Români care au făcut istorie. Știați asta despre Ioan Cantacuzino?

Pe 14 ianuarie 2024 se împlinesc 90 de ani de la moartea savantului Ioan Cantacuzino.

Profesorul Ioan Cantacuzino a fost medic şi microbiolog, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală. Bustul savantului român este aşezat în holul principal al sediului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de la Geneva, între cele zece ale personalităţilor de excepţie din medicina globală.

Ioan Cantacuzino s-a născut la 25 noiembrie 1863, la Bucureşti. A urmat atât studiile liceale (Liceul „Louis le Grand”), cât şi pe cele superioare la Paris – filosofie (1882-1891), ştiinţe naturale (1886-1891), medicină (1887-1894). A obţinut titlul de doctor, cu teza „Recherches sur le mode de destruction du vibrion cholerique dans l’organisme” (”Cercetări asupra modului de distrugere a vibrionului holeric în organism”), potrivit istoricului prezentat pe www.spitalul-cantacuzino.ro. A fost asistentul biologului rus I. Mecinikov (1845-1916), laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1908, care a lucrat, la Paris, la Institutul „Pasteur”. Profesorul Cantacuzino va păstra, de-a lungul timpului, o legătură ştiinţifică strânsă cu celebrul institut, fapt deosebit de benefic pentru instituţia cu acelaşi profil pe care o va crea mai târziu în România, notează un articol dedicat savantului publicat pe pagina https://federatiasanitas.ro/.

 

La întoarcerea în ţară, în 1901, este numit profesor de medicină experimentală la Facultatea de Medicină din Bucureşti, unde a fondat în acelaşi an „Laboratorul de medicină experimentală”. Acest laborator a avut drept sarcină, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, prepararea serurilor antistreptococic şi antidizenteric, în 1904, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească, aminteşte site-ul Institutului Cantacuzino – https://cantacuzino.mapn.ro/. A condus catedra şi laboratorul aferent din cadrul Facultăţii de Medicină până la moartea sa, în anul 1934.

Între 1908 şi 1910, a ocupat funcţia de director general al Serviciului Sanitar din România, organizând servicii sanitare la standarde înalte în opt judeţe şi laboratoare de bacteriologie în principalele judeţe ale ţării. În timpul mandatului său, în 1910, a fost adoptată o nouă Lege Sanitară, cunoscută şi ca „Legea Cantacuzino”, potrivit https://federatiasanitas.ro.

A desfăşurat o amplă activitate de cercetare privind vibrionul holeric şi vaccinarea antiholerică, imunizarea activă împotriva dizenteriei şi febrei tifoide, etiologia şi patologia scarlatinei. În cel de-al doilea Război Balcanic, armata română s-a confruntat cu o epidemie de holeră, pe care profesorul Cantacuzino a reuşit să o învingă. Pe baza cercetărilor sale, a creat o metodă de vaccinare antiholerică, folosită şi în zilele noastre în ţările unde se mai semnalează cazuri de holeră. Vaccinarea antiholerică masivă realizată de profesor în 1913 este cunoscută ca ”Marea experienţă românească”.

 

Sub conducerea lui, în Laboratorul de medicină experimentală s-au pregătit vaccinuri contra tifosului exantematic, difteriei, meningitei. A organizat prima campanie anti-malarie din ţara noastră.

După încheierea Primului Război Mondial, s-a ajuns la concluzia că sistemul sanitar are o contribuţie strategică pentru ţară. În urma demersurilor lui Ioan Cantacuzino, a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. Experienţa războiului şi personalitatea lui Ioan Cantacuzino au avut un rol important în decizia înfiinţării acestei instituţii, subliniază https://muzeu.unibuc.ro/. Institutul a purtat numele profesorului Cantacuzino încă de la înfiinţare, pe când profesorul avea 58 de ani, dovadă stând Decretul nr. 3068/1921 pentru promulgarea legii privind crearea instituţiei: „Domnul Doctor Ion Cantacuzino, profesor de medicină experimentală la facultatea de medicină din Bucureşti, se confirmă de Noi pe ziua de 1 Aprilie 1921, în postul de Director ştiinţific şi administrativ al Institutului de Seruri şi Vaccinuri ‘Dr. I. Cantacuzino’ de pe lângă Ministerul de Interne (Direcţiunea Generală a Serv. Sanitar)”.

