România ar putea relansa producția de apă grea

Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a lansat o licitație pentru studii de fezabilitate și fundamentare în vederea preluării fostei uzine Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), aflată în faliment din 2016. Această decizie vine după o perioadă de evaluare a capacităților de producție a apei grele, utilizată pentru răcirea reactoarelor CANDU și în diverse aplicații industriale.

Cu o valoare estimată de aproape 6 milioane lei, achiziția include realizarea unui studiu de due diligence și a unui plan de reoperaționalizare a fluxului tehnologic de producere a apei grele. De asemenea, Nuclearelectrica intenționează să preia și administrarea rezervelor strategice de apă grea de la Administrația Națională a Rezervelor de Stat (ANRSPS) și Centrul Național de Management al Apei Grele (CNMAG).

În paralel, compania a încheiat un memorandum de înțelegere cu Laurentis Energy Partners, filiala Ontario Power Generation, pentru a susține colaborarea în domeniul producției și furnizării de apă grea. Totodată, Nuclearelectrica urmărește înființarea unui punct de lucru la CNMAG în Mehedinți pentru a sprijini această activitate strategică.

Deși producția de apă grea la Romag Prod a fost oprită în 2015, stocurile existente sunt vândute pentru a acoperi datoriile RAAN. Proiectul vine în contextul în care apa grea, pe lângă utilizarea sa nucleară, este din ce în ce mai căutată în industrii precum farmaceutica și electronica de vârf.

Recomanda 6
Cosmin Pam Matei 5100 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. este imposibil pt ca nu avem specialisti…S-ar putea ca CET Iernut, Azomures sau Apa grea sa se porneasca, ca inoxul nu rugineste, dar de unde aduc ingineri, operatori cu experienta, pt ca H2S nu iata cum spui. Iar o flansa ne etansata bine devine mortala…s-a intamplat in ’89 in alt colt de tara…din bravura unui maestru care a vrut sa porneasca o instalatie la ora 5 dimineata. Tragedie destin…oricum incalcase dispozitia de pornire numai in schimbul I. dar cred ca ar fi fost doar alt operator, eroarea a fost la etanseetate. Asta inseamna constiinta efectuarii corecte a unei etansari. 19 ani ajunsi la cer…

  2. Hidrogenul sulfurat daca ar fi liber in aer, din rezervoare, ar putea lasa fara viatza cca 2-3 judetze. Accidente s-au intamplat shi in trecut minore, cu toate ca au fost mortale. Ceashka care a scos Romania din evul mediu, chiar vorbea de retehnologizare dupa achitarea in mod unic mondial a datoriilor cu dobanda cea> de la tov.Roths child ce l-a momit pe tzaran cu studii economice ca totzi poolitrucii lui, a neglijat fibra romanilor, iar acum noii nomenclaturishti ca sa ascunda patimile natziei, ne scot ochii cu HO-ul lor, ca sa ramane veshnic la putere. Ex. cel mai bun este educatzia=invatzamantul romanesc unde scot istoria, etc, ca sa ne explice chestii de ale lor politice, samd.
    O zi una.
    Con
    P.S. Eshec a fost centrala pe shisturi bituminoase de la Anina, unde cand s-a intrat in probe s-a cheltuit > curent penntru pomparea apei cca 400 metri la deal, fiind de fapt un rateu. Numai Japonia shia permis asha ceva dar aveau tehnologii avansate, shi nu o aveau pe coana Leana

  3. Nu Romania ci corporatiile straine care o vor prelua, daca nu, in cel mai rau caz, va fi luata de securisti si vanduta la fier vechi, pentru terenul liber. Ceea ce fac de 35 de ani!

  4. ChimiZd cu 2 perfect_micționări la CEPECAca !
    O ții langa-talanga cu nanocipurile, da’ n-ai auZit de Water Memory Theory (Montagner, Benveniste), măR🤣g…

  5. Apa grea se foloseste ca moderator la centralele atomice. Tot ca moderator se poate folosi si grafitul (bare), cum folosesc rusii……[Rumburak]

  6. Dupa inventia dlui Calin Georgescu, ar trebui ca in aceasta apa grea, care nu e H2O ci D2O – ca are Deuteriu, sa se introbage si niste nanocipuri inventate de marele nostru politician si ganditor……[Rumburak]

  7. Pina nu bagati in puscarie pe aia care au dus la falimentul uzinei de apa grea( cea mai pura din lume), nu faceti nimic. Cine a dat primul ordin de cumparare de apa grea de la altii, sa raspund. Iar canadienii sunt niste banditi, nu mai colaboreaza cu noi ca pe timpul lui Ceausescu, acum nu mai respecta nimic.

