România bate campioana mondială şi merge în sferturile de finală

Golănie de judeţ la un campionat mondial. O gafă monumentală a antrenorilor era să ne coste victoria. Cum putem prinde turneul preolimpic. Galeria a fost de nota 10.

O „altă „Românie”

România a obţinut o victorie de prestigiu, învingând cu 25-22 (13-8) campioana mondială în exerciţiu, Brazilia, şi s-a calificat în sferturile de finală. După 2 ediţii (2011 şi 2013) când am ieşit din optimi, România se află din nou între primele 8 echipe la un campionat mondial. Am văzut duminică seara o cu totul altă Românie decât în meciurile din grupa D (ne referim la meciurile cu echipele „adevărate” – Spania, Rusia şi Norvegia). Fiind un meci de totul sau nimic, banca tehnică a României a renunţat la „experimente” şi nu a mai riscat introducerea în teren a unor jucătoare care nu aveau ce căuta în lot: Crina Pintea, Patricia Vizitiu, Luciana Marin sau Laura Chiper. De această dată am văzut mai multă determinare la fetele noastre, iar unele veterane care au evoluat slab în celelalte partide, Brădeanu şi Nechita, au arătat că mai au ceva de spus în handbalul la cel mai înalt nivel. De asemenea, o altă veterană, portarul Paula Ungureanu a făcut cel mai bun meci al ei de până acum. Am văzut şi prima (după 5 meciuri !!!) mişcare inteligentă a antrenorului Tomas Ryde: a mutat-o pe Brădeanu din centru (unde a jucat slab) pe poziţia de inter dreata (unde Geiger a avut evoluţii oscilante) şi a jucat mai mult cu Eliza Buceschi pe centru, băimăreanca, în formă bună, dinamizând jocul la linia de 9 metri în atac. Şi tot în acest meci am văzut în sfârşit extremele renunţând la a mai sta nemişcate în colţul terenului, Elisei şi Nechita venind destul de des la combinaţii cu interii şi cu centrul.

O prim repriză de vis

Prima repriză a aparţinut în totalitate echipei noastre. Am deschis scorul şi nu am mai cedat deloc conducerea. În minutul 13:55 am avut pentru prima oară 2 goluri avans (5-3), în minutul 20:56 ne-am desprins la 3 goluri (10-7), am avut 11-7 în minutul 24:49 şi am intrat la cabine cu 13-8, diferenţa de 5 goluri fiind făcută de Neagu care a înscris cu o aruncare de la 10 metri, când mai erau 2 secunde de joc. În primele 30 de minute ne-a ieşit totul şi am comis foarte puţine „erori neforţate”: o singură pasă la adversar şi 3 forţări în atac, iar de „vândut” fetele noastre au „vândut” (aruncări peste/pe lângă poartă, în blocaj, sau parate de portarul advers) doar 8 mingi plus un 7 metri ratat.