Inaugurarea Muzeului ‘Profesor Ion Cantacuzino’, eveniment organizat de Institutul Cantacuzino şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naşterea academicianului Ion Cantacuzino, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală.

 

În cadrul Institutului de Seruri şi Vaccinuri din Bucureşti au funcţionat mai multe servicii pentru realizarea diferitelor seruri şi vaccinuri (antitoxice, antimicrobiene, împotriva tuberculozei – BCG) sau pentru alte necesităţi (patologie veterinară, analize medicale, parazitologie). Datorită profesorului Cantacuzino, România a fost a doua ţară din lume, după Franţa, care a introdus în 1926 vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Guerin), având germeni cu virulenţă atenuată, pentru vaccinarea profilactică a nou-născuţilor împotriva tuberculozei. Tot în institut se afla şi o bibliotecă cu peste 30.000 de volume şi 350 de periodice în diferite limbi de circulaţie internaţională şi dintre cele mai recente pentru mijlocul anilor 1930. La bibliotecă au avut acces studenţii Universităţii din Bucureşti şi specialiştii din institut, mai aminteşte sursa citată anterior.

 

A făcut parte din guvernul condus de Nicolae Iorga, ca ministru al Muncii, Sănătăţii, Ocrotirii Sociale (18 aprilie 1931 – 31 mai 1932). În timpul mandatului de ministru, a elaborat Legea reglementării muncii în porturi şi a finanţării luptei contra tuberculozei din beneficiile Loteriei de Stat, se arată în volumul ”Guverne şi guvernanţi (1916-1938)”, autori Ion Mamina şi Ioan Scurtu (Bucureşti, 1996).

Ioan Cantacuzino este autorul unor lucrări fundamentale şi cu privire la descoperirea imunităţii celulare şi umorale, asupra sensibilităţii şi lipsei de imunitate a organismului faţă de scarlatină. A creat noţiunea de imunitate prin contact.

A fondat publicaţii de specialitate prestigioase: ”Revista Ştiinţelor Medicale” (1905), ”Annales de Biologie” (1911) şi ”Archives roumaines de pathologie experimentale et de microbiologie” (1928).

Activitatea sa medicală şi ştiinţifică este recunoscută atât în România, cât şi în plan internaţional: a fost distins cu titlul de Comandor al Legiunii de Onoare (1917), a devenit membru titular al Academiei Române (din 1925), membru în Comitetul de Igienă al Ligii Naţiunilor (1923), membru al societăţilor de Biologie, de Patologie Exotică şi al Academiei de Ştiinţe din Paris. A primit titlul de Doctor honoris causa din partea mai multor universităţi – Lyon (1922), Bruxelles (1924), Montpellier (1930), Atena (1932) şi Bordeaux (1934).

A format generaţii de studenţi la Universitatea din Bucureşti, viitorii specialişti care au asigurat un sistem de sănătate mai bun pentru ţară. După înfiinţarea Institutului de Seruri şi Vaccinuri, studenţii au putut efectua lucrări practice prin care îşi puteau completa cunoştinţele teoretice pe care şi le însuşeau la Facultatea de Medicină.

