mare, e intradevar importata din UE, dar Ucraina e exportator de energie in UE pe care o produce nuclear.

  7. …asadar, folosim gazele in termocentrale si lasam carbunele sa putrezeasca in pamant…si ne miram cat de repede scad rezervele…abia astept sa facem frigul in timp ce moldavii, boanghenii, austriecii si ucracii vor sta la caldurica pe gazele noastre!…

  8. Că și ei dau gârbace pe spinarea preoților din Nordul Bucovinei și Ținutul Herța !
    Fiindcă vor să țină slujba în Românește, ca până acum. Nu în Limba Poporului SUPERIOR UrCrac, măR🤮g…
    ● RumburKK- URkk BuimaK -RumburKK ●

  9. Dar Ucraina de unde primește gaze? Nu tot din Europa? Iar UA e țarǎ mare și acolo e chiar e frig. Ucraina folosește gaze cât România, Ungaria, Cehia și Slovacia la un loc, și asta dacǎ fac economii!
    Dar auzim propaganda: „le dǎm noi, bine cǎ nu mai iau de la ruși”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.