O gafă a antrenorilor era să ne coste scump de tot

Repriza a doua a fost în mare echilibrată, sud-americancele aruncându-se într-o disperată cursă de urmărire. „Frica de victorie”, o boală cronică a sportivilor români le-a cuprins pe fetele noastre în partea a doua a meciului, şi timp de 16 minute s-a mers relativ cap, la cap, distanţa pe tabela de marcaj alternând, când 3 goluri, când 4, o singură dată 2 goluri, pentru echipa noastră. În minutul 40:02 însă antrenorii României au comis o gafă de proporţii. Scorul era 20-17, fetele noastre erau în atac, şi exact în momentul în care Cristina Neagu a trimis o torpilă în poartă de la 10 metri, arbitrii au oprit jocul, pentru că antrenorii noştri au cerut time-out. O eroare monumentală. (Exceptând ultimele 2, 3 sau maxim 4 minute, când este vorba de un final pe muchie de cuţit, time-out se cere când echipa are o serie proastă, nu înscrie şi primeşte câteva goluri consecutiv. Şi, de regulă în astfel de cazuri, time-out-ul se cere în momentul în care echipa pierde un atac şi astfel se împiedică şi un contraatac al adversarului. Dar să ceri time-out când echipa este în atac, la mijlocul reprizei, este de neconceput. În plus respectivul time-out nici nu era necesar, pentru că nu o reclama cursul jocului, scorul fiind stabilizat, când 4, când 3 goluri avans pentru fetele noastre). Anularea golului a produs o explozie de bucurie în tabăra braziliană, ca şi când ar fi fost vorba de apărarea unui 7m. Ei bine, după acest time-out, fetele noastre au intrat în derivă şi s-a ajuns la 20-19 (minutul 50:21), după care am ratat un atac în superioaritate numerică, iar în minutul 51:59, Da Rocha a avut posibilitatea să egaleze, dar a tras slab la poartă şi Paula Ungureanu a apărat. Nu ştim ce s-ar fi întâmplat cu moralul fetelor noastre, dacă Brazilia ne egala. Ratarea egalării însă le-a afectat pe sud-americance şi ne-am dus la 3 goluri (22-19, minutul 55:18) şi chiar dacă s-au mai apropiat odată la un singur gol (22-21, minutul 57:02), nu au mai avut forţa să egaleze, scorul ultimelor 3 minute fiind 3-1 pentru fetele noastre. Pentru echipa noastră au înscris: Brădeanu – 7 goluri (din 10 aruncări), Neagu – 6 (12), Nechita – 5 (6), Elisei – 3 (4), Buceschi – 3 (9) şi Geiger – 1 (2). Paula Ungureanu a parat 9 mingi din 31 de aruncări la poarta noastră. Pentru Brazilia au înscris: Rodrigues – 5 (9), Armorin – 4 (7), Do Nascimento – 3 (5), Diniz, Silva, Piedade, Da Rocha – câte 2, Coppi, Arenhart – câte 1. În poartă, Arenhart a parat o aruncare din 8, iar „bucureşteanca” Pessoa, 7 aruncări din 20.

Să rămânem cu picioarele pe pământ

Victoria asupra Braziliei şi calificarea în sferturi de finală reprezintă indiscutabil un succes de marcă, mai ales că nimeni nu ne dădea vreo şansă. Să ne amintim că în ultima etapă, Brazilia şi Franţa s-au luptat pe viaţă şi pe moarte tocmai pentru a prinde România în optimi. Totuşi, trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ – deja au apărut voci care susţin că va fi o formalitate sfertul cu Danemarca – şi să observăm în primul rând că Brazilia a fost muzlt sub nivelul Rusiei şi Norvegiei, echipe care ne-au bătut fără drept de apel. A surprins şi modul în care braziliencele s-au apărat împotriva noastră. Deşi se ştia că Spania, Rusia şi Norvegia s-au apărat contra noastră avansat şi cu „jandarm” la Cristina Neagu (pe noi ne-a deranjat teribil), braziliencele au mizat pe 6+0 în zonă, alternând cu un 5+1 arhaic, cu jucătoarea avansată pe post de „fluturaş” la intercepţie şi nu cu marcaj strict la interul cel mai periculos, apriori Neagu. Acest sistem de apărare ne-a convenit de minune şi le-a permis celor 2 interi să-şi facă treaba. Nu în ultimă instanţă faptul că le cunoşteam foarte bine pe adversare, Fernanda da Silva, Ana Rodrigues şi Mayssa Pessoa joacă la CSM Bucureşti (şi tot la bucureştence a jucat până la 30 noiembrie şi Deonise Cavaleiro), iar Alexandra do Nascimento la HCM Baia Mare (unde în sezonul trecut a jucat şi titulara porţii, Bárbara Arenhart), a contat enorm în economia jocului. Toate aceste considerente nu ştirbesc cu nimic meritul fetelor noastre, dar nici nu trebuies excluse din ecuaţia victoriei. Tot cu picioarele pe pământ trebuie să rămână şi Alexandru Dedu, preşedintele FRH. Dedu a intrat telefonic după meci la Dolce Sport şi i-a urechiat pe toţi cei care au criticat prestaţia din grupă a fetelor noastre şi pe antrenori. Preşedintele federaţiei, un personaj căruia îi place ascunderea gunoiului sub preş, trebuie să înţeleagă că dacă nu ar fi existat critici virulente şi absolut justificate, poate lucrurile nu s-ar fi îndreptat şi la ora asta fetele s-ar fi aflat în avion spre Bucureşti.