 

A decedat la 14 ianuarie 1934, la Bucureşti. Credincios până în ultima clipă activităţii de cercetare pe care o desfăşura în cadrul Institutului de Seruri şi Vaccinuri, profesorul dr. Cantacuzino a cerut, prin testament, să fie înmormântat în cripta institutului, dorinţă care i-a fost îndeplinită, aminteşte https://federatiasanitas.ro/.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

21 de Comentarii

 1. un mare roman,un medic de exceptie ;a murit in urma unei bronhopneumonii,pentru ca a asistat la o procesiune religioasa in capul gol si ploaia inghetata l-a ‘executat’

 2. În primul rînd nu e român, e din familie ce-a subjugat românii.
  În al doilea rînd imunologia și patologia, ca toată microbiologia și, în cea mai mare parte, medicina, au luat-o pe căi greșite sau au fost deturnate de la bun încput. Oricum ar fi sînt în slujba celor ce conduc; cred că n-ați uitat ce-au făcut cu noi la plan-demie?
  „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” ( M Eminescu)

 3. Este cel care a semnat în numele României alaturi de Titulescu,Tratatul de la Trianon,poate cel mai important act din istoria noastră.

 4. comparati-l cu Strainu Cercel, Arafat si alti „virusologi” propagandisti ai firmelor straine de medicamente

 5. medic, ce istorie, voi stiti cat valoreaza terenul de sub Institutul Cantacuzino? Abia asteapta INVESTITORII STRATEGICI sa-l transforme in mall! Sii nu va trece mult timp…

 6. Această așa-numită teorie a „germilor” a adus o revoluție în medicină. A distrus medicina ca artă și nu a reușit să o restabilească ca știință. Asa, medicina s-a comercializat, iar boala și frica de boală au devenit virtuți și sunt exploatate sistematic pentru profit. Apoteoza lui Pasteur a subordonat rolul „medicului iubit” al cărui interes era bunăstarea pacienților, cu a producătorului de seruri și medicamente, al cărui singur scop este să utilizeze practicianul ca agent de vanzari. Una dintre trăsăturile izbitoare ale microorganismelor este variabilitatea formei lor, „polimorfismul”, care face identificarea – o condiție sine qua non a teoriei „specificității” – dificilă și explică numeroasele divergențe ale opinie. Cercetările despre variaţie şi mutaţie relevă un obicei al bacteriilor de a dobândi caractere noi atunci când sunt în medii noi. Există condiţii în care anumiţi germeni îşi modifică forma. Astfel, așa-numitul germen de holeră se poate schimba din vibrion într-o bacilar sau cocoid; dacă este crescut pe ser de sânge sau polizaharide agar-agar, bacilul difteric devine alungit, grupat sau ramificat; cei tuberculoși similar, iar antraxul crește pe măsură ce formează drojdii. „Vibrionul” poate deveni spirilla, ciuperca-rază trece printr-un stadiu cocoid și bacilar, iar cel difteric să fie lung, scurt, drept sau grupat. În ,,bulionul” obișnuit, bacilii tifoizi vor apărea într-o singură formă, dar în bulionul de vită carbolizat forma lor va diferi. Anumite „postulate” au fost stabilite ca esențiale pentru teoria germenilor. Ar părea că sunt vitale pentru teorie, totuși, chiar și o autoritate ca editorul The Lancet, admite că „trebuie să recunoaștem că toate aceste postulate sunt într-adevăr îndeplinite foarte rar, dacă sunt îndeplinite vreodată.. ”. Dogmatismul a luat locul logicii în ce privește teoria germenilor.

