S-a rezolvat!

România a încasat banii de la Orange și Vodafone

Furnizorii de servicii de comunicații Orange și Vodafone au achitat fiecare marți, 31 martie, contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea licențelor pe care le dețîn în bandă de 2100 MHz. Astfel, ANCOM a prelungit licențele deținute de cei doi furnizori care sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Taxele de licență, în valoare totală de 60 milioane euro, sunt virate către bugetul de stat. În felul acesta s-a rezolvat, la limită, o situație care părea să lase bugetul de stat fără venituri de 60 milioane de euro pentru că nu se prelungeau licențele deținute de Orange și Vodafone. Licențele pentru banda 3G au fost date în 2005 pentru Vodafone și Orange cu expirare în 31.03.2020 și în 2007 pentru Telekom și RCS cu expirare în 05.01.2022. Este vorba câte două blocuri de 15 MHz și unul de 5 Mhz pentru fiecare operator în banda de 2100 MHz.

În cazul RCS&RDS și Telekom România Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilită la echivalentul în lei a 25 milioane de euro pentru fiecare. Cei doi operatori trebuie să achite taxa până cel mai târziu dată de 30 noiembrie 2021, după aceea urmând a fi extinse și licențele acestora.

ANCOM a propus cuantumul taxei pentru prelungirea licențelor existente în bandă de 2100 MHz printr-o consultare publică lansată în luna decembrie 2019. Nivelul taxei propuse de ANCOM și adoptate de către Guvern a fost determinat proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licențele Orange și Vodafone și echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licențele RCS&RDS și Telekom România Mobile Communications.

Hotărârea Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licență pentru prelungirea unor licențe de utilizare a frecventelor radio și a condițiilor privind efectuarea plății a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 258/30 martie 2020.

Orange, Telekom și Vodafone utilizează bandă de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Doar atat? A calculat cineva cati abonati si cate cartele praypall vand lunar si anual sa stabileasca suma ce revine bugetului de stat sau e pomanageala politica prin numirea plasatilor habarnisti?! 30 mil euro este mica parte din afacerea cu cartele, la cartela de 5 euro platesti 1 euro la pret de cel putin 6-7 lei, inmultiti 5€ X 6-7-7,5 lei= cel putin 30-35-38 lei pe luna la reincarcare cartela! In mod normal, pretul cartelei trebuie sa fie in lei si nu calculat pe baza euro la pret mult mai mare decat conversia zilei la BNR!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.