  8. Cei care au oprit fabricarea Apei Grele în România se numesc = prosti sadea sau trădători de Tara .

  9. Ar putea , da nu ,, vrea (editat) ,, de la Bruxelles prin reprezentanții fără număr de la București !

  10. Sute de tone de Cu , Al , inox etc . = FER VECHI . Ce studiați fezabililor cu 6 mil. lei paralei ? Rața cu ciocu-n dos ? Orice instalație care folosește apă demi după zile , nu ani descărcată, ESTE FER VECHI , corodată dacă știți ce e aia . Această uzină – o investiție uriașă , construită sub comanda E. Ceaușescu ( poate o impostoare , dar nu ȘI o trădătoare ca voi ) , ca și Termocentrala HALÂNGA -de care e condiționată tehnologic( de care voi habar n-aveți) și-a justificat ECONOMIC ȘI STRATEGIC , costurile. *STRATEGIC , pt. asta ați distrus-o , ca și toată industria , la comanda stăpânilor externi .

  11. Nuclearelectrica va cumpǎra o nouǎ uzinǎ de apǎ grea, fiindcǎ așa vor concluziona „studiile”, o va instala pe ruinele celei distruse, va prelua rezervele și administrarea lor de la stat dupǎ care va fi cumpǎratǎ de evreii care conduc lumea și vom rǎmâne și fǎrǎ energie nuclearǎ naționalǎ.

  12. Ok, dar ce faci de ai apă grea ? De ai uraniu imbogățit, Te apuci de fabricat bombe atomice ? Ai călcat pe urmele iranului ? Nu știu de chiar e o cale de urmat.. Mă gîndesc că ești in criză de energie.. Ai prețuri astronomice și restanțe la furnizori,. Deci prima grije a oricărui guvern responsabil este energia,. nu armele./ La o adică poți construi o centrală nucleară la standarde moderne cu risc redus ?? Nu cred.. Atunci cum explici, care este argumentul de a produce apă grea ?

  13. Ha, ha! Ar putia, cum nu!?… Dicăt că pintru aiasta ar trăbui ș’ să vria. Or’ să hie lăsată să vria…

  14. o data se vede ca ne conduc DOTORII neosocialisti. Inchidem minele, apoi le deschidem, inchidem termocentralele, apoi le deschidem, inchidem combinatele, apoi ne cacaim sa le deschidem.
    Intre timp acestea sunt invechite, furate si in mare lipsa de specialisti.
    Stie cineva ca un specialist se formeaza in minim 10 ani, daca are de unde sa invete?..
    Politicienii si nu numai ei, ar trebui sa ia mana de pe latura industriala, ca prin consilierii lor habarnisti au facut-o tandari!

  15. dar s-a ”rupt” lantul tehnologic dupa ’89 prin distrugerea combinatelor care-i livrau materia prima…daca ar gasi o sursa la fel de buna ca in anii ’80,

  16. Era pe stoc pentru 3 grupuri din care functioneaza numai 2. Nu le-o cumpara nimeni, e numai pt tehnologie CANDU si canadienii produc si ei .
    Initiativa directorului pensionat/reangajat Titi Paunoiul? Va mananca banii de pomana!

  17. este totusi un combinat ..de o valoare deosebita…nun cred ca nu au efectuat o conservare pentrun repornire …suntem noi risipitori daaa imbecili …nu cred..SUCCES DOMNILOR..

  18. Tocmai din 2015, de 10 ani a fost resursă de furat financiar de căpoși și acum, după ce i-au băgat Georgescu în priză, incep sa grohaie și clanurile infractionale organizate politic în cei 35 ani? Nu fac nimic, este un exercițiu de imagine sa mintă cetățenii pentru a fi votați sa rămână în fruntea țării! Dispăreți dreacului, lichelelor, tara și majoritatea cetățenilor s-au saturat de voi distrugătorilor mincinosi.

  19. Este o enormitate!Dupa 10 ani de paragina este absolut imposibil sa se reporneasca vreo unitate de productie a apei grele,cu utilitatile aferente,mai ales ca au inceput sa taie din ele.Poate,prin absurd,sa poata fi repornita vreo linie de distilare,dar nu cred ca mai au sursa de agent termic viabila.Si,nu in ultimul rand nu mai exista personal calificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.