 7. Ioan Cantacuzino (cunoscut și ca Ion Cantacuzino, n. 25 noiembrie 1863, București – d. 14 ianuarie 1934, București) a fost un medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală. A fost profesor universitar și membru al Academiei Române.
  Ion Cantacuzino urmează atât studiile liceale (Liceul Louis-le-Grand), cât și cele superioare (filosofie, 1882 – 1886, științe naturale, 1886 – 1891 și medicină, 1887 – 1894) la Paris. În 1895 obține titlul de Doctor în medicină cu teza: „Recherches sur le mode de destruction du vibrion cholérique dans l’organisme” (în limba română, „Cercetări asupra modului de distrugere a vibrionului holeric în organism”). După terminarea studiilor, lucrează în Institutul Pasteur din Paris ca asistent al lui Ilia Mecinikov în domeniul mecanismelor imunitare ale organismului.
  Întors în țară, este numit profesor de Medicină experimentală la Facultatea de Medicină din București (1901) și Director general al Serviciului Sanitar din România (1907). Datorită lui Ion Cantacuzino, România a fost a doua țară din lume, după Franța, care a introdus în 1926 vaccinul BCG pentru vaccinarea profilactică a nou-născuților împotriva tuberculozei. Ion Cantacuzino a fost membru titular al Academiei Române din anul 1925.
  Familia Cantacuzino este o familie boierească română, care a dat domni în Țara Românească și Moldova. Tatal sau, Constantin Cantacuzino (n. 1793 – d. 7 decembrie 1877, București), membru al familiei boierești Cantacuzino, a fost caimacam al Țării Românești între septembrie 1848 și iunie 1849.

 8. „-CE MAI PRODUCE -„INSTITUTUL CANTACUZINO”??? DE CE NU L-AȚI LĂSAT SĂ SE ODIHNEASCĂ?( DEH-TOT SE RĂSUCEA ÎN MORMÂNT-AUZI TU -CĂ FĂCEA PARTE DINTR-O FAMILIE DE „EXPLOATATORI A„RUMUNILOR” /., DECI E CLAR -PUSTIUL NE PAȘTE! DE TOATE FELURILE!

 9. Glorie romanilor patrioti si geniali ,prof.dr.Ion Catacuzino stind la loc de cinste slujindu-si neamul si Patria.
  A trebuit sa vina un Ponta,un Klauss,un NATO si o UE sa ne deposedeze de sanatatea publica, luind-o in „custodie”ca pe o „strategie” a lor!
  Rusine regimului de dupa 89,in prezent se lauda cu nerusinare cu ceea ce au realizat inaintasii patrioti si geniali,ei distrugind fibra creatoare si patriotica si nationala a geniului popor roman !
  Va laudati cu Ion Cantacuzino, cu nerusinare desi ati dat la o parte realizarile sale pt.romani si nu pt.voi cei care profitati si distrugeti munca nobila a inaintasilor.Armata ,si interbelic si pe timpul postbelic,slujea poporul,nu ca acum regimuri straine,tradatoare!
  Din mormintul sau Ion Cantacuzino vede si se revolta ce ati facut dn institut,ce a ajuns,confiscat si comercializat de voi pusi de „strategii straini”,transformind sanatatea publica in arma vs.de control, vindutilor de neam si tara!

 10. „NO DA CÂND VINDEȚI „INSTITUTUL” VINDEȚI „ profesorul dr. Cantacuzino a cerut, prin testament, să fie înmormântat în cripta institutului, dorinţă care i-a fost îndeplinită,”

 11. A facut parte din admirabila pleiada de oameni de extrema valoare din perioada interbelica, fenomen pe care Romania nu-l va mai avea in vecii vecilor, amin.
  Acum se poarta mediocritatea in toate domeniile. Rar mai auzi de cineva mai rasarit……[Rumburak]

 12. Oare cum îi numeau românii pe cantacuzini?
  Citat: Familia Cantacuzino este o familie boierească română, care a dat domni în Țara Românească și Moldova. Familia pretinde că descinde din împărații Cantacuzini ai Bizanțului,[1] deși există și voci care contestă această perspectivă. Familia a fost cunoscută și sub apelativul depreciativ Șeitărești (var. Săitărești și Șăitănești,[2] (de la șăitan, șeitan, sin. diavol). gata

 13. @intox
  -cica un „mico-organism” banal ce se gaseste in apa raurilor
  poate avea ….28 de forme diferite!!!!!!!!!!!
  (stim,
  il identifica cu pcr la adeneu,
  alta vrajeala)

 14. Castelul Bran – Un alt fel de intepatura ‍♂️ Maratonul… – Facebook
  http://www.facebook.com › BranDraculasCastle › posts › un-alt-fel-de-intepatura…
  7 mai 2021 · Un alt fel de intepatura ‍♂️ Maratonul de vaccinare cu doze Pfizer BioNTech va fi deschis in fiecare weekend din luna mai, fara programare …

  mu-ha/ha!

