Semnal de alarmă

Rezervele Statului cumpără, de urgență, 600.000 t de grâu

Administrația Națională a Rezervelor de stat și Probleme Speciale a scos la licitație, pe SICAP, un contract de 288 milioane lei (circa 60 mil. euro) pentru achiziționarea a până la 600.000  de tone de grâu de panificație, de proveniență locală.  Prețul pe tonă pe care îl oferă astfel statul este de 100 de euro. Pentru fiecare zonă a țării se vor face achiziții și depozitări, după cum urmează: ZONA A: Satu Mare, Bihor,Sălaj, Cluj, Maramureș și Bistrița Năsăud: Lot 1: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 60.000 tone. Lot 2: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 60.000 tone. ZONA B: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui: Lot 3: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 60.000 tone. Lot 4: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 60.000 tone. ZONA C: Arad, Timiș, Caraș Severin și Hunedoara: Lot 5: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 60.000 tone. ZONA D: Alba, Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu și Brașov: Lot 6: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 50.000 tone. Lot 7: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 50.000 tone. ZONA E: Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și Vâlcea: Lot 8: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 50.000 tone. ZONA F: Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman, Giurgiu, București, Ilfov, Ialomița și Călărași: Lot 9: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 60.000 tone. Lot 10: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 30.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 60.000 tone. ZONA G: Galați, Buzău, Vrancea, Brăila, Tulcea și Constanța: Lot 11: – Cantitate minimă de grâu de depozitat: 20.000 tone. – Cantitate maximă de grâu de depozitat: 30.000 tone.

Ofertele trebuie depuse într-o lună, în 29 iunie urmând a fi deschise.

ANRSPS funcționează ca o instituție abilitată pentru a face achizițiile și stocurile de urgență în numele statului roman și este în subordinea Ministerului de Interne.

Ne mișcăm greu

Mai mulți oameni de afaceri, fermieri și analiști economici au precizat, în ultiml timp, că această criză a coronavirusului va fi urmată de o criză economică, în care se va detașa cea alimentară. În zona noastră de lume, pe lângă COVID  – 19, se adaugă și o secetă teribilă, care a afectat deja culturile de pe 1,4 milioane de hectare, după cum a arătat chiar ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Rusia, în calitate de cel mai mare exportator mondial de cereal, a suspendat livările sale în străinătate până la asigurarea stocurilor necesare pieței locale.

În urmă cu o lună, România interzicea exporturile de cereale către stări terțe, dar a revenit, după doar o săptămână, asupra deciziei, la presiunile UE. În 14 aprilie, Prim-ministrul Ludovic Orban declara că trebuie realizate urgent achiziţiile de grâu şi porumb pentru rezerva de stat, arătând că după ce vor fi asigurate cantităţile necesare, exporturile ar urma să fie reluate. Dar au fost reluate exporturile, chiar și fără a se face achizițiile la Rezervele de Stat

„În ceea ce priveşte grâul şi porumbul, trebuie realizate achiziţiile de urgenţă la rezerva de stat. Am vorbit cu domnul ministru al Finanţelor, o să putem aloca resursele financiare din fondul de rezervă. Pe de altă parte, aici, dvs. (ministrul Agriculturii, Adrian Oros – n.r.) împreună cu ministrul Vela şi cu Administraţia Rezervelor de Stat va trebui de urgenţă să identificaţi cantităţile necesare pentru a asigura securitatea alimentară şi să facem achiziţia cât mai rapid din punct de vedere procedural, pentru că măsura interdicţiei la export nu poate fi decât o măsură temporară, iar motivaţia acestei măsuri ţine de asigurarea securităţii alimentare a României. Nu putem lipsi românii de pâinea de pe masă, numai pentru că e o conjunctură de piaţă care îi stimulează pe mulţi să exporte. Sigur, se vor relua exporturile, dar întâi să ne asigurăm că avem în rezervele de stat cantităţile necesare. Iar aici va trebui să ne mişcăm foarte repede”, spunea Orban, în debutul şedinţei de guvern.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Suntem singura tara din Europa in care avioanele sunt la sol si agricultura in aer.

  2. totul este la timpul future, masuri futuriste adica. tipic pentru adunatura de impostori laibari care in joaca de-a guvernarea confunda bugetul RO cu pusculita PNL unde-si tine ei ouale moi…. nu-i problema, Pulimea din RO voteaza orice caricaturi care se lupta in somn cu Ciuma Rosie. si nu uitati ce-a emis prin organul vorbirii suptlingiginerul mandolinist :’ in anul 2020 Partidu ‘ National Laiberal va scoate saracia din Romania!’ Ura , ura ! Masa si bufetul in gradina de vara de la Vila Lac 1 !

  3. O sa vedeti ca acest lot, care, din cate se spune, sunt pentru rezervele statului, vor ajunge la export pe ascuns! Sunt afaceristii guwernerului mieu care traiesc doar prin bugetul de stat cu minciuni.

  4. Ce-ai facut Bobita Orban? Parca acum vreo 20 de zile aprobai exportul de grau si acum vrei import! Huuo panarama liberala infectata!

  5. O sa achizitionati din parti griu cu 100 euro /tona , in an de seceta !!.Voi statul aveti habar cat costa 300kg numai samanta bagata in pamant asta toamna ?,cat costa cele 300 kg de ingrasamant /ha ?,cat costa aratul ?,cat costa discuitul ?,cat costa insamantatul ,cat costa erbicidatul ,cat costa recoltatul ?,intr-un an prost abia scoti 2500-3000 kg/h griu din care panificabil jumate !!,restul furaj ,SCOATE TARANE BANI DIN BUZUNAR ,SUBVENTIONEAZA STATUL CARE-TI BAGA MANA IN BUZUNAR TOATA ZIUA !!.

  6. Niște ageamii! Cu 100 de euro/tonă nu se poate cumpara! Aceste rezerve trebuie să fie in permanentă la capacitatea maximă si se reinoiesc parțial anual.
    Rezerva de stat la greu trebuie să fie de cca. 3(trei) milioane de tone si nu 600 de mii sau un milion de tone.
    Dar ai cu cine face asta(rezerva)?

  7. Cu putin timp in urma netrebnicii din guwernerul meu exportau grine si ne spuneau ca avem mai mult decat suficient! Acum cumpara de urgenta!!!!!! Panaramele astea pedeliste distrug tara!

  8. Dupa ce au bagat tara in faliment, Iohanis si Orban stiu ca vine foametea.

  9. @andreesanu – bravo, punct de vedere f.f. corect! La 1,4 milioane ha cultivate cu cereale trebuie minim 420000 tone samanta certificata cu lucrarile si chimicalele aferente. Bagand la socoteala si cerealele pe care guvwernerul le cumpara urgent, trebuie in prima faza circa 1200000 tone cereale de panificatie si de foarte buna calitate, nu doar 600000 (fara sa mai vorbim de graul furajer). Trebuiau sa faca socotelile astea inainte de a afirma ca tara are destule cereale. Foametea care ne paste este indusa de acesti auto-numiti liberali – de fapt securisti si pui/nepoti de securisti deghizati in liberali. Pai se rasucesc Bratienii in morminte cand ii vad pe astia cum distrug Romania!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.