Galeria din nou de nota 10

Pentru a 6-a oară, echipa României a beneficiat de o galerie de nota 10. În jur de 100 de suporteri veniţi din România (din judeţele Hunedoara, Braşov, Galaţi) dotaţi cu un întreg arsenal de făcut zgomot, au încurajat frenetic echipa noastră, Şi chiar dacă în tribune, cele trei toboşare care au făcut furori la meciurile din grupă, au cedat obiectul muncii unor bărbaţi mai puţini pricepuţi în a dicta „stroc”-ul, galeria română a surclasat galeria braziliană. De fapt, în tribunele Kolding-Hallen, din Kolding, dezolant de goale, s-au aflat doar suporterii celor două combatante.

O golănie de „judeţ” la mondialele din Danemarca

Conform programului stabilit încă de la tragerea la sorţi din vară, duminică 13 decembrie urmau să se dispute primele 4 optimi de pe partea de sus a tabloului (Olanda-Serbia, Spania-Franța, Ungaria-Polonia şi Rusia-Coreea de Sud), iar luni 14 decembrie, cele 4 optimi din partea inferioară a tabloului (Norvegia-Germania, Muntenegru-Angola, Suedia-Danemarca şi Brazilia-România). Ei bine, la solicitarea federaţiei daneze, s-a aprobat schimbarea programului şi a oraşelor de disputare a meciurilor. Astfel, doar meciurile Norvegia-Germania, Suedia-Danemarca şi Brazilia-România au fost „mutate” duminică, doar Olanda-Serbia desfăşurându-se normal. Aceste schimbări s-au făcut în special pentru ca Danemarca şi Norvegia să joace în oraşe convenabile. Clasările neaşteptate ale Danemarcei (locul 3 în grupă) şi Norvegiei (loc 2 în grupă) le-au dat celor două ţări prietene planurile peste cap, şi drept urmare, s-a ajuns la schimbări. Conform programului iniţial, Norvegia-Germania trebuia să se joace la Kolding, oraş aproape de graniţa cu Germania. A fost mutat la Frederikshavn, un oraş mult mai accesibil suporterilor norvegieni. Meciul România-Brazilia trebuia să se joace la Herning, dar aici a fost adus meciul Danemarca-Suedia, pentru ca gazdele să joace în faţa a 12.500 de spectatori. Iar România-Brazilia a fost expediat la Kolding. Este pentru prima oară când la un turneu final de campionat mondial se întâmplă aşa ceva, modificarea radicală a programului şi schimbarea locurilor de desfăşurare a unor meciuri, pentru ca echipa gazdă şi a ţării vecine să joace în faţa a cât mai mulţi suporteri.

Cum putem prinde un turneu preolimpic

Aşa cum am anunţat, una dintre marele mize ale acestui campionat mondial o reprezintă şi calificarea la JO şi la turneele preolimpice care se organizează în luna mai a anului viitor. Echipa care câştigă titlul mondial, se califică direct la „Rio 2016”. Dacă trofeul va fi câştigat de Norvegia, atunci finalista campionatului mondial merge direct în Brazilia, pentru că Norvegia este deja direct calificată în calitate de campioană europeană din 2014. Care sunt posibilităţile României:

– să câştige titlul mondial;

– să se califice în semifinale (în acest caz România va fi gazda unuia dintre cele 3 turnee preolimpice);

– dacă pierde cu Danemarca în sferturi, să ocupe în cel mai rău caz locul 7 (asta presupune să piardă semifinala pentru locurile 5-8 şi să câştige finala pentru locurile 7-8);

– dacă pierde cu Danemarca şi pierde ambele meciuri pentru locurile 5-8, şi Norvegia nu câştigă campionatul mondial (în ultimele 2 variante, România prinde turneu preolimpic, dar nu este cap de serie).

Celelalte rezultate din optimi

  • Norvegia – Germania 28-22 (15-10)
  • Danemarca – Suedia 26-19 (15-7)
  • Olanda – Serbia 36-20 (17-6)

Se cunoaşte un singur sfert de finală: Danemarca – România, meciul urmând să se dispute (dacă nu se mai schimbă ceva), miercuri 16 decembrie. Marţi dimineaţa Cotidianul.ro vă prezintă o avanpremieră a meciului cu Danemarca şi predicţiile privind acest sfert de finală.

Programul de luni:

  • Muntenegru – Angola
  • Franţa – Spania
  • Rusia – Koreea de Sud
  • Ungaria – Polonia
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.