 15. Există un concept de regenerare a țesuturilor folosind curent electric de nivel scăzut, dar nu este nimic nou, Dr. Robert Becker vorbea despre cercetările sale în regenerarea țesuturilor tăiate la reptile și amfibieni încă din 1985. Lucrarea sa monumentală stă astăzi ca un pilon de care sunt sigur ca aceşti cercetători au luat notă. Cititi cartea lui ,,The Body Electric: Electromagnetism and the Foundation of Life” de Robert O. Becker scrisă in colaborare cu Gary Selden. Universitatea Tuft are o tehnică foarte promițătoare numită ,,Genetically encoded, light-gated iontranslocators to control tumorgenesis” care a avut o rată de succes de 30%, cu mult mai bună decât chimioterapia, care are o rată de succes de aproximativ 2%, dar care, de asemenea, este un ,,tratament” care ar putea duce eventual la deces. Tehnica consta in modificarea fluxului prin canalele ionice ale membranelor celulare pentru a le schimba polaritatea electrică. Ceva la fel de interesant pe care l-au descoperit și mult mai șocant, dar în mod pozitiv, a fost că anumite părți de țesut sau chiar părți întregi ale corpului uman, pot fi stimulate să se formeze spontan si intenționat în zone care anterior nu le credeau capabile să le susțină. Prin replicarea gradienților tensiunii electrice asociati cu plasarea normală a organelor în corp, se poate induce creșterea unui nou organ. Pentru pasionati, gasisti aceste date in studiul ,,Changes in Bioelectrical signals Trigger Formation of New Organs” sau pe pagina Tufts University

 16. @CALIN,
  LIPSA de Informare COMPLETA duce la … Inadecvarea la Situatie, adica – mai simplu – la PROSTIE …

  Familia Cantacuzino a ajuns in Tara Romaneasca prin Casatoria lui Constantin Cantacuzino, Nobil GREC, chiar descedent din Familia Imperiala Cantcuzino cu Doamna Elina, din Familia Basarab …
  NU are nici o relevanta faptul ca Stramosii cuiva au fost MARI.
  NU este obligatoriu ca Urmasii sa fie la Fel de mari
  Dar, in acest CAZ, acest Constantin a fost un Individ capabil si laLocul lui, si NU a „subjugat” Romani, mai mult sau mai putin decat Boierii ROMANI, autohtoni.
  UNii dintre acesti Greci de Origina au DEVENIT mai Romani decat DestulDeFoarteMulti Boieri bastinasi, fiind SI Persoane cu Cultura Bizantina REALA.
  A avut Copii destui siacestia Persoane capabile:
  Stolnicul Constantin Cantacuzino, cel cu Istoria Romanilor.
  Serban Cantacuzino, DOMN de la 1678 la 1688.
  Acesta era un Individ INALT, de cam Doi Metri inaltime si care punea pe Martolohgii Bulgari sa FURE Haraciul in Drum spre Stambul si cand veneau Ceausii Turci sa reclame, ZBIERA la ei de se KKau pe Danshii … 😊
  In Timpul Domnei lui a fost tiparita BIBLIA in Limba ROMANA !
  La Asediul VIENEI, din 1683 i-a ajutat pe Austrieci sa SCAPE, aruncandu-le PAINI peste Ziduri si sabotand Sarcinile MILITARE date de Turci, ii informa DIN Tabara Otomana.
  CONTINUARE

