Români prinși în infernul inundațiilor din Italia

De mai bine de 24 de ore nordul Italiei se află sub cod roşu de inundaţii şi intervenţie. Mai multe regiuni sunt afectate, din Piemonte şi Liguria până la Asti, iar sute de pompieri şi voluntari ai Protecţiei Civile au intervenit pentru asigurarea locuitorilor izolaţi. Plouă în continuare, iar meteorologii avertizează că situaţia este critică şi va rămâne aşa pentru încă 24 de ore.
Chiar dacă autorităţile au intervenit pe tot parcursul nopţii, un bărbat este de negăsit în zona Clot di Ciampiano, după ce podul pe care se afla a cedat în urma unei alunecări de teren.

În mai multe localităţi de pe lângă Torino şi Cuneo au fost închise şcolile astăzi, iar traficul, inclusiv în cele două mari oraşe, a fost parţial deviat ca măsură de precauţie. Peste 500 de oameni au fost evacuaţi, în toate provinciile afectate.

Numai în Torino locuiesc, oficial, 56.000 de români. Neoficial, sunt mai mult de 70.000. Nu sunt victime, dar pagube materiale sunt înregistrate şi în conturile lor. Mai multe fabrici şi-au suspendat astăzi activităţile, iar oamenii postează pe reţelele de socializare informaţii video şi poze din propriile oraşe.

„E dezastru, au închis şcolile din Carmagnola, o localitate la 30 kilometri de Torino. Ciamparino declară calamitate, e jale, încă toarnă cu găleata. Autorităţile se mobilizează exemplar, au pregătit spitalele, dar sunt şi ei speriaţi. Dacă iese Po, ne-am ars toţi. Cuneo, Savona și Genova sunt cele mai afectate oraşe, apa a ajuns în unele locuri şi la etajul unu”, povesteşte Liliana Solomon, o româncă rezidentă în Torino.

Râurile Tanaro şi Po sunt cele mai periculoase după ce au înregistrat creşteri record. Peste 6,15 pentru Tanaro şi peste 8,00 metri pentru Po. Un nivel ce depăşeşte cu mult limita de pericol.

„Eu ar fi trebuit să lucrez astăzi, dar au închis fabrica. Aşteptăm şi noi noutăţi, ne uităm pe reţelele de socializare şi ne minunăm. A fost un an cu ghinion pentru Italia, chiar dacă nu am fost de fiecare dată acolo în mijlocul dezastrelor, suntem afectaţi psihic. Cutremurele astea, tornadele, inundaţiile, ne-au terminat”, spune Ştefan P. din Cuneo.

La rândul său Sergiu Epure, din Pinerolo de lângă Torino, a povestit că „mare lucru nu e aici, dar pârâul Germanasca avea săptămâna trecută „două linguri de apă”, iar astăzi azi la mine la muncă ne-au chemat mai repede la vestiare și la 14:00 am plecat toți. Le era frică să nu rămânem blocați de vreo alunecare de teren. Mâine ne-au zis să nu venim.” „Suntem aproape blocaţi aici, dacă se închide şi ultimul pod, nu mai putem ieşi. Şcolile sunt închise de două zile..iniţial doar ieri, dar ne-au trimis mesaje să ţinem şi astăzi copiii acasă”, a mai spus bărbatul.

Nici Roma nu a scăpat de furia vremii, iar mai multe străzi au fost inundate. În presa din Peninsulă fenomenul e încă absent. Cotidianul a primit fotografii de la românii care locuiesc în capitala Italiei.

Renzi: Inundație „mai gravă decât în 2000”

La Torino a ajuns vineri şi premierul Italiei, Matteo Renzi, unde a convocat o reuniune de urgenţă pentru definirea zonelor de risc înalt şi a intervenţiilor imediate.
„Această inundaţie este la fel de gravă ca în 1994 şi mai gravă decât în 2000. Lucrările făcute în Piemonte au salvat zona de daune mult mai mari. Acum aşteptăm să se termine codul roşu. Gestiunea este impecabilă. În următoarele ore, Guvernul, când va primi din partea regiunilor cererile de cod roşu-urgenţă, va începe procedurile imediate pentru a constata daunele şi a dispune ajutorul şi susţinerea cetăţenilor acolo unde este nevoie”, a declarat Renzi.
Există o listă a lucrărilor imediate pe baza căreia se discută în acest moment. Două milioane de euro, atât apreciază Protecţia Civilă din Torino că ar fi necesari pentru reconstruire.
Cele mai afectate localităţi din Piemonte, potrivit ultimelor statistici: Bagnasco – unde locuiesc 70 de români, Carru – 83, Ceva – 163 şi Garessio – 51.


Sergiu Balaban Duck

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.