Rodica Popescu Bitănescu, actriţa care transformă fiecare cuvânt sau gest în hohote de râs

O actriţă de o vitalitate debordantă, Rodica Popescu Bitănescu.

Ea nu se consideră doar o actriţă de comedie şi regretă că nu a primit mai multe roluri în spectacole cu un orizont al expresivităţii mult mai larg, abordând drama, tragedia, contrastele existenţiale, psihologiile complexe. De aceea, actriţa de la “Teatrul Naţional” din Bucureşti a început să dezvolte o latură nouă a carierei sale, aceea de dramaturg şi regizor, pusă acum în valoare de cele trei spectacole pe care le va susţine la New York, unde a fost invitată de Institutul Cultural Român, la nenumăratele solicitări ale comunităţilor de români care numără peste 500.000 de cetăţeni americani, născuţi în România. Aceste comunităţi, inclusiv cele din Canada, au solicitat chiar un turneu cu spectacolul scris, regizat şi jucat de Rodica Popescu Bitănescu, “Viaţă de cimitir”.

ICR New York a programat cu prilejul acestui mic turneu doar trei spectacole având-o în centrul lor pe actriţa care e suficient să-şi pună într-un fel anume o pălărie pe cap sau mănuşile pe mână, ca publicul să se cutremure de râs. Actriţa e un fel de rege Midas menit să transforme tot ce atinge, cuvânt sau gest, nu în aur ci în hohote de râs. Iar râsul este mai mult decât un lingou de aur în viaţa noastră. Cu piesele “Cinci femei în tranziţie” ţi “Încă e bine”, Rodica Popescu Bitănescu a demonstrat că poate crea spectacole de teatru care se joacă cu casa închisă.

Rodica Popescu Bitănescu, iubită de public pentru naturaleţea şi hazul său molipsitor

În afara celor două spectacole cu piesa “Viaţă de cimitir”, Rodica Popescu Bitănescu va prezenta în Sala Auditorium a ICRNY fragmente din rolurile pe care le-a interpretat în cariera ei de decenii, în comedii scrise de dramaturgi români sau străini sau în filme în care a jucat.

“Voi veni la New York cu lădiţa mea fermecată de roluri. O s-o deschid, sunt valori ale teatrului românesc, aşa că nu vă temeţi, nu o să deschid la New York cutia Pandorei. Spectatorii se regăsesc în unele dintre personajele mele. Mi-a făcut mare plăcere când cineva mi-a zis: «este exact ceea ce aveam nevoie». Eu am impresia că nu cunosc numai sufletul femeii, ci şi pe cel al bărbaţilor. Simt oamenii şi sunt foarte sensibilă la ceea ce se întâmplă în jurul meu. Unul dintre marii regizori cu care am lucrat, David Esrig, îmi spunea: «Rodica, dacă vrei să te simţi bine în viaţă, dacă vrei să ai succes, gândeşte numai la ceea ce ţi-ar plăcea să faci. Lasă-te pe aripile visului»”. Actriţa va interpreta roluri din Caragiale, din Vlad Muşatescu.

Rodica Popescu Bitănescu, de o voioşie explozivă

După comediile “Cinci femei în tranziţie” şi “Încă e bine”, Rodica Popescu Bitănescu a scris şi regizat piesa, cu un titlu paradoxal, “Viaţa de cimitir” (comedie romantică), pentru un spectacol de umor negru şi de thriller comic care amestecă, spre hazul continuu al spectatorului, în spirit carnavalesc, personajele de pe lumea aceasta şi lumea cealaltă. Piesa s-a jucat şi se joacă cu mult succes la Teatrul “Ion Creangă” şi în sala de teatru de pe strada Lipscani şi, deşi nu are nici un decor complicat şi nu presupune folosirea unor tehnologii de scenă costisitoare, se joacă de mai mulţi ani cu sala plină, în condiţiile unui spectacol sold out.

Doamna cu coasa, cu siguranţă, va face publicul să râdă la New York.

Actriţa are un umor ce nu oboseşte nici o clipă. Invitată să joace spectacolul pe o scenă din ţară, actriţa, care creează o bună dispoziţie generală, indiferent de rolul pe care-l joacă, şi-a ameninţat publicul, din postura ei de Doamna cu coasa de pe scenă, că va veni să-l ia pe spectatorul cu celularul lăsat deschis. Un hohot uriaş de râs a urmat acestei replici spontane. Şi ropote de aplauze în mijlocul spectacolului “Viaţă de cimitir”. Atenţie, deci, la celulare!!!

Rodica Popescu Bitănescu în Gaiţele, alături de Florina Cercel şi Ileana Stana Ionescu

Comedia aceasta romantică nu are nimic morbid. Dimpotrivă. E o piesă optimistă, o invitaţie la bucuriile existenţei şi la iubire, la adâncirea relaţiilor dintre cei care fac parte din aceeaşi generaţie, familie şi grup de prieteni, sub semnul speranţei în bine, de dragul frumosului şi iubirii.

Distribuţia spectacolului este formată din Rodica Popescu Bitănescu, în rolul doamnei cu coasa, Radu Solcanu, tânărul viu, Ioana Mărcoiu, tânăra fată care a murit, Irina Cărămizaru, tânăra vie, Răzvan Hîncu, bunicul de pe lumea cealaltă. Regizor tehnic, sufleur, sonorizator, maşinist şi recuziter este Mircea Ştefan Bitănescu.

În Cinci femei în tranziţie

În data de 21 februarie, de la 7 PM, la Sala Auditorium a ICR New York va avea loc un spectacol susţinut de Rodica Popescu Bitanescu, în roluri celebre de comedie din galeria dramaturgiei naţionale.

Celelalte două evenimente de la New York sunt programate pentru 22 februarie, la ora 7 PM la “150 Public School Auditorium” (40-01 43 Avenue, Sunnyside, NY 11104) şi 23 februarie, 5 PM, în dialog cu membrii Cenaclului Literar ”Mihai Eminescu”, la restaurantul “Bucharest” (4345 40th St, Sunnyside, NY 11104).

Rodica Popescu Bitănescu, la New York

Actriţa va aminti şi va povesti invitaţilor care o vor primi în Sala Auditorium de la New York de rolurile jucate de ea în filmele “Ministerul comediei”, “Tăticul”, “Patima”, “Avocatul”, “Secretul lui Nemesis”, “Căsătorie cu repetiţie”, “Coana Chiriţa”, “Harababura”, “Colierul de turcoaze”, “Premiul întâi”, “Iarba verde de acasă”, “Ciocolata cu alune”, “Dumbrava minunată”, “Sosesc păsările călătoare”, “Am o idee”, “Aripi de zăpadă”.

Un afiş sugestiv ne-o înfăţişează cu părul strâns într-o fundă uriaşă de interior domestic, de parcă Rodica Popescu Bitănescu nu şi-ar fi schimbat la cabină ţinuta de casă cu rochii teatrale. Când a răspuns pozitiv la invitaţia de a susţine un micro-turneu la New York, nu a uitat să precizeze că nu are nevoie de decoruri complicate, valize cu costume şi zeci de truse pentru machiaj. “Doar de mine şi de colegii mei din distribuţie am nevoie şi de micro-regia tehnică!!! Şi de un avion care să ne treacă Oceanul.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.