 17. CONTINUARE
  DACA ar fi stiut CE NE vor face Urmasii JAVRE ale Austriecilor de ATUNCI …
  Ar fi trebuit sa stie, cu CIE are de a face, data fiind UCIDEREA lui Mihai Voda VITEAZUL, comandata de Imparatul CAZATURA Austriac, Rudolf la Doilea, dus de Trompa-i de Dobbitock de Partea A RA a „Catolicismului”, Cunoscatorii STIU CE vreau sa insinuez far’ de Rusine si CINIC … 😊, pen’ca AM DREPTate, vezi ULTIMA Magarie AntiCRESTINA comisa de … 😊 PAPA, cu BineCUVANTAREA pentru LGBTQ …
  Succesul pe TOATE Planurile ale acestei familii in Muntenia, le-a adus SI Pieirea UNORA dintre Cantacuzini, din Invidie.
  Constantin TATAL, a fost descapatanat de un Ghica Voda, la Instigatia a doi Boieri.
  Serban si Fratele sau mai mare, Draghici au trebuit sa fuga, sa se ascunda in Paduerea din Dealul Cotrocenilor de azi, sa se „cotroceasca” in Limbajul Vremii …
  Constantin Brancoveanu a fost Fiul Doamnei STANCA, SORA cu Serban si Draghici.

 18. Dar, AltCEVA voiam sa scriu,inspirat de CARIERA Stiintifica a Dr. Ioan CANTAZCUZINO.
  Acesta a fost un Individ de Exceptie.
  Dar, daca NU era Boier, deci cu Avere, NU puea sa devina Ceeea CE a devenit!
  CATI „Ioani Cantacuzino” am pierdut in TOATE Domeniile ?
  De CE au Importanta ENORMA in Istoria si VIITORUL unei NATII:
  – Cautarea Stiintifica a TUTUROR Indivizilor POTENTIAL capabili, adica Talentati si Destepti
  – CRESTEREA lor, prin Facilitati MATERIALE si Sociale, plus Promovarea lor prin LAUDA si PREMII de cand sunt Copii, pentru Stimulare personala!
  – SELECTIA lor si Punerea in Functii de catre un Sistem DePersonalizat SI DePoliizat, Sister imaginat cu Grija, INSTITUTIONALIZAT, care sa continue, indiferent de Accidentele Istoriei
  DE CE propun ASTA ?
  De peste 50 de Ani … 😊
  Pentru ca in OriCARE Popor exista in Mod Obiectiv un Numar LIMITAT de Indivizi Talentati si Desteoti.
  CINE „spune” ASTA ?
  La Nivel de Bun Simtz BOBULAR, este evident, numai Narozii NU vor sa creada … 😊, stiu ei DE CE 😊
  La Nivel de STIINTA, NE spune raspicat, numai sa vrem, sa vedEM
  CURBA DISTRIBUTIEI NATURALE A LUI GAUSS,
  a lui LAGRANGE, a lui … 😊 am uitat pe al Treilea si NU il gasesc pe Google, poate-l stie Careva, crez’ca MONGE.
  Aceasta Curba are Forma unui Clopot, perfect Simetrica fatza de o Axa Vertcala, care-i trece prin Motz.
  NU pot sa o redau AICI,din Motive de Format, SOFT …
  Se gaseste pe Internet, CINE ese interesat sa deschida o Pagina separata.
  Pe Axa Orizontala, de la Stanga la Dreapta se masoara diversi Parametri PERSONALI: IQuu’, Inaltimea, Marimea … 😊TROULLEI, etc.
  CONTINUARE

