Rizea scapă de o parte din pedeapsă

Instanţa supremă a decis, luni, să scadă un an din condamnarea de 4 ani şi 8 luni închisoare primită de fostul deputat Cristian Rizea într-un dosar de corupţie, în condiţiile în care s-au prescris faptele pentru una dintre infracţiuni, cea de spălare a banilor.

Judecătorii au constatat că pentru una dintre infracţiunile pentru care Rizea a fost condamnat, respectiv spălare a banilor, faptele s-au prescris, astfel încât au scăzut pedeapsa aplicată acestuia de la 4 ani şi 8 luni la 3 ani şi 8 luni.

Decizia a fost luată în urma admiterii, în parte, a unei contestaţii în anulare (o cale extraordinară de atac) depusă de Cristian Rizea.

Condamnat definitiv în 2019, Cristian Rizea a fugit din România înainte de a fi dată sentinţa, fiind ulterior localizat în Republica Moldova, de unde a fost extrădat în aprilie 2023.

Rizea a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

„Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna”, susţineau procurorii.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primite de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.

Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Ar trebuii ca pt. prescrierea faptelor datorita timpului in care dosarul respectiv nu a fost solutionat sa fie pedepsiti toti care au raspuns de dosarul respectiv ,cu intentie ,sau fara intentie ,au lasat sa se scurga timpul fara sa solutioneze fapta.Aceasta prescriere a faptelor se practica destul de des si vinovatii ar trebuii sa raspunda .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.