 19. CONTINUARE
  La un anume Punct pe aceasta Axa Orizontala (ABSCISA, Axa „X”ilor), OriCARE ar fi acesta, se duce o Linie Verticala si, in SUS, unde taie Curba, se afla astfel
  NUMARUL de Posesori ai acelei Marimi X , oriCARE ar fi dansa, Inaltimea Corporala, Marimea Troullei, Iquu’ … 😊
  Este clar ca la Stanga Extrema se afla GRUPA Cretinilor si imediat Grupa Idiotilor, din Frricire o Zona MICA … 😊
  Este ZONA cuprinsa intre Partea STANGA Extrema, Curba lui Gauss in acea parte si Axa Orizontala. Urmeaza:
  – Zona SubMediocrilor
  – Zona STANGA a Mediocrilor
  – Zona DREAPTA a Mediocrilor, deci CEVA mai Destepti decat Stangacii
  – Zona Desteptilor
  – Zona Geniilor
  Zona Geniilor DREAPTA Extrema este PERFECT Egala ca Marime cu Zona Cretinilor, a din STANGA Extrema … 😊
  Asadar Desteptii SI Geniile sunt in Mod Natural si Obiectiv in Numar LIMITAT intr-o Multime de Indivizi de la 1000 de Indivizi in sus.
  Deci, carevasazica, o tara ca A NOASTRA, al Carei DESTIN a fost Strambat, Rasucit, Chinuit de O Istorie UNICA in Rautatea Danshii, Rautate pusa in Lucrare SI in „Prezentuu’ Actual” de catre Multimide LIFTE Interne si Externe,
  NU IS MAI POATE PERMITE SA II SCAPE NICI UN SINGUR INDIVID DREPTAC SUB CURBA LUI GAUSS.
  Fie ca vor, fie ca NU vor acei Indivizi, Drepatcii lu’ GAUSS, STATuu’ Roman, DACA vrea sa mai traiasca TREBUIE sa inventeze URGENT un
  Sistem de Cautare, Crestere, Selectie a „CADRELOR” in TOATE Domeniile, CARE sa fie PUSE UndeTrebuie
  Cu CelPutinTotAtata Inversunare cu care NE sunt PUSE „cu Pumnii si Picioarele” de catre Neamuri NAROADE din Troulle STRAMBE, AJUTATE precum COZILE de Topor de catre LIFTELE definite imediat mai JOS, TOOOOOOATEEE, To’arashi Felurile de Cazaturi UMANoide, Plescainde din CURuu’ DREACuu’, The CaCAPs … 😊

 20. CONTINUAREA CONTINUARII
  DEFINITIE PRECISA, SA NU SE INTERPRETEZE …
  LIFTA inseamna in Mintea mea, OriCARE Individ UMAN(oid) de OriCE Natie, de OriCE Culoare a Pielii, ROMAN (ReNegat, desigur ..) sau STRAIN,
  CARE – invatzat de DRACuu’ – Ta-suu’ uraste far’ de Motiv pe Romani per Ansamblu, ca NATIE si ii spurca mereu cu Dejectiile sale de URA Statuta, Putrefacta si NonEvacuata pe Caile Normale ci, reversata in SUS si evacuata pe GURA!
  Pe SCURT, OriCare Individ ScurtCircuitat (cu Sigurantzele SARITE sau ARSE definitiv) la „CirbomFlexeruu’ Creierului”!
  Ii stiti, misuna, colcaie, viermuiesc, clocotesc de Ura Naroada, Otravita far’ de Leac avand CaCAPi de Lista pe Marele sCURs, AXON, QWE, etc.
  Uite, LE am Si gasit o Denominatie potrivita, … 😊 CaCU … Mana IN „Cestie”… 😊: CaCAPi, The CaCAPs … 😊
  Germenii acestei IDEI mi-au germinat in MINTE inca de prin Anii’ 65-68, cand am renuntzat la a mai pezenta (Naivuu’ de mine …) la Conducerea PCR.
  Abia am scapat, ASHA de tare s-a marait printre Dintziii STRANSI, NU in Termenii de mai jos, da’ in ESENTZA astfel:
  „Ne invetzi TU, Studinte BOBOcel pe NOI, Partiduu’ CE si CUM sa facem?
  Pleaca Baaaa in Troullile Noastre de P’Atchilea”.
  Am Prezumtia ca SI ACUM, TOOOT, To’arashi ASHA GANDesc SI Boierii FOSTI Proletari …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.